Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της «διάλυσης» των λαϊκών αγορών από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά της «διάλυσης» των λαϊκών αγορών από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Τα πυρά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με το οποίο αλλοιώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας των λαϊκών αγορών μέσω του εξοβελισμού των παραγωγών. Στις θέσεις που οι παραγωγοί έστηναν τους πάγκους τους, οι καταναλωτές θα δουν εμπόρους, γεγονός που σημαίνει πως η φτηνή και αδιαμεσολάβητη διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης τίθεται εν κινδύνω τη στιγμή που η ακρίβεια πιέζει τα νοικοκυριά.

Σφοδρή κριτική προκλήθηκε, επίσης, για τα κριτήρια εξασφάλισης άδειας, καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης αντιλαμβάνεται ως «προαπαιτούμενο» για έναν πωλητή πλανόδιου εμπορίου το πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Αν κάποιος έχει πτυχίο Πανεπιστημίου είναι πιο σημαντικό από το αν είναι άστεγος; Είναι κριτήριο ευαλωτότητας;» διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, και πρόσθεσε το εξής ερώτημα: «Γιατί δεν έχει πτυχίο ο αρχηγός της ΕΥΠ;».

Παρά τους ελιγμούς του υπουργού μετά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, ένα ακόμα σημείο σύγκρουσης αποδείχτηκε το δικαίωμα που κατοχυρώνει δια του νομοσχεδίου ο Αδ. Γεωργιάδης, καθορίζοντας το ολιστικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών με υπουργικές αποφάσεις. «Λαϊκές αγορές με την εντολή του Άδωνη Γεωργιάδη ή ελέω Άδωνη Γεωργιάδη» σχολίασε δηκτικά ο έτερος βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης. Έτσι, σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε, ο υπουργός θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει τις ρυθμίσεις, με τις οποίες αποπειράθηκε να πριμοδοτήσει τους «μεγαλέμπορους».

«Θα το καταργήσουμε»

Ανοίγοντας τον χορό των επικρίσεων, ο Σταύρος Αραχωβίτης δεσμεύτηκε πως μία προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Είπε δε ότι το νομοσχέδιο διαλύει στη βάση του ένα θεσμό 93 χρόνων, που φτιάχτηκε για τους λιγότερο προνομιούχους παραγωγούς αλλά και καταναλωτές, οι οποίοι έβρισκαν φτηνά, ποιοτικά και αδιαμεσολάβητα προϊόντα.

Αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει μέσω της πλατφόρμας e-Καταναλωτής να απαντήσει στο φαινόμενο της ακρίβειαςπροσθέτοντας πως «με τη μετατροπή των αδειών σε εμπορικές, που ο παραγωγός χάνει την ιδιότητά του να είναι μόνο παραγωγός -και φωτογραφικά για την Αθήνα- και σε συνδυασμό με την κατάργηση του κανόνα 50% παραγωγοί – 50% επαγγελματίες, ουσιαστικά εκτοπίζονται οι παραγωγοί από τις λαϊκές»Μάλιστακατά τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοπίζονται και οι μικροεπαγγελματίες γιατί «αν μπορούσαν να σταθούν, θα είχαν πολυκατάστημα και δεν θα βρίσκονταν στις λαϊκές από τις 04:00 τα χαράματα».

«Η κατάργηση της άδειας, αφού συνδέεται με θέση, σημαίνει ότι κανένας δεν έχει στα χέρια του άδεια. Αν υπάρχει θέση, θα έχει άδεια. Αν δεν υπάρχει, δεν έχει τίποτα» τόνισε και μίλησε για «εξοντωτικά πρόστιμα». Και κατέληξε λέγοντας: «Σε μια εποχή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια, στα τρόφιμα και οι οικονομικές ανισότητες διευρύνονται, φέρνετε το πιο λάθος νομοσχέδιο στη πιο λάθος στιγμή. Αυτό που χρειαζόταν ήταν η σύσφιξη της αδιαμεσολάβητης σχέσης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών».

«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας, εξήγησε ότι οι «έντονες διαφωνίες εξ αρχής ισχυροποιήθηκαν μετά την ακρόαση φορέων και γι΄ αυτό ζητάμε την απόσυρσή του νομοσχεδίου»Κατά τον κ. Πάνα, ο κόσμος είναι έντονα προβληματισμένος και όλες αυτές οι αντιδράσεις και λέει ένα μεγάλο «όχι» στην αντικατάσταση των παραγωγών από εμπόρους. «Το σχέδιο νόμου μόνο μένος κατά των παραγωγών εκφράζει» εκτίμησε και υπογράμμισε: «Θα χαθεί η φιλοσοφία και ο λόγος ύπαρξης των λαϊκών αγορών.

Επιπλέον, υποστήριξε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου θα δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση των λαϊκών αγορών και θα οδηγήσει τους απασχολούμενους του υπαίθριου εμπορίου στην οικονομική εξαθλίωση«Η συνειδητοποίηση της ακρίβειας δεν φτάνει. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να φαίνεται αδύναμη μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις της αγοράς», ήταν τα λόγια με τα οποία ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του.

«Αλλάζει ο χαρακτήρας των λαϊκών αγορών»

Την αρνητική στάση του ΚΚΕ εξέφρασε ο Μανώλης Συντυχάκης. Ο ειδικός αγορητής του κομμουνιστικού κόμματος ξεκαθάρισε ότι «η κεντρική λογική που διαπνέει το νομοσχέδιο στο σύνολό του είναι αυτή της όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ επαγγελματιών και παραγωγών για την απόκτηση μιας θέσης στην λαϊκή αγοράόπως επίσης της αυστηροποίησης του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών και της διαμόρφωσης προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στη σταδιακή αλλαγή του χαρακτήρα του θεσμού που εξασφάλιζε ένα εισόδημα σε πιο φτωχά και αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά και που εξασφάλιζε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες διατροφής μέσα από τις λαϊκές αγορές».

«Θα αφανιστεί ο αγρότης παραγωγός»

Από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, ο Κωνσταντίνος Μπούμπας επισήμανε ότι «θα εξαφανιστεί, θα αφανιστεί ο αγρότης παραγωγός» και διαβεβαίωσε για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, με τον Κρ. Αρσένη, ειδικό αγορητή του ΜέΡΑ25, να παραθέτει κι εκείνος με τη σειρά του τους λόγους που οδηγούν το κόμμα του στην αρνητική ψήφο κατά του νομοσχεδίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter