Στον Γολγοθά του ΕΣΥ οι ασθενείς, σε απόγνωση οι γιατροί, στα… κόλπα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στον Γολγοθά του ΕΣΥ οι ασθενείς, σε απόγνωση οι γιατροί, στα… κόλπα η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Φταίει ο γάιδαρος και δέρνει το σαμάρι, λέει μια παλιά μισοξεχασμένη παροιμία. Τα νέα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν καν τι σημαίνει «σαμάρι». Οπως δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι υπάρχουν χώρες που τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν, χωρίς αναμονές μηνών για μια εξέταση, χωρίς άθλια κτίρια, χωρίς ράντζα, χωρίς ουρές στα επείγοντα.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδειρε το «σαμάρι» και καρατόμησε τη διοικήτρια του ΓΝ  Έλενα Βενιζέλου, Βασιλική Γεννήματά, μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε από την είδηση πως εδώ και δύο εβδομάδες το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου λειτουργούσε χωρίς θέρμανση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν νεογνά, λεχώνες και ασθενείς.

Ομως πριν από 1,5 μήνα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε επισκεφθεί το νοσοκομείο. Δεν έμαθε για τα προβλήματα; Για το κτίριο που δεν συντηρείται, τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό και πολλά άλλα που καταγγέλουν οι εργαζόμενοι τα ήξερε. Τώρα φταίει η διοικήτρια -που μπορεί να φταίει για πολλά- και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι του υπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για την άθλια κατάσταση του ΕΣΥ.

Φταίει η διοικήτρια, ο γιατρός, ο νοσοκόμος, ο υπάλληλος της καντίνας αλλά ποτέ ο υπουργός και «ποτέ των ποτών» ο πρωθυπουργός. Είναι εντελώς τυχαίο ότι:

  • στο νοσοκομείο Νίκαιας δεν υπάρχουν γιατροί να καλύψουν εφημερίες
  • στο νοσοκομείο Λιβαδειάς υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και η χρηματοδότηση δεν αρκεί για να το κρατήσει λειτουργικό
  • στο Σωτηρία δεν υπάρχουν αναλώσιμα και εργαστήρια και κλινικές αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που λόγω έλλειψης προσωπικού έχουν να πάρουν άδεια τρία χρόνια
  • το νοσοκομείο Ξάνθης έμεινε χωρίς παθολόγο και ιδιώτες καλύπτουν τις εφημερίες
  • η Μονάδα Μαστού του νοσοκομείου Μεταξά έμεινε χωρίς ειδικευμένο γιατρό. Στο ίδιο νοσοκομείο εξαφανίστηκε το μηχάνημα υπερήχου και επεμβάσεις έγιναν στα τυφλά βασανίζοντας τις γυναίκες.
  • τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Λέρου απέχουν 400 μέτρα από το κύριο κτίριο και οι γιατροί, που αναγκαστικά καλύπτουν ανάγκες και στα δύο κτίρια, ζήτησαν ηλεκτρικά πατίνια γιατί δεν αντέχουν να πηγαινοέρχονται.

Ολα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα είναι ειδήσεις του τελευταίου μήνα. Προστίθενται στα εγκληματικά για τη δημόσια υγεία ανοικτά θέματα που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν σήμερα και αύριο και ανάμεσα στα αιτήματα τους είναι η κάλυψη των οργανικών κενών που υπάρχουν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Τακτικά χειρουργεία σταματούν, κλινικές κλείνουν, εφημερίες δεν μπορούν να καλυφθούν. Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει στοιχειωδώς τα κενά με το τρικ της μετακίνησης των γιατρών από το ένα πόστο στο άλλο, με εφημερίες άσχετων ειδικοτήτων και άλλα ταχυδακτυλουργικά που εξοντώνουν τους γιατρούς και απειλούν την υγεία των πολιτών.

Γιατροί παραιτούνται επειδή δεν αντέχουν, στον αριθμό νοσηλευτών είμαστε στον πάτο των χωρών του ΟΟΣΑ, αλλά για την επιλογή διοικητών νοσοκομείων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρατάει τις… παραδόσεις. Πάνω στο παλαιοκομματικό μοντέλο, διορίζει αποτυχόντες πολιτευτές, κομματάρχες, φίλους υπουργών και κάθε άνεργο νεοδημοκράτη με άκρες.

Ετσι έχει διορίσει στρατιωτικό, γυμναστή, αρχαιολόγο, πρώην προπονητή επαρχιακής ομάδας, μία ιδιοκτήτρια λουκουματζίδικου και μία… τηλεπερσόνα περιφερειακού καναλιού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάιο πριν από τις εκλογές, καταλαβαίνοντας ότι από τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας χάνει ψήφους, υποσχέθηκε 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Πριν ένα μήνα κατέβασε τον πήχυ και υποσχέθηκε 6.500 προσλήψεις. Δεν χρειάζεται άμεσα ψήφους. Αλλά και αυτές «Θα». Αυτό το «θα» που ταλανίζει την κοινωνία και παίζει το ρόλο του τυριού στην παγίδα.

Επειδή η παγίδα λέγεται νεοφιλελευθερισμός. Κανένα ενδιαφέρον δεν έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ομοϊδεάτες του για τα νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαία η κατάρρευση του ΕΣΥ. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να θησαυρίζουν οι κλινικάρχες. Οδηγούν εσκεμμένα τους πολίτες στην ιδιωτική υγεία. Οσοι έχουν να πληρώσουν. Οι άλλοι μπορούν να πεθάνουν.

Το πρώτο οκτάμηνο του έτους υπήρξε υπέρβαση των φορολογικών εσόδων κατά 3,416 δισ. ευρώ. Αυτά προήλθαν κυρίως από την ακρίβεια που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά αλλά αποδίδει περισσότερο ΦΠΑ στο κράτος. Αύξησε τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων η κυβέρνηση; Οχι βέβαια. Αλίμονο…

Διαβάστε επίσης

ΕΣΥ: Σε 48ωρη απεργία οι γιατροί – Οργή για τη διάλυση της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Μετά τα δημοσιεύματα καρατόμησαν τη διοικήτρια του Νοσοκομείου «Έλενα» – Χωρίς θέρμανση τα νεογνά

Nοσοκομείο Έλενα: Πλήρης διάλυση, χωρίς θέρμανση τα νεογνά, αλλά η διοίκηση θέλει κινηματογραφικές παραγωγές

Το ΕΣΥ πεθαίνει από το «εγώ» του Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter