«Σπάει» κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Δανία

«Σπάει» κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Δανία

«Σπάει» κάθε ρεκόρ ο πληθωρισμός στη Δανία, καθώς σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzaus Bureau, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Δανία έφτασε στο 11,1% τον Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας και ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν ότι το κόστος για βασικά αγαθά στη Δανία ήταν τον περασμένο μήνα υψηλότερο κατά 11,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Το προηγούμενο ρεκόρ αύξησης του πληθωρισμού στην μικρή αλλ’α εύπορη χώρα σημειώθηκε το 1982, όταν ο πληθωρισμός από έτος σε έτος άγγιξε το 10,1%.

«Δεν περίμενα ότι θα δούμε διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού. Νόμιζα ότι ανήκε στα βιβλία της ιστορίας», δήλωσε στο Ritzaus Bureau ο Τόρε Στράμερ, οικονομολόγος της Realkredit Denmark. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δραστηριότητα της δανικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί αυτόν τον χειμώνα, αφού θα σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση των ιδιωτικών δαπανών.

Ο οικονομολόγος απέδωσε την άνευ προηγουμένου πληθωριστική πίεση σε ολόκληρη την ΕΕ στον «πόλεμο στην Ουκρανία και στους περιορισμούς που έχουν θέσει η μία στην άλλη ΕΕ και Ρωσία».

Πηγή: Εuronews, The Local Denmark

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter