Σαρηγιάννης: Ενδέχεται να υπάρχει κρούσμα της «Όμικρον» στην Ελλάδα και να μην το γνωρίζουμε (Video)

Σαρηγιάννης: Ενδέχεται να υπάρχει κρούσμα της «Όμικρον» στην Ελλάδα και να μην το γνωρίζουμε (Video)

«Είναι πιθανό να έχει υπάρξει κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα και να μην το έχουμε ανιχνεύσει. Είναι πολύ δύσκολο να μην έρθει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο στέλεχος. Δεν έιναι μόνο θέμα Νότιας Αφρικής μιας και σημειώθηκαν κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΪ.

Όπως επισήμανε, η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού είναι 1,5 φορές πιο μεταδοτική από την «Δέλτα» ενώ σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος φαίνεται να είναι 5 φορές πιο μεταδοτική. Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμησή του πως η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» πιθανώς να μειωθεί αργότερα όπως έγινε με την «Δέλτα»: «Η αρχική εκτίμηση για την υπερμεταδοτικότητα της Δέλτα ήταν μεγαλύτερη και έπεσε καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, εκτιμώ ότι θα κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση της Όμικρον», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα εμβόλια είπε πως ακόμα και να υπεκφεύγει της ανοσίας κατά ένα ποσοστό, δεν θα είναι πλήρες και το εμβόλιο θα μας προστατεύσει, ιδιαίτερα από την σοβαρή νόσηση.

Ακόμα, υπογράμμισε πως ενδέχεται να χρειαστούν νέα μέτρα στη χώρα μας λόγω της «Όμικρον» καθώς ίσως παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων όπως έγινε με την Δέλτα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της και συνέχισε λέγοντας:«Έχουμε πολλά όπλα στα χέρια μας και το εμβόλιο μπορεί να βελτιωθεί να χρειαστεί για να πιάσει την Όμικρον.Θα ήταν καλύτερο να παίρναμε νωρίτερα τα μέτρα για να κερδίσουμε χρόνο».

Όσον αφορά την εικόνα που παρουσιάζει η πανδημία έκανε λόγω για μια καθαρά σταθεροποιημένη κατάσταση ως προς τα κρούσματα, το οποίο είναι πολύ θετικό όπως είπε και δείχνει ότι τα μέτρα εφαρμόζονται.

Οι διασωληνωμένοι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται μια εβδομάδα ακόμα, ενώ για τους θανάτους εκτίμησε ότι και σε αυτόν το δείκτη θα παρατηρηθεί αύξηση για 1-2  εβδομάδες ακόμα.

Τέλος, επισήμανε πως στα μέσα Δεκεμβρίου θα υπάρξει κορύφωση των δεικτών αυτών και έπειτα θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter