Συγκλονίζει η καταγγελία ανηλίκου κρατούμενου για ομαδικό βιασμό – Διατάχθηκε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση

Συγκλονίζει η καταγγελία ανηλίκου κρατούμενου για ομαδικό βιασμό – Διατάχθηκε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση

Ομαδικούς βιασμούς και άγριους ξυλοδαρμούς στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων, στην Κασσαβέτεια Βόλου, καταγγέλλει εν έτει 2023 ένας 17χρονος πρώην έγκλειστος και η μητέρα του από τη Κρήτη.

Μητέρα και γιος – οι οποίοι ήδη έχουν καταθέσει στην ασφάλεια- μίλησαν στο cretalive και κατήγγειλαν ομάδα πέντε ατόμων που βίαζε τον ανήλικο σχεδόν κάθε βράδυ ενώ σε γνώση του είναι ότι είχαν βιάσει τουλάχιστον ακόμα έναν ανήλικο στο μπάνιο.

Η καταγγελία προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Παπαθανασίου ο οποίος διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες.

«Αναφορικά με δημοσιεύματα του τύπου που έλαβαν χώρα σήμερα, 4 Μαΐου 2023, σχετικά με καταγγελία δεκαεπτάχρονου ημεδαπού προς την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου Κρήτης, η οποία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια κράτησής του σε Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων υπέστη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, ενημερώνουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες. Αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου», λέει η ανακοίνωση.

Ο ανήλικος ο οποίος έμεινε στο κέντρο κράτησης ανηλίκων περίπου 6 μήνες, περιέγραψε οδυνηρές εμπειρίες που παραπέμπουν στην ταινία «Εξπρές του Μεσονυκτίου», με άγριους ξυλοδαρμούς αλλά και ομαδικούς βιασμούς, κατά τον εγκλεισμό του.

«Με βίαζαν πέντε άτομα σχεδόν κάθε βράδυ για περίπου 15 ημέρες μέχρι που αποφυλακίστηκα. Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», είπε ο 17χρονος και κατονόμασε την ομάδα των «5».

Η μητέρα του αναφέρει ότι ούτε ο διευθυντής του καταστήματος ανηλίκων, ούτε η κοινωνική λειτουργός ενημέρωσαν την οικογένεια ότι ο 17χρονος είχε πέσει θύμα άγριου ξυλοδαρμού και είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

«Τον είχαν χτυπήσει, τον πέταξαν στο κρεβάτι και τον κουκούλωσαν με σεντόνι για να μην τον δει κανείς. Όταν το απόγευμα πήγε ο αρχιφύλακας και ο 17χρονος δεν του απαντούσε, είδε ότι ήταν πλημμυρισμένος στο αίμα» υπογράμμισε η μητέρα.

Όλα ξεκίνησαν τρείς ημέρες μετά την αποφυλάκιση του ανήλικου όταν και η μητέρα του μετέβη στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να καταγγείλει όσα της είχε εκμυστηρευτεί ο γιος της μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα αφού τον παρέλαβε από το κατάστημα κράτησης. ΤΟ 17χρονος κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, ενώ εξετάστηκε από ιατροδικαστή, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Πλέον, η διερεύνηση των βαρύτατων καταγγελιών είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο 17χρονος τα βάσανά του ξεκίνησαν από την αρχή αφούτην πρώτη μέρα που μπήκε στο σωφρονιστικό κατάστημα, του έκλεψαν τα ρούχα και τον εξανάγκασαν να παίξει ξύλο με συγκρατούμενο του. Ήταν το απαραίτητο τελετουργικό υποδοχής. Καψώνι. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα να με χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές», υποστηρίζει και συμπληρώνει ότι από τη δεύτερη μέρα κιόλας ζήτησε να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας, αλλά το αίτημά του διέρρευσε στη φυλακή, με αποτέλεσμα νέο ξυλοδαρμό. «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και άρχισαν να με χτυπούν με κλωτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας πρόκειται για υπόθεση παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης που έγινε εντός ελεγχόμενου φορέα όπως είναι το ειδικό κατάστημα κράτησης των συγκεκριμένων νέων όπου για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε ο ανήλικος.

«Δυστυχώς, αν και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής αντιμετώπισης των νεαρών παραβατών, η κατάσταση παραμένει δύσκολη έως και τραγική. Με το που αποφυλακίστηκε το παιδί βρήκε το θάρρος και εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωνε. Απευθύνθηκαν στην Ασφάλεια Ηρακλείου που διενεργεί προανάκριση και είμαστε σίγουροι ότι υπαίτιοι δράστες θα βρεθούν και θα λογοδοτήσουν στην ποινική δικαιοσύνη», υπογράμμισε ο δικηγόρος του 17χρονου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter