Σκάνδαλο υποκλοπών: Το μόνο παράκεντρο που υπάρχει είναι αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το μόνο παράκεντρο που υπάρχει είναι αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου

Έφοδοι σε σπίτια και γραφεία εταιριών, εισαγγελικά αιτήματα σε ΕΥΠ και ΗΠΑ, αναβάθμιση του κατηγορητηρίου. Όσα δεν είχαν γίνει εδώ και εννέα μήνες από την «εγκυμονούσα» Δικαιοσύνη και τον στωικό παρατηρητή, Ισίδωρο Ντογιάκο, ξαφνικά παίρνουν σάρκα και οστά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της προηγούμενης εβδομάδας περί αισιοδοξίας του Μεγάρου Μαξίμου για τις εξελίξεις που θα προκύψουν από το πεδίο της εισαγγελικής διερεύνησης.

Αν και η σύνδεση της επιτάχυνσης των ερευνών με τις προϋφιστάμενες διαρροές δεν αποτελεί απόδειξη ανεξαρτησίας για τη «διακριτή» Τρίτη Εξουσία, όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες μόνο ως θετική εξέλιξη μπορούν να χαρακτηριστούν. Αρκεί η πολιτική και δη η πρωθυπουργική σκοπιμότητα να μην αλλοιώσει όσα προσπαθούν να φέρουν εις πέρας εισαγγελείς και ελεγκτικές αρχές, καθιστώντας τις προσπάθειές τους αφετηρία για δόλια αφηγήματα που σκοπό έχουν να αλληθωρίσουν την κοινή γνώμη από τους πραγματικούς ενόχους.

Διότι η απέλπιδα προσπάθεια του Γιάννη Οικονόμου να αντικρούσει την πραγματικότητα που διαμόρφωσε η αποκάλυψη συνομιλιών του «στόχου 5046c» φαίνεται πως παγιώνεται ως βασική γραμμή άμυνας της ΝΔ. Το Σάββατο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «ρυπαρά δίκτυα», αφήνοντας υπόνοιες για αυτονομημένο παράκεντρο στο εσωτερικό της ΕΥΠ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται οι δηλώσεις τόσο του θύματος, Κωστή Χατζηδάκη, όσο και του Μάκη Βορίδη, ο οποίος σημείωσε υπαινικτικά ότι το «το θέμα είναι από ποιον» έγιναν οι παρακολουθήσεις. Ξέχασε κι αυτός, μάλλον, ότι μέχρι πρότινος η κυβέρνηση αρνείτο την παρακολούθηση υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού.

Ας γυρίσουμε την κλεψύδρα ανάποδα. Τον Μάρτιο του 2021, οι Παναγιώτης Πικραμμένος και Κώστας Τσιάρας κατέθεσαν τη διαβόητη τροπολογία που αφαίρεσε το δικαίωμα ενημέρωσης όσων αδίκως παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ προκειμένου ο Θανάσης Κουκάκης να μην επιβεβαιώσει ποτέ επισήμως τη «νόμιμη» επισύνδεσή του. Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, θεσπίζοντας το πέρας τριετίας για την ενημέρωση των θιγόμενων, κάτι που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ΑΔΑΕ, ΑΠΔΠΧ, Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων και αντιπολίτευσης.

Από τις 5 Αυγούστου, όταν και παραιτήθηκαν αιφνιδιαστικά οι Παναγιώτης Κοντολέοντας και Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρωθυπουργός επιμένει σε ένα κρεσέντο συλλογικής εξαπάτησης, σύμφωνα με το οποίο δεν γνωρίζει και δεν ενημερώθηκε ποτέ για τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ. Δηλαδή, όταν κάλεσε στο γραφείο του τον τέως διοικητή της ΕΥΠ και τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου, δεν θέλησε να πληροφορηθεί όλη την έκταση της υπόθεσης, προτιμώντας να πορευθεί σε ένα θολό και ναρκοθετημένο πολιτικό τοπίο που σίγουρα θα του επιφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Ακολούθησε το «γαϊτανάκι» του απορρήτου πότε για την παρακρατική λειτουργία της ΕΥΠ και πότε για το «αρπακτικό» προσωπικών δεδομένων. Πρωταγωνιστές του σκανδάλου και κρίσιμοι μάρτυρες μπαινόβγαιναν στο Κοινοβούλιο επικαλούμενοι το καθήκον εχεμύθειας, με την Επιτροπή Θεσμών να δίνει τη σκυτάλη στην Εξεταστική Επιτροπή έως ότου η τελευταία την επιστρέψει στην Επιτροπή Θεσμών. Σε όλες τις συνεδριάσεις που διεξήχθησαν και στις δύο Επιτροπές, ο μόνος λόγος ύπαρξης των βουλευτών της πλειοψηφίας ήταν το σαμποτάρισμα της προσπάθειας της αντιπολίτευσης για την αναζήτηση της αλήθειας.

Έβαλαν πλάτη στην -κατά δήλωσή της- ανέλεγκτη Β. Βλάχου, τον Π. Κοντολέοντα, τον Π. Δεμίρη και τον Γρ. Δημητριάδη, ενώ φρόντισαν να «φυγαδεύσουν» τους εμπόρους του Predator, Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο. Για την κατάθεση της εκπροσώπου της Intellexa και συζύγου του Ταλ Ντίλιαν, Σάρα Χάμου, στην Εξεταστική, επέβαλλαν τη βολική διαδικασία της εξ αποστάσεως εξέτασης μέσω γραπτών ερωτήσεων, κάτι που υιοθέτησαν και στην Επιτροπή Θεσμών για τους Γ. Λαβράνο, Φ. Μπίτζιο και Τ. Ντίλιαν. Ενδεικτικό της ενοχικής τους διαχείρισης ήταν πως ενώ ο πρωθυπουργός ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με το Predator, κατέστησαν κλειστή την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών αναφορικά με τις αποκαλύψεις που είχαν έρθει στην επιφάνεια για το κακόβουλο λογισμικό, δίνοντας την εντύπωση ότι ήταν ενήμεροι και προετοιμασμένοι εκ των προτέρων για το γεγονός ότι μόνο ο ανιψιός του πρωθυπουργού θα δώσει το «παρών» στη διαδικασία. Να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της συγκεκριμένης συνεδρίασης είχαν φροντίσει να δρομολογήσουν την αντικατάσταση του επικίνδυνου και απρόβλεπτου, Κώστα Τζαβάρα.

Εν συνεχεία, το Documento άρχισε να δημοσιεύει τις λίστες παρακολούθησης από ΕΥΠ και Predator. Τότε, ο Κώστας Βαξεβάνης και η ομάδα έρευνας της εφημερίδας ήταν ένα μάτσο συκοφάντες που κατασκεύαζαν μύθους για κυριακάτικη ανάγνωση και ψυχαγωγία. Για πέντε εβδομάδες, ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τον πρωθυπουργό στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στις ισάριθμες Επίκαιρες Ερωτήσεις που κατέθεσε, αλλά ο Κυρ. Μητσοτάκης προτιμούσε να λάμπει δια της απουσίας του έως ότου το βάλει στα πόδια από την Ολομέλεια για να μη δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεται όλο αυτό το διάστημα. Η δημοσίευση των συνομιλιών του δειλού ή εκβιαζόμενου, Κωστή Χατζηδάκη, ήταν η απόδειξη που θα έπρεπε να έχει οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε ένα από τα πολλά σπίτια που δηλώνει στο διάτρητο πόθεν έσχες του. Σίγουρα, όχι στο σπίτι του Βολτέρου.

Για όλη αυτήν τη δυστοπία και -κυρίως- για την έκταση της δημοκρατικής εκτροπής τη βασική ευθύνη φέρει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ντογιάκος όλο αυτό το διάστημα ψάχνει το βαθύ λαρύγγι, το οποίο -κατά τις απειλές της Ντόρας Μπακογιάννη- θα τιμωρηθεί με δέκα χρόνια φυλάκιση, αντί να ψάχνει το βαθύ παρακράτος. Πρόκειται για το μοναδικό πρόσωπο -σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού- που μπορεί να διαπεράσει τα στεγανά του απορρήτου, έχοντας πρόσβαση σε όποια διαβαθμισμένη ή μη πληροφορία θεωρεί κρίσιμη για την έρευνα.

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν τα αντανακλαστικά των μέχρι πρότινος «βραδύκαυστων» αρχών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ανάγκης του Κυρ. Μητσοτάκη να παρουσιαστεί με κάποια υποτυπώδη επιχειρήματα το Σάββατο στη Βουλή για την καθιερωμένη τοποθέτησή του πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού ή αν αυτά σχετίζονται με τις σκέψεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ως προς το τελευταίο, η αγωνιώδης έκκληση υπουργών προς τους απόδημους να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ενισχύει αυτό το σενάριο. Παράλληλα, κάποιοι εικάζουν ότι όσα λαμβάνουν χώρα στο Βέλγιο θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία κοινωνική δυναμική για αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, κάτι που ενδεχομένως να απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά, αν στο κάδρο μπουν και πρόσωπα, τα οποία ήταν η αιτία για να δημιουργηθούν οι πρώτες σημαντικές ρωγμές ανάμεσα στον πρωθυπουργό και κάποιον εκ των «βαρώνων» της παράταξης. Το μόνο σίγουρο είναι πως με όσα έχει πράξει η κυβέρνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου όλο αυτό το διάστημα, δεν δικαιούται να μιλά για «παράκεντρα» εντός της Υπηρεσίας. Και δη όταν αυτή η Υπηρεσία υπάγεται υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα που πάτησε το πόδι του στην Ηρώδου Αττικού. Δεν είναι βλάκας ο πρωθυπουργός, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο κ. Οικονόμου. Ένοχος είναι.

Διαβάστε επίσης: 

Σκάνδαλο υποκλοπών: Αναβάθμιση της εισαγγελικής έρευνας – Διερεύνηση για κακουργήματα μετά τις αποκαλύψεις Documento

Σκάνδαλο υποκλοπών: Και ξαφνικά ήρθαν… έρευνες προσώπων που σχετίζονται με το Predator

Σκάνδαλο υποκλοπών: Παραδέχτηκε την ύπαρξη παρακολουθήσεων και ο Βορίδης (Video)

Σκάνδαλο υποκλοπών: Και τυπικά εκτός ΕΥΠ οι υποδιοικητές – Τους αποχαιρέτισε ο Δεμίρης

«Ώρα μηδέν»: Σκάνδαλο υποκλοπών φάση 2.0 – Καθεστώς κατασκοπευτικής δημοκρατίας

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ήξερε για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκάνδαλο υποκλοπών: Σε πανικό το Μαξίμου μετά τις αποκαλύψεις Documento – Τα «ρίχνουν» στην ΕΥΠ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Παύουν τους υποδιοικητές της ΕΥΠ για να τους φορτώσουν τις ευθύνες του Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter