Ρωσική οργή κατά Λιθουανίας για το μπλόκο διέλευσης προϊόντων στο Καλίνινγκραντ

Ρωσική οργή κατά Λιθουανίας για το μπλόκο διέλευσης προϊόντων στο Καλίνινγκραντ

Την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Λιθουανίας να απαγορεύσει τη διέλευση κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Ειδικότερα, οι αρχές της Λιθουανίας απαγόρευσαν την Δευτέρα τη διέλευση προϊόντων -μεταξύ των οποίων άνθρακας, μέταλλα, υλικά οικοδομών και προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας- στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του εδάφους της από το οποίο διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική.

Η απόφαση της λιθουανικής κυβέρνησης χαρακτηρίστηκε ως «πραγματικά πρωτόγνωρη» από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος συμπλήρωσε: «Τη θεωρούμε παράνομη. Η κατάσταση είναι περισσότερο από σοβαρή (…) χρειαζόμαστε μια σοβαρή, σε βάθος ανάλυση για να εξετάσουμε την απάντησή μας».

Στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στον Λιθουανό απεσταλμένο στη Μόσχα ότι αν δεν αποκατασταθεί η διέλευση προϊόντων μεταξύ του Καλίνινγκραντ και της υπόλοιπης Ρωσίας μέσω της Λιθουανίας, η Μόσχα θα απαντήσει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Ουκρανία υπέρ Λιθουανίας

«Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί τη Λιθουανία», δήλωσε με τη σειρά του ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα, σητρίζοντας την απόφαση της Λιθουανίας.

«Χαιρετίζουμε τη θέση αρχής της Λιθουανίας και υποστηρίζουμε σθεναρά τους Λιθουανούς φίλους μας», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: The Times, AFP

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter