Σύνοδος Κορυφής σε κλοιό από τρακτέρ – Οι ηγέτες της ΕΕ απέναντι στους αγρότες (Video)

Σύνοδος Κορυφής σε κλοιό από τρακτέρ – Οι ηγέτες της ΕΕ απέναντι στους αγρότες (Video)
(AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Οι κόρνες 1.300 τρακτέρ ήχησαν στο κέντρο των Βρυξελλών, γύρω από το Ευρωκοινοβούλιο. Με σύνθημα δεν «δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε» οι αγρότες διαδήλωσαν δυναμικά έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής. Μπλόκα, φωτιές, αβγά, πετροπόλεμος και συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την Αστυνομία.

«Δεν πρέπει να ρίχνουμε το φταίξιμο σε αυτούς που διαμαρτύρονται, αλλά να τους πούμε ότι τους ακούμε. Αλλά ακόμη και με τα πιο κατανοητά παράπονα, η έκκλησή μου θα ήταν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους με την ψήφο τους τον Ιούνιο και όχι προκαλώντας καταστροφές», δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα επειδή υπήρξαν ζημιές σε ιστορικά αγάλματα.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε το βράδυ, ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους εκπροσώπους τους και άσκησε κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές.






Αν και τα αγροτικά ζήτηματα δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, φαίνεται ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών το έφεραν στο τραπέζι.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την Κομισιόν ήδη να έχει κάνει προτάσεις για ελάφρυνση των βαρών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας.

Στη Γαλλία εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μαζικές, με τα κομβόι να βρίσκονται μια ανάσα από το Παρίσι. Ενώ συγκεντρώσεις γίνονται ήδη στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Συναντήσεις πολιτικών με αγρότες

Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να βρεθούν λύσεις στα αιτήματα των αγροτών γίνεται φανερή από την αναφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στο αγροτικό και σε όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, καθώς το θέμα μπήκε στην ατζέντα με τα ζητήματα της επικαιρότητας.

Το κρίσιμο θέμα αναφέρεται επίσης και στα συμπεράσματα, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του. Όπως αναφέρουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν υπόψη τους τις ανησυχίες των αγροτών, τις νέες προκλήσεις, τονίζουν τη σημασία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα επανέλθουν στο ζήτημα.

Συνάντηση είχαν επίσης οι Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, Μαρκ Ρούτε και Αλεξάντερ Ντε Κρο με εκπροσώπους των αγροτών και σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να φύγουν από την περιοχή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.






Στη Γαλλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα ώστε να κατευνάσει το θυμό των αγροτών. Εκτός από τις άμεσες βοήθειες και φορολογικές ελαφρύνσεις, η κυβέρνηση διέταξε μαζικούς ελέγχους στις αλυσίδες σούπερμαρκετ για παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας εις βάρος των παραγωγών. Τα συνδικάτα απάντησαν θετικά και κάλεσαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων.

Στην επόμενη συνεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Γαλλία θα προτείνει τη δημιουργία Ευρωπαϊκής συντονιστικής ελεγκτικής δύναμης για να καταπολεμήσει υγειονομικές απάτες σε όλη την επικράτεια των 27 σε συντονισμό με τις ελεγκτικές αρχές της κάθε χώρας, ώστε να δημιουργηθούν ομοιογενείς συνθήκες σε όλη την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση: Υπέρ των κινητοποιήσεων των αγροτών 7 στους 10 Ελληνες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter