Σωτήρης Λαπιέρης στο Documentonews.gr: Σκευωρίες και στημένα κατηγορητήρια έχουν σκοπό να εμποδίσουν τον κόσμο να κατέβει στις πορείες

Σωτήρης Λαπιέρης στο Documentonews.gr: Σκευωρίες και στημένα κατηγορητήρια έχουν σκοπό να εμποδίσουν τον κόσμο να κατέβει στις πορείες

Τρανή απόδειξη της εκτροπής που έχει πάρει η δικαιοσύνη εδώ και καιρό αποτελεί η υπόθεση του δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια», Σωτήρη Λαπιέρη, ο οποίος την προηγουμένη Πέμπτη (28/7) συνελήφθη κατά το όργιο καταστολής στο Σύνταγμα, όπου είχε κατέβει για να διαμαρτυρηθεί για τις φωτιές, με αποτέλεσμα να καταλήξει με καρούμπαλα, μελανιές στο πρόσωπο και χτυπήματα σε όλο του το σώμα.

Το βράδυ το πέρασε στο κρατητήριο και σαν να μην έφταναν όλα αυτά κατηγορείται για αντίσταση κατά της αρχής, απείθεια και πρόκληση σωματικής βλάβης. Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο πως όποιος άνθρωπος αντιδρά  θεωρείται εχθρός του κράτους και πρέπει να συνθλιβεί. 

Υπενθυμίζεται ότι αναβλήθηκε για τις 12 Αυγούστου η δίκη των τεσσάρων κατηγορουμένων, για πλημμελήματα, οι οποίοι συνελήφθησαν κατά το όργιο καταστολής την περασμένη Πέμπτη.Η εκδίκαση της υπόθεσης έλαβε αναβολή ώστε να κληθούν να καταθέσουν οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί.

Τι ακριβώς συνέβη την Πέμπτη 28 Ιουλίου και για ποιο λόγο σας συνέλαβαν;

Συμμετέχοντας με το πανό της «Ανυπόταχτης Αττικής» κατεβήκαμε διάφοροι φορείς στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούμε για τις πυρκαγιές και την κλιματική κρίση. Κάποια στιγμή συναντηθήκαμε με την πορεία αλληλεγγύης για τον φυλακισμένο απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, που συνέβαινε την ίδια ώρα. Επειδή, η αστυνομία μας είχε περιορίσει όλοι οι διαδηλωτές ήμασταν με τα πανό μας δίπλα-δίπλα. Σκεφτείτε πως οι άντρες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί μπροστά μας κατά μήκος του δρόμου δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό.

Δεν ζητήθηκε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να δοθεί περισσότερος χώρος έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός;

Φυσικά, και ζητήθηκε. Προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε πως αυτό το στρίμωγμα είναι πιθανόν να δημιουργήσει πίεση και στις δυο μεριές κάτι που δεν το θέλαμε καθόλου. Τους ζητήσαμε να μας δώσουν μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας. Η απάντηση ήταν πως ακολουθούν συγκεκριμένες εντολές.

Οπότε, ξεκινάει η πορεία κανονικά. Τι συμβαίνει στη συνέχεια;

Η πορεία κινείται ως ενιαίο σώμα κι εγώ βρίσκομαι περίπου στο μέσο της. Κάπου στο ύψος της οδού Αμερικής οι άντρες των ΜΑΤ άρχισαν να συμπιέζουν τον κόσμο με τις ασπίδες, κυρίως το τελευταίο κομμάτι που ήταν οι διαδηλωτές για τον Γιάννη Μιχαηλίδη και λίγο πιο κάτω άρχισαν να επιτίθενται. 

Μέχρι, εκείνη την στιγμή είχε υπάρξει κάποια αναστάτωση κάτι που θα μπορούσε ίσως να εκθλιφθεί ως αφορμή;

Τίποτα, το παραμικρό. Μα ήταν κοινή συνείδηση όλων πως αυτή η πορεία πρέπει να ολοκληρωθεί. Το να δημιουργηθούν φασαρίες δεν θα βοηθούσε ούτε την διαμαρτυρία μας για τις πυρκαγιές ούτε τον αγώνα του Γιάννη Μιχαηλίδη και αυτό είναι κάτι που το ξέραμε. Ήταν αντιληπτό από όλους πως δεν πρέπει να δοθεί έναυσμα στην αστυνομία.

Η πορεία φτάνει στα Προπύλαια και εκεί τι συμβαίνει;

Στο ύψος των Προπυλαίων εμφανίζεται η Αύρα και ρίχνει με δύναμη νερά. Εκεί μαζί με κάποιους δικηγόρους πάμε να βρούμε κάποιον βαθμοφόρο να διαμαρτυρηθούμε για αυτή την εξέλιξη. Να ξανά πω πως μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε η παραμικρή αναστάτωση, εκτός της έντασης που οι ίδιοι οι αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει. Βρίσκουμε τον υπεύθυνο και του ζητάμε να δώσει εντολή να σταματήσει η Αύρα για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς την Ομόνοια. Βλέποντας οι άντρες των ΜΑΤ πως δεν μπορούν να μας διαλύσουν αρχίζουν να χτυπούν όποιον βρουν μπροστά τους με τα γκλοπ. Επιτίθενται σε εμάς, στους δικηγόρους, στους εκπροσώπους του ΜέΡΑ25, στους δημοσιογράφους  δημιουργώντας μόνοι τους φασαρία λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία.

Πόσα άτομα είστε περίπου;

Πρέπει να είχαμε μείνει γύρω στα 300 άτομα γιατί αρκετούς τους είχαν κυνηγήσει πιο πάνω στην οδό Αμερικής.

Εσάς γιατί σας χτύπησαν και κατόπιν σας συνέλαβαν;

Τα ΜΑΤ εντελώς απρόκλητα συνεχίζουν το ξύλο. Κάποια στιγμή βλέπω να έχουν εγκλωβίσει κάποιους ανθρώπους στα παρτέρια της Πανεπιστημίου, να τους έχουν ρίξει κάτω και να τους κλωτσάνε. Όπως, θα έκανε ο οποιοδήποτε άλλος στη θέση μου διαμαρτυρήθηκα ζητώντας τους να σταματήσουν και στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον μου.

Την προσοχή τους την τραβήξατε επειδή διαμαρτυρηθήκατε;

Ναι, δεν είχα κάνει τίποτα, όπως δεν είχε κάνει και κανένας άλλος. Εκείνοι άρχισαν να μας βρίζουν και να μας χτυπούν. Σε εμένα ήρθαν 5-6 άντρες των ΜΑΤ και αρχίσαν να με δέρνουν. Χτυπήματα στο κεφάλι, στο σώμα, κλωτσιές, μπουνιές, γκλομπ, μέχρι που κάποια στιγμή σταματάει το ξύλο και ο επικεφαλής δίνει εντολή να με προσαγάγουν. Με οδηγούν στο πεζοδρόμιο, μου περνούν χειροπέδες και τότε έρχεται ένας άλλος άντρας και βιντεοσκοπεί τη σύλληψη. Τον πιάνουν και αυτόν και τον πλακώνουν στο ξύλο. 

Τους είχατε γνωστοποιήσει την ιδιότητα σας; Ήξεραν ποιος είστε;

Όταν με έδερναν άκουγα ανθρώπους να φωνάζουν «μα τι κάνετε; Είναι δημοτικός σύμβουλος», «δεν σας ενόχλησε ο άνθρωπος» και άλλα τέτοια. Εκείνοι, όμως συνέχιζαν το ξύλο. Ήταν σε μια κατάσταση έξαλλη που δεν άκουγαν κανέναν. Το μόνο που έκαναν ήταν να δέρνουν.

Τον άνθρωπο που βιντεοσκόπησε τη σύλληψη σας γιατί τον προσήγαγαν;

Όταν, άρχισαν να τον χτυπούν πρόλαβε ο άνθρωπος να τους πει «πως αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στην Τουρκία του Ερντογάν». Στο κατηγορητήριο έλεγε πως αποκάλεσε τους αστυνομικούς «Τουρκόσπορους». Μιλάμε για την απόλυτη παράνοια.

Σας χτύπησαν πολύ κύριε Λαπιέρη;

Έχω καρούμπαλα, μελανιές, εκδορές σε όλο μου το σώμα και έχουν πρηστεί τα καλάμια στα γόνατα μου από τα χτυπήματα των γκλομπ.

Μετά, την σύλληψη σας οδήγησαν στην ΓΑΔΑ;

Μας πάνε στη ΓΑΔΑ, στην ασφάλεια στον 6ο όροφο, αλλά αλλάζουν γνώμη και μας ανεβάζουν στον 8ο μαζί με άλλους 10 προσαχθέντες. Μετά, αλλάζουν πάλι γνώμη και μας κατεβάζουν στον 6ο. Περνάμε το βράδυ στο κρατητήριο και μας αφήνουν να δούμε δικηγόρους περίπου στις 2 η ώρα, όπου μαθαίνουμε και το κατηγορητήριο. Την Παρασκευή το πρωί οδηγούμαστε στην διεύθυνση εγκληματικών ερευνών στην Καβάλας για να μας πάρουν αποτυπώματα και από εκεί στην Ευελπίδων όπου παίρνουμε ένα παραπεμπτικό από τον εισαγγελέα. Ζητάει ένας από τους συγκατηγορούμενους τριήμερη προθεσμία και φτάνουμε στη σημερινή ημέρα, Δευτέρα 1/8 και ξαναπαίρνουμε αναβολή για 12 Αυγούστου.

Τι έλεγε το κατηγορητήριο;

Απόπειρα σωματικής βλάβης, αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση και παραβίαση του νόμου περί όπλου.

Ποιο όπλο σας χρεώνουν;

 Δεν ξέρω. Δεν είχα τίποτα μαζί μου κι ούτε στη δικογραφία αναφέρεται. Δεν προσδιορίζεται καν η διάταξη του νόμου.

Σκέφτεστε να κινηθείτε νομικά εναντίον τους;

Είναι κάτι που το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά με τους συνηγόρους μου. Περιμένουμε πρώτα να δούμε τι θα γίνει στις 12 του μήνα.

Νιώθετε ασφαλής στη χώρα σας; 

Νομίζω όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε πορείες με την ίδια την αστυνομία να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Χωρίς να τους πειράξουμε, χωρίς να δημιουργηθεί η παραμικρή αναστάτωση από πλευρά μας άρχισαν να μας χτυπούν και να μας βρίζουν. Έχουν κυκλοφορήσει ένα σωρό βίντεο που δείχνουν τι ακριβώς συνέβη. Πως είναι δυνατόν να νιώθει κάποιος ασφαλής με αυτή την αστυνομία;

Πιστεύετε πως υπήρχε εντολή να διαλυθεί η πορεία με κάθε κόστος;

Είναι εμφανές, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Υπήρχε εντολή να δημιουργήσουν επεισόδια για να έχουν λόγο να διαλύσουν την πορεία και να στήσουν κατηγορητήρια.

Θα ξαναπάτε σε πορεία;

Ναι, θα ξανακατέβω. Δεν θα με αποτρέψει τίποτα να διεκδικήσω το δίκιο. Απλώς, θα είμαι πολύ πιο προσεκτικός σε περίπτωση που δω αντίστοιχη συμπεριφορά από την πλευρά της αστυνομίας. Νομίζω πως αυτή είναι η στόχευση των μαζικών σκευωριών και κατηγορητηρίων. Να εμποδίσει τους ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους και να αντιστέκονται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter