Σάλος στην Ινδία: Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει άγαλμα συνεργάτη των Ναζί

Σάλος στην Ινδία: Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει άγαλμα συνεργάτη των Ναζί
Πηγή: Twitter

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ινδία με την απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, να συμμετάσχει στα αποκαλυπτήρια αγάλματος ήρωα της ανεξαρτησίας της χώρας που αν και διακρίθηκε για την αντίστασή του στους Βρετανούς υπήρξε επίσης συνεργάτης των Ναζί, με την ινδική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας.

Ο Σουμπάς Τσάντρα Μπόζε ήταν σύγχρονος του Μαχάτμα Γκάντι, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον ειρηνιστή ηγέτη για να σφυρηλατήσει συμμαχίες με τη Γερμανία και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ίδιος προσπάθησε να ανατρέψει το αποικιακό καθεστώς στην Ινδία, κάνοντας μάλιστα εκπομπές από το Βερολίνο στις οποίες ενθάρρυνε τους Ινδούς να πολεμήσουν στο πλευρό των δυνάμεων του Άξονα, ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη συνάντησή με τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ.

Το άγαλμα του «Νετάτζι» ή «ηγέτη», όπως είναι ευρέως γνωστός ο Μπόζε, ανεγέρθηκε κοντά στο μνημείο πολέμου της Πύλης της Ινδίας στο Νέο Δελχί και αντικαθιστά ένα άγαλμα του βασιλιά της Βρετανίας Γεωργίου Ε ́ που γκρεμίστηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το άγαλμα του «Νετάτζι» ή «ηγέτη», όπως είναι ευρέως γνωστός ο Μπόζε, ανεγέρθηκε κοντά στο μνημείο πολέμου της Πύλης της Ινδίας στο Νέο Δελχί και αντικαθιστά ένα άγαλμα του βασιλιά της Βρετανίας Γεωργίου Ε ́ που γκρεμίστηκε πριν από σχεδόν μισό αιώνα.

Πηγή: AFP, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter