Στα πόσα καμένα σπίτια σταματούν οι φωτιές; 

Στα πόσα καμένα σπίτια σταματούν οι φωτιές; 
Πυρκαγιά στην περιοχή Νέα Πέραμος - Άνω Βλυχάδα , Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Από τη Δευτέρα παρακολουθούμε τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιές τόσο στην Ανατολική Αττική, στα Δερβενοχώρια και στο Λουτράκι, να καταπίνουν στο καταστροφικό πέρασμα τους σπίτια, οικόπεδα και παρθένα δάση με τις εντολές για εκκενώσεις οικισμών να διαδέχονται η μία την άλλη, ενώ γινόμαστε για ακόμη μια φορά μάρτυρες στην έλλειψη σχεδιασμού και της υποστελέχωσης του πυροσβεστικού σώματος, με τις καταγγελίες για ένδεια εναέριων μέσων να πληθαίνουν.

Η φωτιά που ξεκίνησε από το χωριό Πάνακτο στα Δερβενοχώρια τη Δευτέρα, έφτασε μέχρι τη Μάνδρα που έκαψε σπίτια και από εκεί έφτασε μέχρι τον Δήμο Μεγαρέων όπου το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Άνω Βλυχάδα και Λουτρόπυργος, όπου τυχαίνει να βρίσκεται και το σπίτι μου.

Οι φλόγες στην Άνω Βλυχάδα έφτασαν στις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους να δίνουν τιτάνια μάχη και να συνδράμουν το έργο των ελάχιστων πυροσβεστών που βρέθηκαν στο σημείο.

Η εικόνα το βράδυ της Τετάρτης στην Άνω Βλυχάδα ήταν η εξής: Παραταγμένα τουλάχιστον 10 οχήματα της αστυνομίας και της ΟΠΚΕ στην είσοδο του οικισμού και πάνω από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, ελάχιστα πυροσβεστικά διάσπαρτα στις εστίες φωτιάς και κάτοικοι που παρά την εντολή εκκένωσης έμειναν στο σημείο και με λάστιχα στα χέρια έβρεχαν τα δέντρα στις αυλές των σπιτιών τους και γέμιζαν κουβάδες με νερό.

Ολόκληρο το βράδυ οι κάτοικοι της Άνω Βλυχάδας, έβλεπαν συνεχείς αναζωπυρώσεις να απειλούν τα σπίτια τους, και αντί για πυροσβεστικά οχήματα έβλεπαν περιπολικά και μηχανές ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα υπήρχε μεγάλη αναζωπύρωση και στο σημείο υπήρχε ένα πυροσβεστικό όχημα, ωστόσο αντί να σπεύσουν άλλα πυροσβεστικά «έτρεξαν» τρία περιπολικά. Απορίας άξιο είναι πως ακριβώς θα επιχειρούσαν…

Στα πόσα καμένα σπίτια, οικόπεδα, ζώα και δάση σταματάνε οι φωτιές; Στις πόσες καμένες περιουσίες και στα πόσα «καμένα» όνειρα θα στελεχωθεί επιτέλους το Πυροσβεστικό Σώμα, που αντί για πυροσβεστικά οχήματα και εναέρια, βλέπουμε «Αίαντες» και «Αύρες», που πριν δύο χρόνια απομάκρυναν τους συμβασιούχους πυροσβέστες από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όταν τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για μονιμοποιήσεις και περισσότερες προσλήψεις;

Η στιγμή της αναζωπύρωσης

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter