Συνάντηση Μακρόν-Ραϊσί για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Συνάντηση Μακρόν-Ραϊσί για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν,  με τον Ιρανό ομόλογό του, Εμπραχίμ Ραϊσί, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε ότι ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την επόμενη ημέρα.

Ωστόσο, ο Ραϊσί απέκλεισε πρόσφατα τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή 60 Minutes του CBS News, ο Ραϊσί ρωτήθηκε αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον Μπάιντεν. «Δεν νομίζω ότι θα πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση», απάντησε, προσθέτοντας ότι «Δεν πιστεύω ότι μια συνάντηση ή μια συζήτηση μαζί του θα είναι επωφελής».

Ο Ιρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η επίτευξη συμφωνίας σήμερα χωρίς εγγυήσεις δεν έχει νόημα. «Εάν πρόκειται για μια καλή συμφωνία και δίκαιη συμφωνία, θα ήμασταν σοβαροί για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Ραϊσί, επαναλαμβάνοντας τις απαιτήσεις του Ιράν για εγγυήσεις από τον Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποσυρθούν ξανά από τη συμφωνία υπό έναν μελλοντικό ηγέτη.

«Θα δούμε τι θα φέρει αυτή η εβδομάδα», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Καθρίν Κολονά. «Το παράθυρο ευκαιρίας φαίνεται έτοιμο να κλείσει ξανά». «Λέμε επανειλημμένα… δεν υπάρχει καλύτερη προσφορά για το Ιράν», ανέφερε. «Εναπόκειται σε αυτούς να πάρουν μια απόφαση».

Πηγή: AFP, BBC

Μυστικά & Documento

27/05/2023, 12:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter