Σεισμός 4,8 ρίχτερ στην Κύμη: Τι παρακολουθούν οι σεισμολόγοι (Video)

Σεισμός 4,8 ρίχτερ στην Κύμη: Τι παρακολουθούν οι σεισμολόγοι (Video)

Ψύχραιμα αντιμετωπίζουν οι σεισμολόγοι τον σεισμό εντάσεως 4,8 ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:14 της Παρασκευής. Το επίκεντρο ήταν 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Κύμης, σε θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε σε 21 χλμ. σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα.

Στην περιοχή σημειώνονται μετασεισμοί όπως φαίνεται και στην παρακάτω ανάρτηση:

«Είναι νωρίς ακόμα, μη βάζουμε χοντρούς τίτλους», απάντησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σε ερώτηση του ethnos.gr αναφερόμενος στον σεισμό και πρόσθεσε ότι «η Εύβοια έχει ενεργοποιηθεί σεισμικά από το 2022. Αυτό που έχει επιστημονικό ενδιαφέρον είναι να δούμε αν συνδέεται ο σεισμός στο Προκόπι με τους Ζάρακες» και υπογράμμισε ότι είναι «θετικό πως έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο».

«Δεν είναι κάτι σημαντικό. Είναι ένας σεισμός μεταξύ Εύβοιας και Σκύρου που είναι αρκετά μακριά από τις ακτές» είπε στο newsit.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος που επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει περιοχή στον ελληνικό χώρο που να μην είναι σεισμογενής και να μην έχει ρήγματα. Δεν είναι μια περιοχή εξωφρενικής σεισμικότητας. Είναι μεταξύ Εύβοιας και προς το Βόρειο Αιγαίο. Και πρόσφατα είχε μια σειρά από σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πιο νότια. Τώρα είμαστε πιο βόρεια, σε ένα άλλο κομμάτι».

Ο κύριος Παπαζάχος, προσθέτει ότι «είναι ένα σεισμός που είναι αρκετά μακριά από τις ακτές, δεν έχει κάποιο φοβερό ενδιαφέρον προς το παρόν».

Για τη σεισμική δόνηση που έγινε αρκετά αισθητή και στην Αττική, ανατολικά της Κύμης, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας. «Ο σεισμός προήλθε από το θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κύμης, μεταξύ Σκύρου και Κύμης. Έγινε έντονα αισθητός και στην Αττική, ιδίως σε μεγάλες κατασκευές. Δεν εμπνέει ανησυχία αν και η περιοχή μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Λέκκας.

Ο νέος δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος είπε ότι δεν θυμάται παρόμοιο σεισμό στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι οι κάτοικοι αναστατώθηκαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου. Τόνισε επίσης ότι στην περιοχή δεν είναι συνηθισμένοι στους ισχυρούς σεισμούς και ότι γίνονται αισθητοί κυρίως οι δονήσεις που σημειώνονται στο κεντρικό ή το βορειοανατολικό Αιγαίο όπου βρίσκεται το μεγάλο ρήγμα.

«Αυτή τη στιγμή δεν φαίνονται ζημιές. Το ανησυχητικό είναι ότι έως τώρα δεν έχουμε μετασεισμούς», λέει στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Κύμης Αργύρης Παφράς. «Μας ταρακούνησε γερά ο σεισμός. (…) Οι κάτοικοι είναι σε απόλυτη ηρεμία, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές, διακοπές ρεύματος κλπ», πρόσθεσε ο κ. Παφράς.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, Νίκος Κόκκος μίλησε στο evima.gr και δήλωσε ότι: «Πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σεισμό, για την ώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter