Σιωπηρή παραδοχή Παναγιωτόπουλου για τη μη αποστολή στα νησιά των γερμανικών τεθωρακισμένων – Σκέψεις για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Σιωπηρή παραδοχή Παναγιωτόπουλου για τη μη αποστολή στα νησιά των γερμανικών τεθωρακισμένων – Σκέψεις για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απέφυγε να ξεκαθαρίσει στη Βουλή πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα, Marder, που θα παραλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ως αντιστάθμισα της αποστολής 40 BMP στην Ουκρανία θα οδηγηθούν στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να καλυφθεί το κενό, διευκρινίζοντας απλά και μόνο πως στα συγκεκριμένα νησιά έχουν φτάσει ήδη ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού), τα οποία δεν είναι οχήματα μάχης, όπως τα BMP που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία, αλλά μεταφοράς προσωπικού.

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του αν. τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα για το ζήτημα που προέκυψε μετά από δηλώσεις του γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, και όχι ύστερα από επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απέφυγε να απαντήσει γιατί η ελληνική κοινή γνώμη ενημερώθηκε για τόσο σημαντικά θέματα από ξένους αξιωματούχους και προφασίστηκε πως ενημέρωσε λεπτομερειακά την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο». «Άδικο και αναληθές να μας κατηγορείτε για άρνηση και έλλειμμα ενημέρωσης» ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Σημείωσε δε πως η χώρα μας πρέπει να προσαρμοστεί στο ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται λόγω της ρωσικής εισβολής, με τα λόγια αυτά να επιβεβαιώνουν πως δεν προϋπήρχε σχεδιασμός για αντικατάσταση των BMP που στείλαμε από τα νησιά στην Ουκρανία. Επιπλέον, υποστήριξε ότι τα γερμανικά Marder είναι πιο σύγχρονα από τα σοβιετικής κατασκευής BMP, συμπληρώνοντας πως το υπουργείο εξασφάλισε άνευ κόστους ανταλλακτικά, μεταφορά και εκπαίδευση προσωπικού.

Έπειτα, υποστήριξε ότι τα πρώτα δέκα Marder θα παραληφθούν στις 21 Οκτωβρίου τη στιγμή που τα πρώτα 20 BNP έχουν φτάσει στη Βόρεια Ελλάδα από τα νησιά και «είναι θέμα ημερών να διευθετηθεί» η μεταφορά τους με ευθύνη της Βρετανίας. «Το ΓΕΕΘΑ έχει στείλει (σ.σ. στα νησιά) σε αντικατάσταση τα ΤΟΜΠ» είπε, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τόσο στην πρωτολογία του όσο και στη δευτερολογία του αν τα Marder θα καταλήξουν στα νησιά.

«Θα πάνε στα νησιά;»

Παίρνοντας τον λόγο για να δευτερολογήσει, ο Γ. Τσίπρας ρώτησε ευθέως τον υπουργό για το αν τα Marder θα μεταφερθούν στα νησιά. «Αν δεν πάνε, έχουμε αντικατάσταση ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) με ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού)» επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας που παράγει τα γερμανικά τεθωρακισμένα γίνεται λόγος για προμήθεια έως και 100 οχημάτων. Μάλιστα, κάλεσε τον υπουργό να διευκρινίσει αν υπάρχει η πρόθεση αποστολής κι άλλων όπλων σοβιετικής κατασκευής προς την Ουκρανία.

«Άλλη υπόθεση αυτό…»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποσαφήνισε πως κανένα σύστημα ρωσικής κατασκευής που είναι απαραίτητο για την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας δεν θα δοθεί στους Ουκρανούς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εάν δεν υπήρχε απειλή, θα μπορούσαμε να το δούμε. Είναι ενεργή η απειλή και δεν τα δίνουμε με κανένα τρόπο».

Ως προς τα όσα υποστηρίζει η γερμανική εταιρία Rheinmetall, ο υπουργός αποκάλυψε ότι υπάρχουν ήδη σκέψεις για προμήθεια των οχημάτων μάχης, Lynx. «Άλλη υπόθεση αυτό…» αποκρίθηκε στην αρχή και συνέχισε λέγοντας πως «έχει να κάνει με δυνητική -θα το εξετάσουμε κι αυτό- είσοδο μας στο πρόγραμμα για το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης Lynx. Είναι κάτι που προσπαθούμε να σχεδιάσουμε από πλευράς οικονομικής κάλυψης και στη βάση αυτού του προγράμματος προσφέρονται 100 μάρντερ. Πρόκειται για άλλη υπόθεση και θα ενημερωθεί το Σώμα», ήταν η απάντησή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter