ΣΥΡΙΖΑ: «Τέλος στην εσωστρέφεια» το μήνυμα Κασσελάκη – «Ενωμένοι απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια Μητσοτάκη»

ΣΥΡΙΖΑ: «Τέλος στην εσωστρέφεια» το μήνυμα Κασσελάκη – «Ενωμένοι απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια Μητσοτάκη»

Σαφές μήνυμα πως κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας, έστειλε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την Πέμπτη, ο Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της δεύτερης μαζικής αποχώρησης μελών του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων και ιστορικών στελεχών του, η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, θέτει άμεσα επί τάπητος ζητήματα ανασύνταξης των κομματικών δυνάμεων και πολιτικής ανασυγκρότησης του χώρου.

Δείτε επίσης: Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Στην «επανεκκίνηση» στοχεύει ο Στέφανος Κασσελάκης

«Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας», διαμήνυσε σε όλους τους τόνους ο Στέφανος Κασσελάκης, στην εισήγηση του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα παρουσιάσουμε προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Για την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό ζήτημα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και για την απαξίωση του κράτους Δικαίου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Πολιτική Γραμματεία θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Να εργαζόμαστε ισότιμα με ανοιχτό μυαλό και με σεβασμό. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς».

«Δεν πρέπει να διαψεύσουμε τους χιλιάδες ψηφοφόρους που βασίζονται πάνω μας» και συνεχίζει λέγοντας: «Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο πυρήνας μας. Κι αυτός είναι ο λαός. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να πείσουμε την κοινωνία ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις», είπε μεταξύ άλλων.

«Αντιδημοκρατική η στάση όσων αποχώρησαν»

Για περίπου τέσσερις ώρες συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώθηκε περίπου στις 8:20 το βράδυ της Πέμπτης και εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση.

Στην ανακοίνωσή της Πολιτικής Γραμματείας τονίζεται πως: «Η σημερινή διάσπαση, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη» ενώ πως ήταν «αντιδημοκρατική η στάση όσων αποχώρησαν, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη».

Διαβάστε περισσότερα: Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Αντιδημοκρατική η στάση όσων αποχώρησαν, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη»

Ο Διονύσης Τεμπονέρας ζητεί έκτακτο συνέδριο

Τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το αργότερο τον Ιανουάριο ζήτησε, λόγω των έκτακτων συνθηκών, σε παρέμβασή του στην Πολιτική Γραμματεία ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας.

Έθεσε ως κρίσιμο όρο για την ενωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά τις αποχωρήσεις στελεχών του, το τρίπτυχο: σεβασμός στο καταστατικό, συλλογική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων και προτάσεις-δράσεις πολιτικής.

Προειδοποίησε ότι βρίσκονται σε πλάνη όσοι θεωρούν, ότι η περαιτέρω διάσπαση θα ευνοήσει το κόμμα και θα το απογειώσει δημοσκοπικά και εκλογικά, καταργώντας την πολιτική διαφωνία. κατά την άποψή του, η συμμαχία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεών είναι όρος ανατροπής του πολιτικού σκηνικού (« Θέλουμε να προσθέσουμε και όχι να αφαιρέσουμε). Σημείωσε ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα γίνει κάποια «πολιτική μονομαχία στο Ελ Πάσο» μεταξύ Μητσοτάκη και Κασσελάκη, αλλά θα αντιπαρατεθούν πολιτικές και πολιτικά σχέδια «και στον τομέα αυτό, έχουμε μείνει πίσω». Ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε ότι «το τοξικό ύφος, η εμμονή στην τυφλή σύγκρουση, δεν είναι διαθέσεις που βοηθούν τον αντιπολιτευτικό μας λόγο», και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται επιχειρήματα, προγραμματικές θέσεις, σύγχρονες επεξεργασίες.

Κάλεσε το έκτακτο συνέδριο να συζητήσει «την κατάργηση των γραφειοκρατικών πλέον τάσεων» και την αντικατάσταση τους με τη δημιουργική συμβολή ρευμάτων σκέψης που θα μπορούν να δημιουργούνται, να υφίστανται ad hoc και να λειτουργούν, από συνέδριο σε συνέδριο.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το λόγο πρέπει να έχει η δημοκρατία και τα μέλη του κόμματος, οι μόνοι «ιδιοκτήτες» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κάλσε να γίνει προσυνεδριακός διάλογος άμεσα.

Διαβάστε περισσότερα: Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Ο Διονύσης Τεμπονέρας ζητεί έκτακτο συνέδριο τον Ιανουάριο

Επανεκκίνηση

Η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη αποκτά βαρύνουσα σημασία για την επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι οι εξελίξεις με τη διπλή διάσπαση διαμορφώνουν βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου.

Κρίσιμα θέματα για το άμεσο μέλλον και για την επανεκκίνηση του κόμματος είναι οι συλλογικές διαδικασίες για πολιτικό προγραμματισμό και για οργανωτικά ζητήματα με εξωστρεφείς δράσεις. Η δημιουργία ενός διευρυμένου πολιτικού κέντρου λήψης αποφάσεων (οργανωτικό μέτρο για κοινή κομματική έκφραση στο δημόσιο βίο) τέθηκε ήδη. Παράλληλα όμως κομβικό θέμα είναι η προετοιμασία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (10-11 Δεκεμβρίου 2023), ενόψει της διεξαγωγής του συνεδρίου ( 23-24-25 Φεβρουαρίου 2024).

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική ομάδα, παρά τις αντεγκλήσεις με τους διαφωνούντες σε δημόσιες παρεμβάσεις, θέτουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης την αντιμετώπιση της κατεδαφιστικής για την κοινωνία κυβερνητικής πολιτικής.

Οι προεδρικοί κρίνουν, όπως και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράρης Φάμελλος ότι είναι αρνητική εξέλιξη η απίσχναση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ γκρεμίζει δικαιώματα, εργασιακά, κοινωνικά και κάθε είδους.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που παραιτήθηκαν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου, επεσήμαναν στο κείμενο αποχώρησής τους που έστειλαν στη γραμματεία του κόμματος ανέφεραν ότι η έξοδός τους από τον ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί από μια παραδοχή: «Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις». Και συμπλήρωσαν: « Η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας, στερούν κάθε αξιοπιστία. Ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας και νικηφόρας πορείας ενάντια στην πολιτική της ΝΔ».

Ο προβληματισμός στην ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν λείπει για το νέο κοινοβουλευτικό τοπίο που διαμορφώνεται με την ανεξαρτητοποίηση 7 βουλευτών της Ομάδας 6+6 που κινούνται πια στο ίδιο μήκος κύματος με τους δυο βουλευτές που είχαν αποχωρήσει λίγες ημέρες πριν με την αριστερή πτέρυγα/ομπρέλα (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα).

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Κινήσεις Κασσελάκη για κομματική συσπείρωση με το βλέμμα και στην ομάδα Αχτσιόγλου

ΣΥΡΙΖΑ: Διάσπαση με νέα ήθη και ηθική

Ρήγας για αποχώρηση 9 βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουν τεράστια πολιτική και ιστορική ευθύνη» (Video)

Σιβυλλική ανάρτηση Νίκου Κοτζιά για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Κόκκαλης για αποχώρηση ομάδας Αχτσιόγλου: «Δεν θέλουν να βάλουν πλάτη στον νέο ΣΥΡΙΖΑ – Ήταν σχεδιασμένο» (Video)

Η πρώτη δήλωση Ηλιόπουλου μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Στον πρόεδρο της Βουλής Χαρίτσης και Ηλιόπουλος – Ανεξαρτητοποίηση 9 βουλευτών (Photo)

ΣΥΡΙΖΑ: Το κείμενο της αποχώρησης 57 στελεχών της ομάδας Αχτσιόγλου – Μεταξύ αυτών 9 βουλευτές

Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Το κείμενο της αποχώρησης 57 στελεχών μεταξύ των οποίων 9 βουλευτές

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – Όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Όλα τα σενάρια για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter