Τουρκικά ΜΜΕ: «Γεύμα» Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη με «μενού» Ουκρανία και διμερείς σχέσεις

Τουρκικά ΜΜΕ: «Γεύμα» Ερντογάν – Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη με «μενού» Ουκρανία και διμερείς σχέσεις

Πληροφορίες για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου διακινούνται στον τουρκικό, και κατ’ επέκταση στον ελληνικό Τύπο, δίχως μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά να επιβεβαιώνει το ραντεβού.

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να βρεθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Πατριαρχείο στο Φανάρι, για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία. Για την ίδια ημέρα, πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, πληροφορίες που αναπαράγουν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες που διακινούνται κάνουν λόγο για «γεύμα» μεταξύ των δύο ανδρών στην προεδρική κατοικία, με το «μενού», κατά τις ίδιες πληροφορίες, να περιλαμβάνει τις εξελίξεις της ρωσοουκρανικής κρίσης και τις «διμερείς σχέσεις» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν το γεγονός πως στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πιθανή συνάντησή του με τον Ερντογάν, με αφορμή την συγκυρία της ρωσικής εισβολής, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε και σχετική αναφορά στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης στον Alpha. Αξίζει να σημειωθεί πως η πληροφορία διακινήθηκε από τουρκικά ΜΜΕ, δίχως σχετική ενημέρωση από ελληνικής πλευράς, με τον ΣΚΑΪ να σπεύδει να την αναπαράξει, και έπειτα σειρά ελληνικών μέσων ενημέρωσης να ακολουθούν.

Για δημοσιεύματα εκ Τουρκίας έκανε λόγο ακόμα και η κρατική τηλεόραση σε ρεπορτάζ της, μεταφέροντας κυβερνητικές πηγές που επιβεβαιώνουν πως το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών έχει συζητηθεί, αλλά και πως «προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση».

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός πως λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 9-10 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαακ Χέρτζοκ, στην πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία μετά από 14 χρόνια. Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Μητσοτάκη-Χέρτζοκ παρουσιάζονται θερμές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ενώ ο Ισραηλινός πρόεδρος ήταν ο πρώτος που συνάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το ΚΥΣΕΑ κατά το οποίο εγκαινίασε την επιθετική του ρητορική κατά της Ρωσίας, κατά το οποίο ζήτησε από τη Δύση «αντίδραση αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας».

«Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Erdogan και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση, γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν τα οποία αφορούν και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις νέες προκλήσεις που η ουκρανική κρίση έχει δημιουργήσει» είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τρίτη, συμπληρώνοντας στη συνέχεια πως είναι ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν είμαι, λοιπόν, αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική. Ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή την συζήτηση με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και τώρα πιστεύω και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που μπορεί να βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις οι οποίες πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό» ανέφερε ακόμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την κοινοβουλευτική συζήτηση για την Ουκρανία.

Το «προσκλητήριο» απηύθυνε ο πρωθυπουργός και μέσα από τη συνέντευξή του στον Alpha την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πιστεύω ότι θα υπάρχει κοινή διάθεση να οργανωθεί μία τέτοια συνάντηση. Είμαστε εξάλλου δύο χώρες που συγκροτούμε τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Έχουμε να συζητήσουμε ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις».

Κατά την σχετική αναφορά του, πρόσθεσε ακόμα πως «Δεν περιμένω ότι από μία τέτοια συνάντηση θα λυθούν όλα τα ζητήματα και όλες οι μεγάλες διαφορές που έχουμε, προεξάρχοντος του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας ταλανίζει δεκαετίες», ενώ αναφέρθηκε και στις τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

«Θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για ένα κατέβασμα των τόνων, για να σταματήσει αυτή η αναθεωρητική ρητορική, να σταματήσουμε να ακούμε αυτές τις αδιανόητες συζητήσεις περί αποστρατικοποίησης των νησιών και περί κυριαρχίας των νησιών που συνδέεται με την αποστρατικοποίηση. Όπως σας είπα πριν, αυτή η ρητορική του αναθεωρητισμού είναι μία ρητορική η οποία σήμερα είναι εκτός διεθνούς κλίματος. Και πιστεύω πως είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας να την αναθεωρήσει το συντομότερο δυνατό» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter