Σηκώνει κεφάλι η ακροδεξιά στην Ελλάδα με υπογραφή Μητσοτάκη

Σηκώνει κεφάλι η ακροδεξιά στην Ελλάδα με υπογραφή Μητσοτάκη

Η αποπολιτικοποίηση του δημόσιου διαλόγου αλλά και η ανεπάρκεια (ή επιλογή;) της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια να ανταποκριθεί σε σειρά οικονομικών και κοινωνικών αιτημάτων και αλλαγών φαίνεται πως στέλνουν σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος προς ακροδεξιές επιλογές που μπορεί να εκφραστούν -όπως όλα δείχνουν- με διψήφιο ποσοστό.

Τον νυν κυβερνητικό κόμμα, η Νέα Δημοκρατία του 41% ωστόσο δεν έχει πολλά ερείσματα στο κέντρο αλλά περισσότερα στο δεξιό κοινό αλλά και το ακροδεξιό, κάτι που δυσχεραίνει οποιαδήποτε θέληση της ηγεσίας για περισσότερο προοδευτικές λύσεις, εάν το επιθυμούσε.

Αυτό φαίνεται εμφανώς στο προωθούμενο γάμο ομοφύλων με τους βουλευτές αλλά και τη βάση να μην ακολουθούν. Ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί σε κάποιο βαθμό, το πλήγμα δεν θα είναι αμελητέο.

Τρικυμία στο γαλάζιο στρατόπεδο

Δεν είναι το πρώτο θέμα που προκάλεσε τρικυμία στο δεξιό στρατόπεδο. Προηγήθηκαν οι γνωστές αντιρρήσεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών αλλά και της μετανάστευσης με τις αντιρρήσεις να έχουν συγκεκριμένους εκφραστές μεταξύ των οποίων τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αλλά και τους Μάκη Βορίδη και Θάνο Πλεύρη. Εξαίρεση ο Άδωνης Γεωργιάδης που έδειξε περισσότερη «προσαρμοστικότητα».

Η απόλυτη αποτυχία του Μαξίμου και του Κυριάκου Μητσοτάκη έγκειται πως όλο αυτό το διάστημα ήθελε να πατήσει σε δύο βάρκες χωρίς να ξέρει πως δεν μπορεί να επιχειρεί να πατήσει παράλληλα στο κέντρο και στην ακροδεξιά.

Οι εσωτερικές αποτυχίες ή μάλλον η έλλειψη πολιτικής βούλησης αντιμετώπισης των προβλημάτων δεν βοήθησε καθόλου: Μιλάμε για την τεράστια ακρίβεια (όχι μόνον στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην ενέργεια σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς), η εγκληματικότητα αλλά και ταυτόχρονα όλη η στροφή σε «ιδιωτικοποιήσεις» δεν βοήθησε την εικόνα της κυβέρνησης.

Η γαλάζια αποτυχία ενισχύει την ακροδεξιά

Έτσι η αποτυχία να αντιμετωπίσει τα άμεσα και καυτά προβλήματα σε συνδυασμό με την προσπάθεια να ενδυθεί έναν πιο προοδευτικό μανδύα δημιουργεί ένα τεράστιο ρήγμα στους κόλπους του κόμματος στέλνοντας μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στην ακροδεξιά. Δεν είναι τυχαίο που παράλληλη κίνηση γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάτι που ανησυχεί τεράστια ενόψει των ευρωεκλογών.

Αυτή η δυσαρέσκεια των πολιτών από την ίδια την ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώνεται έντονα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο κι αν ωραιοποιημένες μπορεί να φαίνονται.

Σημαντικές απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία

Στις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία που μόλις έξι μήνες πριν είχε λάβει 40,56% φαίνεται να χάνει κάπου 8 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου με σημαντικά κέρδη για τα μικρά κόμματα της ακροδεξιάς.

Οι «ακροδεξιοί» εντός της Νέας Δημοκρατίας – και μιλάμε κυρίως για το τρίπτυχο Βορίδης-Γεωργιάδης-Πλεύρης- έχουν αναλάβει ένα σημαντικό «προεκλογικό» αγώνα να συγκρατήσουν τις δυνάμεις αυτές και όχι μονάχα να τις μεταπείσουν, κάτι δύσκολο.

Το θέμα είναι η «επόμενη» μέρα και αν τα κόμματα θα μείνουν τα ίδια ή θα έχουμε αλλαγές στον εκλογικό χάρτη με μετακίνηση ή μετακινήσεις στελεχών.

Όπως και να’χει είναι τραγικά δυσάρεστο και όλο με την ευθύνη του νυν ενοίκου του Μεγάρου Μαξίμου να μιλάμε το 2024 για αναβίωση της ακροδεξιάς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Και είναι βέβαιο πως αυτή η αναβίωση δεν είναι προς όφελος ούτε της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ούτε της κοινωνίας. Και έχει μία και μόνη υπογραφή.

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και ο Μητσοτάκης από το Νταβός… ονειρεύεται!

Τέμπη: Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

«Ανήκουμε στη Δύση» όποτε μας συμφέρει!

Πόσα ένσημα έχω; Πως θα τα βρεις με λίγα κλικ (Photos)

Ο Σταύρος Ξαρχάκος μεταμόρφωσε τη σκηνή του ΜΜΑ σε ρεμπέτικο πάλκο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter