Τελεσίγραφο ΗΠΑ στον Μπολσονάρο: Ή βγάζει βίζα ή εγκαταλείπει τη χώρα εντός 30 ημερών

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στον Μπολσονάρο: Ή βγάζει βίζα ή εγκαταλείπει τη χώρα εντός 30 ημερών

Κανονικό τελεσίγραφο έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στη Φλόριντα, την ίδια στιγμή που η κατάσταση στη χώρα του είναι τεταμένη μετά την έφοδο από υποστηρικτές του στο Κογκρέσο και σε άλλα κυβερνητικά κτήρια με απώτερο σκοπό την πραξικοπηματική ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, Λούλα ντα Σίλβα.

Ειδικότερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι όποιος εισήλθε στις ΗΠΑ με βίζα τύπου «Α», που χορηγείται σε αρχηγούς κρατών και διπλωμάτες, οφείλει είτε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών είτε να αιτηθεί βίζα διαφορετικού τύπου εφόσον δεν κατέχει πλέον επίσημο αξίωμα.

Σημειώνεται πως ο Μπολσονάρο, φέρεται να χρησιμοποίησε βίζα τύπου «Α» για να ταξιδέψει στη Φλόριντα, δύο ημέρες πριν τη λήξη της θητείας του, ώστε να μην παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Λούλα ντα Σίλβα.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρίσκεται υπό πίεση να απομακρύνει τον Μπολσονάρου από την «αυτοεξορία» του στο Ορλάντο.

«Ο Μπολσονάρο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο μιλώντας στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που ενέπνευσε εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα έπρεπε να σταλεί πίσω στη Βραζιλία», πρόσθεσε. Ο Κάστρο κατέληξε τονίζοντας ότι ο Μπολσονάρο, ο «Τραμπ των τροπικών», όπως του άρεσε να αποκαλείται, «χρησιμοποίησε το εγχειρίδιο του Τραμπ για να εμπνεύσει εγχώριους τρομοκράτες».

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: 1200 συλλήψεις για την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Λούλα (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter