Μάχη για τρίτη νύχτα στα πύρινα μέτωπα – Στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης (Videos)

Μάχη για τρίτη νύχτα στα πύρινα μέτωπα – Στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης (Videos)

Μάχη με τις φλόγες θα δώσουν για τρίτη νύχτα οι πυροσβέστες και οι εθελοντές στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στη χώρα. Ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση στη Ρόδο, όπου κατά τη διάρκεια της Τετάρτης εκκενώθηκαν τρείς οικισμοί. Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν τοποθετηθεί στα Δερβενοχώρια, όπου δίνεται μάχη ώστε να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Πάρνηθας.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Μάνδρα και την Κορινθία, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Αίτημα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης τριών Δ.Ε στη Ρόδο

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο νησί της Ρόδου. Το βράδυ της Τετάρτης ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος έδωσε εντολή εκκένωσης του χωριού Απόλλωνα, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, η εντολή ακυρώθηκε. Ο αντιδήμαρχος Καμείρου Σάββας Χριστοδουλου ανέφερε με δηλώσεις του στο «Κόκκινο 105,5» ότι ακυρώθηκε ουσιαστικά η εκκένωση του οικισμού Απόλλωνα. Κάτοικοι με προβλήματα υγείας αλλά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν προληπτικά σε ξενοδοχεία του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά, αλλά και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, προχώρησαν σε αίτημα με τη μορφή κατεπείγοντος προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθούν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου. Το αίτημα αφορά τις Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου.

 

Άλλη μία δύσκολη νύχτα στα Δερβενοχώρια

Μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις δίνεται και στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων. Μέλημα των πυροσβεστών και των εθελοντών είναι να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Πάρνηθας. Νωρίτερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκκένωση πόρτα – πόρτα στον οικισμό Λεύκα, δίχως να έχει εκδοθεί 112. Οι καιρικές συνθήκες και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο πυροσβεστών και εθελοντών.

Στην περιοχή Λεύκα, οι πυροσβέστες κατάφεραν να οριοθετήσουν τη φωτιά και να την αποτρέψουν από την είσοδο στον οικισμό, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για ένα καμένο σπίτι.

Βελτιωμένη η κατάσταση στη Λακωνία

Στη Λακωνία, μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Πυρί. Ο Δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βερδός, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ώστε η φωτιά να οριοθετηθεί, πλην όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω των ανέμων.

Το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΡΤ μετέδωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ώρες, ωστόσο το μέτωπο δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Η φωτιά κατακαίει καλλιέργειες και δασική έκταση.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης παραδόθηκαν στις φλόγες

Ξεπέρασαν τα 160.000 τα καμένα στρέμματα από τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες τρεις μέρες σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Μάνδρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού σύστηματος πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).

Διαβάστε επίσης: Στάχτη έγιναν 90.000 στρέμματα: Τα αποκαλυπτικά στοιχεία από το σύστημα Copernicus

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα καταχωρημένα στοιχεία, μέχρι και αυτή την ώρα στην Ανατολική Αττική και ειδικότερα στη Δήμο Καλυβίων Θορικού έχουν καεί περί τα 35.990 στρέμματα.

Αντίστοιχα στο Δήμο Λουτρακίου έχουν γίνει στάχτη περί τα 13.50 στρέμματα, ενώ στο μέτωπο της Μάνδρας έχουν καεί περί τα 114.530 στρέμματα. Συνολικά, μέσα σε τρία 24ωρα έχουν γίνει στάχτη περί τα 164.040 στρέμματα.

Το EFFIS αποτελείται από ένα διαδικτυακό σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών χωρισμένο σε τμήματα, το οποίο παρέχει πληροφορίες σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και ιστορικά στοιχεία σχετικά με δασικές πυρκαγιές και κύκλους πυρκαγιών σε περιφέρειες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα.

Η παρακολούθηση των πυρκαγιών στο πλαίσιο του EFFIS περιλαμβάνει τον πλήρη κύκλο της πυρκαγιάς και η υπηρεσία παρέχει πληροφορίες τόσο για τις συνθήκες πριν από την πυρκαγιά όσο και για τις καταστροφές μετά την πυρκαγιά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter