Σεκιουριτάδες θα ελέγχουν τη μετακίνηση προσφύγων στην Κω

Σεκιουριτάδες θα ελέγχουν τη μετακίνηση προσφύγων στην Κω

Σεκιουριτάδες να ελέγχουν αν και που θα κυκλοφορούν οι άνθρωποι που διαμένουν στις προσφυγικές δομές του νησιού, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, αποφάσισε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς. 

Την πρωτάκουστη αυτή του απόφαση ο δήμαρχος, που την γνωστοποίησε σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, στον πρόεδρο της κοινότητας Πυλίου και στις τοπικές αρχές που θέλει να αποκαταστήσει, την στηρίζει «στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας», παραγνωρίζοντας φυσικά ότι πρόκειται για κάτι που θίγει άμεσα τα δίκαιωματα και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων.

Ο κ.Νικηταράς αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτή την απόφαση, επειδή «θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν παρθεί αυστηρότατα μέτρα περιορισμού, όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην ευρύτερη έκταση της δομής». Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρεί «αυτονόητο ότι σήμερα θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα». Έτσι, αν και όπως μας ενημερώνει ο δήμαρχος «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», ο δήμος Κω παίρνει «την πρωτοβουλία και τοποθετούμε προσωπικό ασφαλείας security και πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης και αποτροπής ελεύθερης κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της κοινότηας Πυλίου και του νησιού μας γενικότερα».

Την ώρα λοιπόν που το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται να έχει αφήσει στη μοίρα τους 42 χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε δομές στα πέντε νησιά του Αιγαίου, ανακοινώνοντας μέτρα που είναι ανεφάρμοστα, αφού ζητάει την τήρηση κανόνων υγιεινής σε δομές που χιλιάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, οι αιτούντες άσυλο καλούνται εκ νέου -και εν μέσω κορονοϊού- να αντιμετωπίσουν και ξενοφοβικές αποφάσεις. Άλλωστε, στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προβλέπεται μεταξύ άλλων η περιορισμένη δυνατότητα μετακίνησης των προσφύγων από τις δομές στα γειτονικά αστικά κέντρα για την κάλυψη αναγκών τους. Κάτι που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αφού χιλιάδες αιτούντες άσυλο, ουσιαστικά ζουν εκτός τω περιφραγμένων δομών. Μέτρα που προσφέρουν μια επίπλαστη ασφάλεια στον γενικό πληθυσμό, αλλά ουσιαστικά για ακόμη μια φορά στοχοποιούν τους πρόσφυγες και δεν προσφέρουν λύσεις προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού στις προσφυγικές δομές.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση των δομών, ειδικά όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός στις προσφυγικές δομές, γεγονός που θα είχε τραγικές συνέπειες. Αντ’ αυτού όμως ο δήμαρχος Κω κλήθηκε αυτόκλητος σεκιουριτάς και ανέλαβε ρόλους που δεν θα έπρεπε να του αναλογούν.

Η επιστολή του δημάρχου

«Στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα μας και με βάση όλα τα μέτρα προφύλαξης που ανακοινώνονται, θεωρώ αδιανόητο να μην έχουν παρθεί ήδη αυστηρότατα μέτρα περιορισμού, όσων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην ευρύτερη έκταση της δομής.

Για αυτό το λόγο θεωρώ αυτονόητο ότι σήμερα θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Σας ενημερώνω ότι αν και δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, εμείς, ως Δήμος Κω, παίρνουμε την πρωτοβουλία και τοποθετούμε προσωπικό ασφάλειας security και πληροφοριακές πινακίδες ενημέρωσης και αποτροπής ελεύθερης κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της Κοινότητας Πυλίου και του νησιού μας γενικότερα.

Επίσης εκτυπώνουμε ενημερωτικά φυλλάδια για τους διαμένοντες στο ΚΥΤ. Παρακαλώ για τις άμεσες δικές σας ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter