Στο μικροσκόπιο ερευνών για διαφθορά ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Βρέθηκαν ράβδοι χρυσού και στοίβες με μετρητά

Στο μικροσκόπιο ερευνών για διαφθορά ο γερουσιαστής Μενέντεζ: Βρέθηκαν ράβδοι χρυσού και στοίβες με μετρητά

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δε βρίσκεται για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο των ερευνών, και κατηγοριών για διαφθορά εν μέσω εντυπωσιακών αποκαλύψεων για την ιδιωτική του ζωή.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι δωροδοκήθηκε με ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά που βρέθηκαν κρυμμένα στο σπίτι του, σε αντάλλαγμα για τη χρήση της «δύναμης και της επιρροής» του – συμπεριλαμβανομένης της θέσης του ως προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας – προς όφελος της αιγυπτιακής κυβέρνησης και δύο τοπικών επιχειρηματιών.

Ο 69χρονος Δημοκρατικός – και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ – κατηγορούνται για τη λήψη δωροδοκιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με τη NYP στοίβες μετρητών βρέθηκαν σε φακέλους στην ντουλάπα του Μενέντεζ.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και τις χαρακτήρισε συνωμοσία από υπερβολικούς εισαγγελείς – μια τακτική που λειτούργησε για αυτόν την τελευταία φορά που κατηγορήθηκε για ένα σχέδιο διαφθοράς που περιελάμβανε ένα περίεργο καστ χαρακτήρων.

Η προηγούμενη υπόθεση στην οποία εμπλεκόταν αφορούσε τη σχέση του με έναν απατεώνα γιατρό, ο οποίος ζήτησε από τον γερουσιαστή να τον βοηθήσει να δωθεί βίζα στις ερωμένες του και να παρέμβει σε έναν φορολογικό έλεγχο.

Η δήλωση του:

«Για χρόνια, δυνάμεις στο παρασκήνιο έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να φιμώσουν τη φωνή μου και να σκάψουν τον πολιτικό μου τάφο. Από τότε που διέρρευσε αυτή η έρευνα πριν από σχεδόν ένα χρόνο, υπήρξε μια ενεργή εκστρατεία συκοφάντησης από ανώνυμες πηγές και υπονοούμενα για να δημιουργηθεί ένας αέρας ανάρμοστης συμπεριφοράς εκεί που δεν υπάρχει», ανέφερε.

«Οι υπερβολές αυτών των εισαγγελέων είναι προφανείς. Έχουν διαστρεβλώσει το κανονικό έργο ενός γραφείου του Κογκρέσου. Συν τοις άλλοις, δεν αρκούνται στο να προβάλλουν ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον μου, έχουν επιτεθεί στη σύζυγό μου για τις μακροχρόνιες φιλίες που είχε πριν καν γνωριστούμε», σημείωσε.

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία απλά δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικάνος πρώτης γενιάς από ταπεινό ξεκίνημα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε γερουσιαστή των ΗΠΑ και να υπηρετήσει με τιμή και διάκριση. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στην επίτευξη των ευρύτερων πολιτικών τους στόχων», τονίζει.

«Έχω κατηγορηθεί ψευδώς στο παρελθόν επειδή αρνήθηκα να υποχωρήσω μπροστά στις εξουσίες και οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ μπόρεσαν να δουν μέσα από τον καπνό και τους καθρέφτες και να αναγνωρίσουν ότι ήμουν αθώος. Εργάζομαι καθημερινά για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη τους αγωνιζόμενος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της δημόσιας ασφάλειας, την αναβάθμιση των υποδομών και τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες του Νιου Τζέρσεϊ. Στάθηκα επίσης σταθερός απέναντι στους δικτάτορες σε όλο τον κόσμο -είτε στο Ιράν, είτε στην Κούβα, είτε στην Τουρκία, είτε αλλού- αγωνιζόμενος ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και συμπαραστεκόμενος σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία. Παραμένω επικεντρωμένος στη συνέχιση αυτού του σημαντικού έργου και δεν θα αποσπαστώ από αβάσιμους ισχυρισμούς», συμπληρώνει.

«Προς τους υποστηρικτές μου, τους φίλους μου και την κοινότητα στο σύνολό της, ζητώ να θυμηθείτε τις άλλες φορές που οι εισαγγελείς έκαναν λάθος και να επιφυλαχθείτε για την κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί με επιτυχία όταν παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα και οι συμπολίτες μου στο Νιου Τζέρσεϊ θα δουν αυτό που είναι», καταλήγει.

Γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στη Νέα Υόρκη, είναι βετεράνος της πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα διπλωματικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Γεγονός σπάνιο για έναν γερουσιαστή, είχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης –επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ– είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου, επιχειρηματία και χορηγού της Φλόριντα, του Σάλομον Μέλγκεν, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter