Σούπερ Λίγκα: Οι καλοί, οι κακοί και… οι άσχημοι του α΄ γύρου

Σούπερ Λίγκα: Οι καλοί, οι κακοί και… οι άσχημοι του α΄ γύρου

O πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή χωρίς σημαντικές εκπλήξεις ή αλλαγές σε όλα όσα γνωρίζαμε στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Ο δεύτερος γύρος έχει ήδη ξεκινήσει με την εμβόλιμη 14η αγωνιστική της εβδομάδας που πέρασε (αυτό το τριήμερο έχουμε τα παιχνίδια της 15ης), όμως καλό είναι να σταθούμε σε όλα όσα συνέβησαν με την ολοκλήρωση του πρώτου μισού του πρωταθλήματος.

Βλέποντας τη βαθμολογία του πρώτου γύρου, οι διαφορές με την περσινή, τουλάχιστον σε επίπεδο διεκδικητών του τίτλου, είναι αρκετές και σημαντικές. Πάντως δεν αφορούν τον Ολυμπιακό, καθώς και φέτος όπως και πέρυσι είναι πρωταθλητής χειμώνα. Και όπως μας έχει δείξει το παρελθόν, σπάνια ομάδα που ήταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου έχασε τον τίτλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται και φέτος στην πρώτη θέση και παρά το γεγονός ότι οι εμφανίσεις τους δεν κυμάνθηκαν στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων ετών με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, εντούτοις παραμένουν η μοναδική αήττητη ομάδα του πρωταθλήματος, συγκέντρωσαν δύο βαθμούς περισσότερους από πέρυσι με 11 νίκες και 2 ισοπαλίες (έναντι 10 νικών και 3 ισοπαλιών πέρυσι) κι έχουν ανοίξει τη διαφορά τους από τον δεύτερο (ΑΕΚ) σε 8 βαθμούς (35 β. – 27 β.), έναντι 4 πέρυσι από τον δεύτερο Αρη (33 β. – 29 β.)

Καρμπόν με πέρυσι

Για την ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι αλλάζει συχνά τα τελευταία χρόνια προπονητές, εντούτοις όλα τα ίδια μένουν! Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος ίδια γεύση. Και μάλιστα είναι αξιοσημείωτο πως οι δύο σεζόν της είναι καρμπόν η μια με την άλλη, χωρίς πάντως να το λες κι επιτυχία…

Τι κι αν μετά την κατάκτηση του τίτλου το 2018 αν πέρασαν οκτώ προπονητές (Ουζουνίδης, Χιμένεθ, Καρντόσο, Κωστένογλου, Καρέρα, Χιμένεθ, Μιλόγεβιτς, Γιαννίκης), το σκηνικό δεν αλλάζει. Ειδικά πέρυσι στον πρώτο γύρο και φέτος στο ίδιο διάστημα όλα ίδια: 8 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες και συνολικά 27 βαθμοί…

Μακράν η πιο βελτιωμένη ομάδα της λίγκας είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, που τερμάτισε τρίτος στον πρώτο γύρο. Ο «Αγιαξ της Ηπείρου» είναι… πρωταθλητής σε κερδισμένους πόντους συγκριτικά με την περσινή βαθμολογία, αφού συγκέντρωσε 9 βαθμούς παραπάνω. Πέρυσι με προπονητή τον σημερινό κόουτς της ΑΕΚ Αργύρη Γιαννίκη ο ΠΑΣ είχε συγκεντρώσει 13 βαθμούς με μόλις 3 νίκες σε 13 παιχνίδια και φέτος έχει ήδη 6 νίκες και 22 βαθμούς! Απ’ αυτές οι δύο είναι εντυπωσιακές, αφού νίκησε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και έριξε πεντάρα στον Αρη στο «Κλ. Βικελίδης». Ο ΠΑΣ επικράτησε και του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη λόγω της αγωνιστικής κατρακύλας του «τριφυλλιού»…

Οι Θεσσαλονικείς

Συνήθως λένε ότι ο σκληρός ανταγωνισμός ανεβάζει επίπεδο τους πρωταγωνιστές. Ομως αν ρίξουμε μια ματιά στον περσινό α΄ γύρο του ΠΑΟΚ και του Αρη θα δούμε ότι φέτος στο ίδιο διάστημα αμφότεροι βρίσκονται σε πτώση, καθώς έχουν συγκεντρώσει έξι βαθμούς λιγότερους.

Ο ΠΑΟΚ πέρυσι μετρούσε στο φινάλε του πρώτου γύρου 28 βαθμούς με μόλις μία ήττα. Φέτος έχει συγκεντρώσει 22 (έξι λιγότερους) κι έχει ήδη υποστεί 5 ήττες. Ο Αρης με το άγχος της ποινής των μείον 6 βαθμών, με την οποία ξεκίνησε το πρωτάθλημα, έχει επίσης 6 πόντους λιγότερους από πέρυσι στο ίδιο διάστημα (23 έναντι 29).

Για τον Παναθηναϊκό ισχύουν σχεδόν τα ίδια με τον περσινό πρώτο γύρο. Κάκιστος ήταν τη σεζόν 2020-21, κακός είναι φέτος, με μοναδική βελτίωση ότι έχει μία νίκη περισσότερη και συν 2 βαθμούς, 20 έναντι 18 της περασμένης περιόδου. Μπορεί οι «πράσινοι» να πραγματοποίησαν ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις και νίκες με μεγάλα σκορ, όμως οι αριθμοί δείχνουν στασιμότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αντιπάλους της πρώτης επτάδας είχε τέσσερις ήττες (ΑΕΚ, ΠΑΣ, ΠΑΟΚ, Αρης) και μόλις δύο ισοπαλίες (εκτός με Ολυμπιακό, εντός με ΟΦΗ).

Πολύ μεγάλη βελτίωση, αντίθετα, παρουσιάζουν ΟΦΗ και Παναιτωλικός. Αν οι Κρητικοί νικήσουν στο εξ αναβολής παιχνίδι με τον Απόλλωνα, θα κλείσουν τον πρώτο γύρο με 6 βαθμούς παραπάνω από πέρυσι. Χαρακτηριστικό της βελτίωσης του ΟΦΗ είναι το γεγονός ότι πέρυσι στον πρώτο γύρο είχε 5 ήττες και φέτος μόλις 2.

Ο Παναιτωλικός κάνει κι αυτός καλύτερο πρώτο γύρο από τον περσινό. Εχει 12 βαθμούς έναντι 8 κι έχει σημειώσει 3 νίκες, ενώ πέρυσι είχε μόλις 1 στο ίδιο διάστημα.

Απογοήτευση

Η μεγάλη απογοήτευση φέτος είναι φυσικά ο Ατρόμητος, παρότι ενισχύθηκε στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι. Η ομάδα του Περιστερίου έκανε πολύ κακό πρώτο γύρο με μόλις 9 βαθμούς, ενώ πέρυσι είχε σχεδόν τους διπλάσιους (17)! Από την άλλη, ευχάριστη έκπληξη είναι ο Ιωνικός, που ανέβηκε φέτος στην κατηγορία και κατάφερε να συγκεντρώσει 14 πόντους στον πρώτο γύρο έχοντας 3 νίκες και 5 ισοπαλίες.

Aπό χειμώνα καλοκαίρι

Από τη σεζόν 2009-10 και μέχρι το περσινό πρωτάθλημα βλέπουμε ότι στην Ελλάδα πολύ δύσκολα ο πρωταθλητής χειμώνα χάνει τον τίτλο τον Μάιο. Σε αυτό το διάστημα μόλις τρεις φορές είχαμε άλλη ομάδα στην κορυφή στα μισά και άλλη να παίρνει τον τίτλο τελικά. Συνέβη τη σεζόν 2014-15, που ο ΠΑΟΚ ήταν μπροστά με τη λήξη του πρώτου γύρου αλλά τον τίτλο κατέκτησε τελικά ο Ολυμπιακός, κάτι που επαναλήφθηκε και τη σεζόν 2019-20. Ενδιάμεσα, τη σεζόν 2017-18 ο Ολυμπιακός ήταν πρώτος στη λήξη του πρώτου γύρου και τελικά η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα. Σε όλες τις άλλες σεζόν η ομάδα που ήταν πρώτη κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter