Σουηδία: Παραιτήθηκε η Άντερσον μετά από 8 ώρες διακυβέρνησης

Σουηδία: Παραιτήθηκε η Άντερσον μετά από 8 ώρες διακυβέρνησης

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε την Τετάρτα, ύστερα από 8 μόλις ώρες από την ανάληψη της εξουσίας, αφού το Κόμμα των Πρασίνων εγκατέλειψε τον συνασπισμό, βυθίζοντας τη χώρα σε πολιτική αβεβαιότητα.

Η Μαγκνταλένα Άντερσον, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε έτοιμη να ηγηθεί μιας μονοκομματικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο να εγκρίνει σχέδιο προϋπολογισμού που καταρτίστηκε από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που ώθησε το Κόμμα των Πρασίνων να εγκαταλείψει τον συνασπισμό και δεν άφησε στην Άντερσον άλλη επιλογή από την παραίτηση.

Σε συνέντευξη Τύπου η ίδια τόνισε:

«Ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να απαλλαγώ από τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός».

Οι πιθανότητες την Άντερσεν για να διοριστεί και πάλι πρωθυπουργός είναι αρκετά καλές, καθώς το κόμμα των Πρασίνων δήλωσε ότι θα την υποστηρίξει σε οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, ενώ το Κόμμα του Κέντρου υποσχέθηκε να απέχει, κάτι που στην πράξη ισοδυναμεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της. Υποστήριξη της Άντερσον έχει δηλώσει και το Κόμμα της Αριστεράς.

Παρόλο που τα κόμματα του συνασπισμού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στον προϋπολογισμό, έχουν ένα κοινό σημεία αναφοράς, να μην επιτρέψουν στους Σουηδούς Δημοκράτες, ένα λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα, να έχει κυβερνητικό ρόλο.

«Το Κεντρώο Κόμμα θα της ανοίξει την πόρτα (της Άντερσον) για να γίνει πρωθυπουργός», δήλωσε η επικεφαλής του, Άνι Λόουφ, στο Twitter. «Θα διασφαλίσουμε, και πάλι, ότι η Σουηδία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση που δεν εξαρτάται από τους Σουηδούς Δημοκράτες».

Οι αντιπολιτευόμενοι Μετριοπαθείς και Χριστιανοδημοκράτες υποστηρίζονται από τους Σουηδούς Δημοκράτες, αλλά δεν μπορούν να έχουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Άντερσον ανέλαβε την πρωθυπουργία από τον Στέφαν Λόφβεν ως επικεφαλής ενός δικομματικού συνασπισμού μειοψηφίας που υποστηρίζεται από τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου. Όμως η συμμαχία αυτή κατέρρευσε όταν το Κόμμα του Κέντρου αρνήθηκε να υποστηρίξει το νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης για τα οικονομικά.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο βήμα για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης, αλλά είναι πολύ πιθανό να προτείνει την Άντερσον σε νέα ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες.

Η Άντερσον, 54 ετών, ορίστηκε πρωθυπουργός μετά την επίτευξη συμφωνίας της τελευταίας στιγμής με το πρώην κομμουνιστικό Αριστερό Κόμμα.

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter