Στάθης Γκότσης: Ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες της Ακρόπολης-Εκδικούνται τους εργαζόμενους που αντέδρασαν

Στάθης Γκότσης: Ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες της Ακρόπολης-Εκδικούνται τους εργαζόμενους που αντέδρασαν

Η κυβέρνηση προχωρά σε μια ακόμη ιδιωτικοποίηση παραχωρώντας σε εξωτερική εταιρεία τη διαχείριση από τα εισιτήρια του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης  που αποτελεί το πρώτο σε επισκεψιμότητα μνημείο της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της Ακρόπολης αντιδρούν συντάσσοντας επιστολή διαμαρτυρίας ζητώντας την ανάκληση της απόφασης που προοδευτικά θα τους οδηγήσει να χάσουν τη δουλειά τους μιας και όπως όλα δείχνουν θα αντικατασταθούν από το προσωπικό της αναδόχου εταιρείας που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τα εισιτήρια.

Ο ιστορικός Στάθης Γκότσης μιλώντας στην εκπομπή «Φάρμα των Ζώων» αναλύει τα σχέδια της κυβέρνησης και αποκαλύπτει πως η αρχιφύλακας της Ακρόπολης μετακινήθηκε από τη θέση της στον Κεραμικό επειδή υπέγραψε την επιστολή διαμαρτυρίας των 75 εργαζομένων.

«Είναι δρομολογημένη μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Έχει βγει από τις 30 Νοεμβρίου ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για να δοθεί στην ανάδοχο εταιρεία να αναλάβει την έκδοση εισιτηρίων και την υποστήριξη αυτών των εργασιών. “Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών” λένε. Πρόκειται ουσιαστικά για υποκατάσταση του υπάρχοντος προσωπικού από προσωπικό της εταιρείας που θα αναλάβει να εκδίδει και να διαχειρίζεται τα εισιτήρια της Ακρόπολης.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν σύσσωμοι στα σχέδια της κυβέρνησης. 75 εργαζόμενοι της Ακρόπολης έχουν υπογράψει επιστολή διαμαρτυρίας, «μεταξύ των οποίων και η αρχιφύλακας της Ακρόπολης, η οποία μετά την προσυπογραφή της καταγγελίας απομακρύνθηκε από τη θέση της, μετακινήθηκε από την Ακρόπολη στον Κεραμικό. Η ίδια είναι πολιτικά φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση όπως και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ που υπηρετεί στην Ακρόπολη και συνυπογράφει επίσης της καταγγελία. Είναι δικοί τους άνθρωποι που τώρα καταλαβαίνουν ότι έφτασε η ώρα τους».

Όσο για το ποια εταιρεία φαίνεται να είναι η επικρατέστερη οι εργαζόμενοι που παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα φωτογραφίζουν την ίδια εταιρεία που είχε και συνεργασία κυρίως στην ψηφιακή φωνητική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς χώρους της περιφέρειας και στο παρελθόν είχε αναλάβει το Παναθηναϊκό στάδιο.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλή την Κυριακή Μάλαμα κατέθεσαν, στις 5 Δεκεμβρίου 2023, ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για να πάρουν την απάντηση πως «μέσω της συνεργασίας του φυλακτικού προσωπικού με το προσωπικό του αναδόχου αναβαθμίζεται η πολιτισμική εμπειρία των επισκεπτών».

Όπως υπογραμμίζει ο Στάθης Γκότσης οι εργαζόμενοι χρειάστηκε αρκετές φορές να «βάλουν πλάτη» για να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες και να λειτουργήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι.

«Οι εργαζόμενοι συντηρούσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα τουρνικέ. Αγόραζαν από την τσέπη τους μπαταρίες για τη λειτουργία τους» και προσθέτει: «oι μισές αίθουσες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινού Πολιτισμού -στα της Αθήνας- είναι κλειστές ελλείψει προσωπικού. Και στο Βυζαντινό Μουσείο καθαρίζουν εργαζόμενοι άλλων κλάδων, διότι δεν φρόντισε η διοίκηση να ανανεώσει τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία καθαρισμού. Δηλαδή και οι μισές αίθουσες δεν έχουν φύλακες και δεν υπάρχουν καθαριστές. Την καθαριότητα την κάνουν άλλοι εργαζόμενοι για να είναι στοιχειωδώς αξιοπρεπή τα πράγματα».

Διαβάστε επίσης:

Εκδικούνται με μεταθέσεις ακόμη και «δικούς» τους αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης

Ιδιωτικές εταιρείες στην Ακρόπολη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter