Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: Οδηγούμαστε σε νέο «Ψυχρό Πόλεμο»;

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας: Οδηγούμαστε σε νέο «Ψυχρό Πόλεμο»;

Με μπαράζ εκατέρωθεν δηλώσεων και αντιδράσεων συνεχίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα η όξυνση της κόντρας ΗΠΑ – Ρωσίας, η οποία σηματοδοτήθηκε από την συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε δολοφόνο τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, και απείλησε ότι «θα πληρώσει το τίμημα» για τις παρεμβάσεις της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε απερίφραστα τις αιτιάσεις για ανάμειξη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές εκλογές, ενώ έκανε λόγο για ετοιμότητα της Μόσχας να αντιμετωπίσει έναν νέο γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης σχετικά με τη χώρα μας», ανέφερε. «Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου. Είναι απολύτως αβάσιμοι (οι ισχυρισμοί) και αναπόδεικτοι».

Με τη σειρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση σχολιάζοντας με «ψυχραιμία» τις επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν. «Του εύχομαι υγεία. Καλή υγεία», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η Μόσχα «μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά της» και ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζήσουν με αυτό».

Απ΄ ότι φαίνεται οδηγούμαστε σε ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, ενώ θα υπάρξουν πολλά νέα επεισόδια στην κόντρα Μπάιντεν-Πούτιν.

Αφορμή για την πυροδότηση της νέας έντασης στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις αποτέλεσε στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας η δημοσιοποίηση έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για κυβερνοεπιθέσεις και άλλες παρεμβάσεις από τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ και κατά της υποψηφιότητας Μπάιντεν.

Το πεδίο της σύγκρουσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις κινήσεις διαπραγματεύσεων και συμβιβασμού σε σημαντικούς τομείς, όπως η συμφωνία για 5ετή παράταση της Συνθήκης «New START» για τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων, τα μέτωπα στα οποία συγκρούονται τα συμφέροντα των αστικών τάξεων ΗΠΑ και Ρωσίας είναι πολλά και διάφορα.

Εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή, στην οποία παρεμβαίνουν και οι δύο πιο έντονα, στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου, στην Κεντρική και Ανατολική Ασία, αλλά και στη Λατινική Αμερική, ενώ η κόντρα τους διαπλέκεται άμεσα με τις σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού που αναπτύσσουν με την ΕΕ, όπως και τη διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας.

Στο μεταξύ, σε μια ακόμα εξέλιξη στην όξυνση της κόντρας ΗΠΑ – Ρωσίας, η αμερικανική κυβέρνηση θα επεκτείνει τους εξαγωγικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση του αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, με το σκεπτικό ότι «η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου ή θανατηφόρα χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον των υπηκόων της», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Νέα παρέμβαση ενάντια στον ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream 2»

Την ίδια ώρα, εξάλλου, την κλιμάκωση της κόντρας με τη Ρωσία, αλλά και τη σύνδεσή της με τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ με ΕΕ – Γερμανία, αποτύπωσε η νέα παρέμβαση των ΗΠΑ ενάντια στον ρωσο-γερμανικό αγωγό «Nord Stream 2» για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, με παράκαμψη της Ουκρανίας και υποβάθμιση των σχεδίων των ΗΠΑ για προώθηση του δικού τους LNG.

Σε αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, 18 Μαρτίου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι «όπως πολλές κυβερνήσεις των ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει, αυτός ο αγωγός είναι ένα ρωσικό γεωπολιτικό σχέδιο για τη διαίρεση της Ευρώπης και την εξασθένιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Υπενθυμίζοντας πως οι σχετικές κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του «Nord Stream 2» έχουν διακομματική στήριξη και θα εφαρμοστούν, προειδοποίησε όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο κατασκευής του αγωγού να το εγκαταλείψουν άμεσα.

Η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας είναι συνέχεια της αυξανόμενης ισχύος της Ρωσίας του Πούτιν. Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Ρωσίας εντεινόταν σταδιακά καθώς το ΝΑΤΟ επεκτεινόταν δυναμικά στην Ανατολική Ευρώπη απειλώντας τα ρωσικά συμφέροντα.

Η Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Ρωσία απάντησε στην επέκταση του ΝΑΤΟ με εισβολή και προσάρτηση της Κριμαίας η οποία της έδωσε και λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα. Ακόμα και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια οφείλεται στην επιρροή των Ρώσων στην περιοχή, ιδιαίτερα τη Σερβία.

Για να αποφύγουν λοιπόν περαιτέρω διείσδυση της Ρωσίας στα Βαλκάνια, οι ΗΠΑ θέλουν οπωσδήποτε την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ρωσίας αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω στο μέλλον ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, καθώς η ΕΕ και η Γερμανία ειδικότερα εξαρτώνται από τη Ρωσία για παροχή ενέργειας.

Το μόνο που μένει να δούμε, είναι αν οδηγούμαστε σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter