Τα έξι πιο βρώμικα πράγματα στο γυμναστήριο και πώς να προφυλαχτείτε

Τα έξι πιο βρώμικα πράγματα στο γυμναστήριο και πώς να προφυλαχτείτε

Ζούμπα,_x000D_
διάδρομος, ελεύθερα βάρη, μπάλες πιλάτες. Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο; Το_x000D_
ότι σκοπό έχουν να σας βάλουν σε φόρμα! 

Ωστόσο, η καλή αυτή συνήθεια να γυμνάζεστε μπορεί τελικά να σας ρίξει στο κρεβάτι, με αποτέλεσμα να μείνετε καιρό μακριά από τις αίθουσες γυμναστικής. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με τη μη τήρηση απλών κανόνων υγιεινής, που θα σας φέρει σε επαφή με τα μικρόβια, τα οποία αφήνουν πίσω τους οι προηγούμενοι που πέρασαν από τους χώρους άθλησης. Παρακάτω θα βρείτε 6 εστίες μικροβίων στο γυμναστήριο και τους τρόπους να προφυλαχτείτε από αυτές.

Χειρολαβές και βάρη

Σκεφτείτε μόνο πόσα χέρια πιάνουν τα αντικείμενα αυτά και πόσα μικρόβια μεταφέρουν. Δεν είναι, λοιπόν, δύσκολο να καταλάβετε γιατί αποτελούν μια βασική εστία μικροβίων.

Η λύση: Φροντίστε να έχετε μαζί σας αντισηπτικά μαντιλάκια, με τα οποία θα καθαρίζετε βάρη και χειρολαβές πριν τα χρησιμοποιήσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να προμηθευτείτε κάποιο αντιβακτηριδιακό σπρέι για να τα ψεκάζετε. Αν οι λύσεις αυτές σας φαίνονται τραβηγμένες, φροντίστε να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας όση ώρα ασκείστε και να πλένετε τα χέρια σας μετά τη χρήση των οργάνων.

Το στρώμα

Οι περισσότεροι ασκούμενοι δεν έχουν δικό τους και χρησιμοποιούν του γυμναστηρίου. Αυτό σημαίνει ότι, αν ξαπλώνετε πάνω του χωρίς πετσέτα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε κάτι. Αν πάλι έχετε το δικό σας, τότε συμβαίνει συχνά να το τυλίγετε και να το βάζετε στη θήκη του αμέσως μετά το πρόγραμμά σας, αφού βιάζεστε να φύγετε. Ξεχνάτε, όμως, ότι πάνω σε αυτό ιδρώνετε την ώρα που εκτελείτε τις ασκήσεις, οπότε τυλίγοντάς

το τα μικρόβια παραμένουν εκεί και… κάνουν πάρτι!

Η λύση: Για αρχή, καλό είναι να πάρετε ένα δικό σας στρώμα, το οποίο θα καθαρίζετε συστηματικά, π.χ. χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι και απορρυπαντικό. Φροντίστε, επίσης, να μην το διπλώνετε αμέσως μετά την άσκηση, αλλά να το αφήνετε να στεγνώσει και να αεριστεί

Τα αποδυτήρια

Σάουνα, ντους, ατμόλουτρα. Η υγρασία και ο συνωστισμός στον χώρο των αποδυτηρίων καθιστούν τον συγκεκριμένο χώρο εστία ιών, βακτηρίων και μυκήτων.

Η λύση: Όσοι χρησιμοποιείτε τα ντους μην ξεχνάτε να φοράτε σαγιονάρες και να μην πατάτε πουθενά ξυπόλυτοι. Αφού κάνετε το μπάνιο σας, μπορείτε να φυλάτε τις παντόφλες σας σε μια πλαστική σακούλα και έπειτα να τις βάζετε στον σάκο σας. Μόλις γυρίζετε στο σπίτι, ψεκάζετέ τις με απολυμαντικό σπρέι και αφήνετέ τις να στεγνώσουν. Επίσης, φροντίστε να μην κάθεστε με τα εσώρουχά σας στους πάγκους των αποδυτηρίων, της σάουνας και του χαμάμ παρά μόνο τυλιγμένοι με πετσέτα.

Ο σάκος

Τι βάζετε μέσα; Τη φόρμα σας, τα αθλητικά σας παπούτσια και την πετσέτα σας. Ωστόσο, τα πράγματα αυτά δεν τα βάζετε μόνο όταν είναι καθαρά και μυρωδάτα, αλλά και αφού έχετε ολοκληρώσει την προπόνησή σας. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι είναι γεμάτα ιδρώτα και εκτεθειμένα σε μικρόβια.

Η λύση: Μια καλή πρακτική είναι το να βάζετε τα λερωμένα ρούχα και παπούτσια σε χωριστές πλαστικές σακούλες και μετά στον σάκο σας ή να τα φυλάσσετε σε μια διαφορετική θήκη του. Στη συνέχεια, φροντίστε να τον αδειάζετε μόλις φτάνετε στο σπίτι σας. Αν δεν έχετε σκοπό να βάλετε πλυντήριο, τότε αερίστε καλά τα πράγματά σας. Φυσικά, προσπαθήστε να

μην αφήνετε τον σάκο στο πάτωμα των αποδυτηρίων, αλλά να τον κρεμάτε ή να τον βάζετε σε ντουλαπάκι που έχετε προηγουμένως καθαρίσει με ένα αντισηπτικό μαντιλάκι. Επίσης, μην αμελείτε να τον αερίζετε και να τον πλένετε τακτικά.

Η πετσέτα

Μπορεί να είναι η δική σας και να την έχετε πλύνει και σιδερώσει, ωστόσο από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με τα όργανα του γυμναστηρίου και τα στρώματα καλά θα κάνετε να μη θεωρείτε την καθαριότητά της δεδομένη.

Η λύση: Φροντίστε να την αλλάζετε κάθε φορά που επισκέπτεστε το γυμναστήριο. Καλό είναι, επίσης, να έχετε μαζί σας δύο πετσέτες, μία για την προπόνηση και μία για το ντους.

Μπουκάλι με νερό

Πρέπει να το έχετε μαζί σας σε κάθε δραστηριότητά σας, γιατί η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει -μεταξύ άλλων- τις επιδόσεις σας. Το πρόβλημα είναι ότι το πιάνετε με τα χέρια σας, με τα οποία προηγουμένως πιάνετε τα όργανα γυμναστικής.

Η λύση: Αποφεύγετε τα μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων με πώμα που ανοίγει προς τα πάνω, ειδικά αν το ανοίγετε με το χέρι. Η πιο εύκολη λύση για να προστατεύεστε από τα μικρόβια σε αυτήν την περίπτωση είναι να ανοίγετε το στόμιο με τα δόντια. Μην ξεχνάτε φυσικά να πλένετε το μπουκάλι τακτικά. Ακόμα πιο εύκολο είναι, βέβαια, το να χρησιμοποιείτε μπουκάλι με καπάκι που βιδώνει. 

(Πηγή: vita.gr)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter