Σαΐφ αλ Αντέλ: Το προφίλ του νέου αρχηγού της Αλ Κάιντα

Σαΐφ αλ Αντέλ: Το προφίλ του νέου αρχηγού της Αλ Κάιντα
Πηγή φωτογραφίας: @AJBalkans Twitter

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί τον επικηρυγμένο με δέκα εκατομμύρια δολάρια Σαΐφ αλ Αντέλ ως το νέο αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία είχε μείνει ακέφαλη μετά τη δολοφονία του Αϋμάν αλ Ζαουάχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Χαμηλό προφίλ

Ο αλ Αντέλ, αιγύπτιος στην καταγωγή πρώην αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων και υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα, είναι τώρα ο «αδιαμφισβήτητος» αρχηγός της ένοπλης ομάδας, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού υπουργείου για την οργάνωση, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η εκτίμηση του υπουργείου «ευθυγραμμίζεται» με εκείνη που εξέφρασαν τα Ηνωμένα Έθνη μια μέρα πριν, τα οποία ισχυρίζονται ότι πλέον ο αλ Αντέλ είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης, ώστε να υπάρξει μια συνέχεια με την κληρονομιά του αλ Ζαουάχρι.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η Αλ Κάιντα δεν έχει ονομάσει επισήμως το διάδοχο του αλ Ζαουάχρι, ο οποίος φέρεται να πέθανε μετά από πυραυλική επίθεση στην Καμπούλ το περασμένο έτος. 

Σε αντίθεση με τους δολοφονημένους προκατόχους του, οι οποίοι διατήρησαν υψηλό προφίλ δημοσιοποιώντας βίντεο που απειλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί λένε ότι ο αλ Αντέλ σχεδίαζε τις επιθέσεις της οργάνωσης από τα παρασκήνια.

Βίος και πολιτεία 

Ο αλ Αντέλ κατηγορήθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Νοέμβριο του 1998 για το ρόλο του στους βομβαρδισμούς στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Τανζανία και την Κένυα που στοίχησαν τη ζωή σε 224 πολίτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 5.000 άλλους.

Εκτός από τις επιχειρήσεις στην Αφρική, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τη σύνδεσή του με τη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ το 2002 στο Πακιστάν, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές, λίγα είναι γνωστά για τον αλ Αντέλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λέει ότι ο αλ Αντέλ διαμένει στο Ιράν. Το πρόγραμμα Rewards for Justice του υπουργείου προσφέρει έως και 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τον φερόμενο ως νέο αρχηγό της αλ Κάιντα, ο οποίος λέγεται ότι είναι μέλος του «ηγετικού συμβουλίου» της Αλ Κάιντα και επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της οργάνωσης.

Ο ιστότοπος του προγράμματος αναφέρει ότι μετά τους βομβαρδισμούς στην Αφρική, ο πρώην αντισυνταγματάρχης του αιγυπτιακού στρατού μετακόμισε στο νοτιοανατολικό Ιράν, όπου ζούσε υπό την προστασία του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Αυτός και άλλοι ηγέτες της Αλ Κάιντα τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό από το Ιράν τον Απρίλιο του 2003, από τον οποίο βγήκε σε αντάλλαγμα με έναν ιρανό διπλωμάτη που απήχθη στην Υεμένη.

Ο Αλί Σουφάν, πρώην ειδικός πράκτορας του FBI που παρακολουθούσε στελέχη της αλ Κάιντα, έγραψε σε ότι ο αλ Αντέλ, του οποίου το όνομα μάχης σημαίνει «σπαθί της δικαιοσύνης», περιγράφεται ως «μια πονηρή προσωπικότητα με ανέκφραστο πρόσωπο». Το πραγματικό του όνομα είναι Μοχάμεντ Σαλαχουντίν Ζεϊντάν.

Στο στόχαστρο το Ιράν

Το γεγονός ότι ο αλ Αντέλ έχει βάση του το Ιράν έτυχε θερμής κριτικής από τον εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο οποίος ανέφερε ότι «η προσφορά ασφαλούς καταφυγίου στην Aλ Κάιντα είναι άλλο ένα παράδειγμα της ευρείας υποστήριξης του Ιράν στην τρομοκρατία, και του αποσταθεροποιητικού του χαρακτήρα στη Μέση Ανατολή». Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει το κέντρο της προσοχής τους από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού και την αυξανόμενη κινητικότητα της Κίνας στην περιοχή. Αυτή η έκθεση έρχεται μετά από τη σύσφιξη των σχέσεων Ιράν – Κίνας και εντάσσεται στο πλαίσιο της σύγκρουσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στην κούρσα για την χάραξη των νέων σφαιρών επιρροής σε ένα τεταμένο οικονομικό αλλά και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ, μέσα από το λογαριασμό της στο Twitter, προσπάθησε να καταρρίψει τις πληροφορίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ισχυρίζεται ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα διαλύθηκε μετά το θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011 κι ότι η οργάνωση έχει πεθάνει αλλά η ακραία ιδεολογία της υπάρχει ακόμα. Επισημαίνει ότι η ύπαρξη του ISIS επιτάσσει μεγαλύτερη προσοχή και ότι οι αναφορές σε διορισμό νέου αρχηγού της αλ Κάιντα αποτελούν παραπληροφόρηση που μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter