Siemens – Η επιτομή των σκανδάλων στο Hot.Doc History με το Documento την Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Siemens – Η επιτομή των σκανδάλων στο Hot.Doc History  με το Documento την Κυριακή 20 Νοεμβρίου

Δεν υπάρχει πιο διαχρονικό σκάνδαλο στην Ελλάδα από τις ποικίλες δραστηριότητες της Siemens. Επιχειρηματικές αλλά και πολιτικές.

Για 100 χρόνια η γερμανική εταιρεία χρησιμοποίησε αθέμιτα μέσα για να εξασφαλίζει προνομιακή μεταχείριση έναντι των ανταγωνιστών της.  Μέσω της παροχής «δώρων» σε όσους κατείχαν θέσεις κλειδί στον κρατικό μηχανισμό υπέγραφε συμβάσεις εκατομμυρίων με το δημόσιο γεμίζοντας τα εταιρικά ταμεία αλλά και τις τσέπες διεφθαρμένων πολιτικών με χρήματα του ελληνικού λαού.

Το βιβλίο του Hot.Doc History που θα βρείτε μαζί με το Documento την Κυριακή 20 Νοεμβρίου ανατρέχει στη δεκαετία του 1930, όταν διεκδίκησε μεγάλα έργα, όπως η εγκατάσταση της ραδιοφωνίας, η τηλεφωνία, η ηλεκτροδότηση των Αθηνών και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, εξαγοράζοντας πολιτικά πρόσωπα. Η Siemens τα κατάφερε στην Κατοχή όταν άνοιξε ο δρόμος για να συρθεί η ελληνική οικονομία στη ναζιστική «Νέα Ευρώπη». Ο αντιπρόσωπος της Siemens και διευθυντής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Ιωάννης Βουλπιώτης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Πάλι ο ατιμώρητος Βουλπιώτης, μεταπολεμικά θα συνταράξει τις κυβερνήσεις Παπάγου και Καραμανλή απαιτώντας να τού ανατεθούν τα έργα που τού είχε υποσχεθεί μυστικά ο Μαρκεζίνης. Πράγμα που έγινε μετά από αυστηρή παρέμβαση του καγκελάριου Αντενάουερ.

Μετά τη δικτατορία τη σκυτάλη παίρνει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος «λαδώνει» κορυφαία πρόσωπα των δύο κομμάτων εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν θα το μαθαίναμε ποτέ αν το «πουλόβερ» δεν ξηλωνόταν από το αμερικανικό χρηματιστήριο και την Εισαγγελία του Μονάχου το 2006. Από τα 130 εκατ. ευρώ τα 67 εκατομύρια είχαν δοθεί σε Ελληνες.

Απρόθυμα το ελληνικό πολτικό σύστημα είδε το σκάνδαλο να παραπέμπεται στα δικαστήρια και διευκόλυνε την απόδραση πέντε(!) προσώπων με κορυφαίο τον Χριστοφοράκο.

Ύστερα από έναν δικαστικό κυκεώνα 16 χρόνων, πριν από δύο μήνες, όλοι καταδικασθέντες «αθωώθηκαν» προκλητικά  επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της πολιτικής διαφθοράς και διαπλοκής που μαστίζει τη χώρα μας.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter