Σουδάν: Νέα εύθραυστη εκεχειρία 72 ωρών – Τουλάχιστον 413 οι νεκροί

Σουδάν: Νέα εύθραυστη εκεχειρία 72 ωρών – Τουλάχιστον 413 οι νεκροί

Ο στρατός του Σουδάν δήλωσε ότι συμφώνησε σε μια τριήμερη εκεχειρία που θα επιτρέπει στον σουδανικό λαό να γιορτάζει τη μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Ιντ-αλ-φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού και ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα Χαρτούμ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι νεκροί υπολογίζονται τουλάχιστον σε 413 και οι τραυματίες σε 3.551.

«Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα συμμορφωθούν με όλες τις απαιτήσεις της εκεχειρίας και θα σταματήσουν κάθε στρατιωτική κίνηση που θα την εμποδίσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός. Νωρίτερα την Παρασκευή, οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στο Σουδάν, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 (τοπική ώρα· τις 07:00 ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα πάντως, υπάρχουν αναφορές για σποραδικές συγκρούσεις στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Υπήρχαν επίσης αεροπορικές επιδρομές που ακούστηκαν κατά καιρούς, πρόσθεσε ο μάρτυρας του Reuters.

 

Δραματική έκκληση για άμεσο απεγκλωβισμό του αδερφού της, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Σουδάν κάνει Ελληνίδα μέσω του OPEN. Ο άνδρας είναι ένας εκ των τραυματιών που χτυπήθηκε εξαιτίας της άγριας σύγκρουσης στη χώρα και άμεσα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, καθώς έχει στο σώμα του θραύσματα από την έκρηξη που βίωσε κοντά στο σπίτι του.

«Είμαι εξοργισμένη. Προχτές που βομβαρδίστηκε το νοσοκομείο ήταν παρατημένοι σε αναπηρικά καροτσάκια μόνοι τους οι δύο τραυματίες με τον γιο του ενός και δύο τρεις Φιλιππινέζους που δεν συνοδεύονταν», είπε η γυναίκα στο OPEN και τον Μίλτο Σακελλάρη.

«Εκκενώθηκε το νοσοκομείο και δεν πήγε κανείς να τους πάρει. Αν δεν ήταν οι δύο καλύτεροί τους φίλοι εκεί αυτή τη στιγμή να πληρώσουν εξωφρενικό ποσό για να πάει ιδιωτικό ασθενοφόρο να τους πάρει αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν πεθάνει προχθές στο νοσοκομείο».

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος δια στόματος του εκπροσώπου του Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση για την εκκένωση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από το Σουδάν, παρότι η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ίδιος είπε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε ένα σχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν αμερικανικές δυνάμεις κοντά στους διπλωμάτες αν χρειαστεί να ολοκληρωθεί η απομάκρυνσή τους.

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Νέα εύθραυστη εκεχειρία εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων και ανθρωπιστικής κρίσης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter