Στη μέγγενη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ

Στη μέγγενη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ

Οι μετατοπίσεις στην επικοινωνιακή ρητορική του ΚΙΝΑΛ μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν κάτι σαν μονάδα μέτρησης για τον βαθμό συμπίεσής του από τη δικομματική αντιπαράθεση. Αυτές τις μέρες τείνει να αναπροσαρμοστεί ακόμη και το «σύνθημα» των στελεχών του ΚΙΝΑΛ για ισχυρό διψήφιο εκλογικό ποσοστό στις πρώτες κάλπες με απλή αναλογική, όποτε κι αν στηθούν αυτές. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στο Documento κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, «το ποσοστό που θα λάβει το ΚΙΝΑΛ είναι μια παράμετρος, αλλά κρίσιμο στοιχείο φαίνεται ότι θα είναι η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ των τριών κομμάτων!».

Πολύ θα ήθελε η ηγετική ομάδα του ΚΙΝΑΛ –και το επιδιώκει– να οδεύσει προς τις εθνικές εκλογές με τίτλο στο εκλογικό αφήγημα «Ενα ντέρμπι για τρεις». Το τελευταίο διάστημα καλλιεργεί κλίμα εκλογικής ανάταξης, με φιλόδοξο σχέδιο (ή, κατά τους πολιτικούς αντιπάλους του, δείγμα «μεγαλοϊδεατισμού») το ΚΙΝΑΛ να γίνει κόμμα-πρωταγωνιστής και όχι κόμμα-ρυθμιστής! Επαναδιατυπώνονται ακόμη και τα περί σωσιβίου που δεν είναι διατεθειμένος να ρίξει ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Διευκρινίσεις έρχονται βροχή από τη Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη της οποίας εξηγούν ότι δεν θέτουν «βέτο» σε πρόσωπα, αλλά καλούν τους πολίτες, όταν έρθει η ώρα, με την ψήφο τους στο ΚΙΝΑΛ να του δώσουν τη δυνατότητα να θέσει όρους για τη στελέχωση του κυβερνητικού συντονισμού…

ΑντιΣΥΡΙΖΑ και αντιδεξιές κόντρες

Η πολιτική μέγγενη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σφίγγει όσο περνά ο καιρός και πλησιάζει η ώρα της εθνικής κάλπης. Ταυτόχρονα, παρά το ενδοκομματικό «κατενάτσιο» λόγω της μάχης των ψηφοδελτίων που πλησιάζει, σοβεί μια υποβόσκουσα αντίθεση κυρίως μεταξύ της φιλοΝΔ (και αντιΣΥΡΙΖΑ) τάσης και του αντιδεξιού ρεύματος στη Χαριλάου Τρικούπη, που μπορεί να εκδηλωθεί έντονα στο πλαίσιο των μετεκλογικών συνεργασιών.

Δεν αρκεί η πανηγυρική διάσταση που έδωσε η Χαριλάου Τρικούπη στις εσωκομματικές διαδικασίες της 8ης Μαΐου 2022 για εκλογή τοπικών και νομαρχιακών οργάνων, για ανάδειξη 4.200 συνέδρων για το συνέδριο (20-22 Μαΐου 2022) και για επιλογή ονομασίας με την προσθήκη της λέξης ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος. Το στοίχημα είναι η μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων (δικαίωμα να μετέχουν έχουν μόνο όσοι είναι μέλη του ΚΙΝΑΛ, ακόμη κι αν γραφτούν στο μητρώο μελών την ίδια μέρα της εκλογής).

Η λεγόμενη αυτοοργάνωση έχει τεθεί στην αιχμή του δόρατος, με επικεφαλής της επιτροπής για την κομματική ανασυγκρότηση τον βουλευτή Απόστολο Πάνα. Παράλληλα, με τη δημοψηφισματικού χαρακτήρα επιλογή ονόματος (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη) η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να δώσει σήμα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών…

Ομως η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υπό τον Ν. Ανδρουλάκη, μετά την ανάδειξη των νέων μελών στις δημοτικές και νομαρχιακές οργανώσεις αλλά και συνέδρων, θα μετρήσει κατά πόσο ισχυροποίησε τη θέση της στον κομματικό μηχανισμό, όπως επιδιώκει. Είναι σημαντικό βήμα και για την επόμενη μέρα, αφού η κομματική αναδιοργάνωση θα επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου που ακολουθεί (ξεκινά στις 20 Μαΐου) και θα δώσει το ιδεολογικό πρόσημο στο προγραμματικό πλαίσιο.

Σαν αλυσιδωτή αντίδραση, ο επόμενος σταθμός μετά το συνέδριο είναι η διαμόρφωση των ψηφοδελτίων της εθνικής κάλπης. Η στόχευση είναι από αυτά να προκύψει η συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας με συνοχή, ώστε να μην υπάρξουν παρατράγουδα μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Υπάρχει πάντα η ανησυχία για το ενδεχόμενο εκλεγμένοι βουλευτές είτε να απορρίψουν συνεργασίες είτε να αποδεχτούν συμμαχίες σε αντίστροφη κατεύθυνση από την επίσημη κομματική γραμμή.

Το στοίχημα για τη Χαριλάου Τρικούπη στις εσωκομματικές διαδικασίες της 8ης Μαΐου 2022 για την ανάδειξη 4.200 συνέδρων για το συνέδριο (20-22 Μαΐου) και για επιλογή ονομασίας με την προσθήκη της λέξης ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος είναι η συμμετοχή

Δεν έχει περάσει καιρός από τότε που διέρρευσε («Καθημερινή», 12.4.2022) ότι σε κλειστή συνάντηση στο Φόρουμ των Δελφών υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα των συνεργασιών. Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, που ανήκει στον κύκλο του Ανδρέα Λοβέρδου, αντέδρασε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε ότι είναι θεσμικά δυνατό να υπάρξει συγκυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα.

Έχει ενδιαφέρον ότι πριν από λίγες ημέρες ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ Ανδρ. Λοβέρδος (Realfm 26.4.2022) επισήμανε πως η προβολή των σημερινών ευρημάτων των δημοσκοπήσεων σε κοινοβουλευτική δύναμη δείχνει ότι είναι δυνατό να υπάρξουν συμμαχικές κυβερνήσεις και κυβερνήσεις με ανοχή, δηλαδή να προκύψει κυβέρνηση απλής αναλογικής.

Στο κυνήγι της βουλευτικής ψήφου

Ηδη σε πολιτικά πηγαδάκια στελεχών του ΚΙΝΑΛ φουντώνουν οι συζητήσεις για εμβληματικές αλλαγές στην ανάδειξη κορυφαίων στελεχών της κομματικής ιεραρχίας. Υπάρχουν εισηγήσεις προς τον Ν. Ανδρουλάκη για αλλαγή στον τρόπο εκλογής γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή αντί να εκλέγεται από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) να εκλέγεται από το σώμα του συνεδρίου. Ωστόσο κάτι τέτοιο χρειάζεται αλλαγή καταστατικού. Έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις επ’ αυτού, τόσο τεχνικής όσο και πολιτικής φύσεως. Μάλιστα κάποιοι βλέπουν αντιστοιχίες με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκλήρωσε το συνέδριό του αλλά έχει κάλπες για εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέα στις 15 Μαΐου.

Οι 4.204 σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ έχουν πολλά ζητήματα να αναλύσουν, διατηρώντας για την κομματική ρότα το τρίπτυχο «αυτόνομη πορεία, πολιτική ενότητα και προοδευτική ταυτότητα». Θα εξειδικευτούν οι άξονες πολιτικής αλλά και το πλαίσιο πολιτικών συνεργασιών. Ως προς την επιλογή προσώπου, για διάδοχος του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη –θα κατέλθει στην ανατολική Αττική– προαλείφεται ο στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter