«Σπάει» η γραμμή των κυρώσεων – Λογαριασμό σε ρούβλια άνοιξε η ENI

«Σπάει» η γραμμή των κυρώσεων – Λογαριασμό σε ρούβλια άνοιξε η ENI
Photo/Luca Bruno)

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεκίνησε διαδικασίες για το άνοιγμα δύο λογαριασμών, ο ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια, για να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά πρόσθεσε ότι το κάνει σε προληπτική βάση.

Όπως ανακοίνωσε ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με υπόδειξη της εταιρίας Gazprom Export, «η οποία απαίτησε, μονομερώς, την τροποποίηση των ισχυόντων συμβολαίων», ενώ ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών αρχών.

Παράλληλα, η Εni κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία θα επωμιστεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από τη νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

Η απόφαση της ENI έρχεται λίγες ημέρες μετά το μπλόκο Ουγγαρίας και Σλοβακίας σε νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, και ενώ δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργειακή τους ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: EE: Ουγγαρία και Σλοβακία «φρέναραν» την τελική συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Χώρες και εταιρείες ζητούν εδώ και εβδομάδες σαφήνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς μπορούν να προχωρήσουν σε πληρωμές χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Κομισιόν να επιβεβαιώνει την Παρασκευή την προηγούμενη προτροπή της ότι οι εταιρείες μπορούν ακόμα να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο, εφόσον το κάνουν στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στις υπάρχουσες συμβάσεις.

Πηγή: Reuters, Euronews

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter