Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου

Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου

Η διάδοχη κατάσταση στο Ισραήλ και τα παζάρια για τη νέα κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά ύστερα από δώδεκα χρόνια το Ισραήλ θα έχει κυβέρνηση στην οποία δεν θα ηγείται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου! Η κόπωση από τέσσερις εκλογές σε δύο χρόνια καθώς και οι κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος του απερχόμενου πρωθυπουργού συνέβαλαν σε αυτή την εξέλιξη, η οποία ήρθε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 38 λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας της διερευνητικής εντολής του Γιαΐρ Λαπίντ.

Συνεταίροι του στην κυβέρνηση είναι ο Ναφτάλι Μπένετ και ο Γκίντεον Σαάρ που προέρχονται από το Λικούντ, κόμμα του Νετανιάχου. Επίσης, στον κυβερνητικό συνασπισμό θα συμπράξει και ο Μανσούρ Αμπάς του αραβικού κόμματος Ραάμ.

Μια από τα ίδια;

Με εξαίρεση τον κεντρώο Λαπίντ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούνται από ακραία συντηρητικά έως και εθνικιστικά. Ο Ν. Μπένετ, πρώην υπουργός του Νετανιάχου, έχει δηλώσει ότι «έχει σκοτώσει πολλούς Αραβες» στη ζωή του και ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Υποστηρίζει τον εποικισμό των Ισραηλινών και αρνείται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Έχει επίσης δηλώσει ότι θα βομβάρδιζε τον Λίβανο. Ο Σαάρ είναι κι αυτός πρώην υπουργός του Νετανιάχου, που αποσκίρτησε από το Λικούντ λόγω των κατηγοριών για διαφθορά.

Σκληρά παζάρια

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ήταν έντονες μέχρι την τελευταία στιγμή. Το Γιάμινα, κόμμα του Μπένετ, φαίνεται ότι υποχώρησε στην απαίτηση να ελέγξει την επιτροπή επιλογής δικαστικών, στην οποία τελικά θα προΐσταται το Εργατικό κόμμα, όπως και στη συνταγματική. Τα σκληρότερα παζάρια όμως έγιναν με το κόμμα Ραάμ, το πρώτο αραβικό που συμμετέχει σε κυβέρνηση έπειτα από δεκαετίες, καθώς ο ηγέτης του Μ. Αμπάς, ίσως και με προτροπή του Νετανιάχου, σκλήρυνε τη στάση του.

Επιδίωκε κυρίως να αποσπάσει τη δέσμευση των κομμάτων του «μπλοκ της αλλαγής» για τον νόμο Κάμινιτς, την οποία είχε από τον Νετανιάχου, για την απαγόρευση περαιτέρω εποικισμών σε αραβικές κοινότητες. Τελικά ο Αμπάς ήταν ο τελευταίος που υπέγραψε, ανακοινώνοντας ότι εξασφάλισε 16,3 δισ. δολάρια για την αραβική κοινωνία.

Θα βάλει… τρικλοποδιές

Ο Νετανιάχου αναμένεται να βάλει εμπόδια στη νεοσύστατη κυβέρνηση μέχρι να ορκιστεί. Σε ομιλία του την προηγούμενη Κυριακή επέσεισε τον κίνδυνο ασφαλείας που διατρέχει η χώρα χωρίς αυτόν στο τιμόνι. Μάλιστα έφτασε να βάλει στο ζύγι τη σχέση του Ισραήλ με τις ΗΠΑ και τη λογιζόμενη ως πυρηνική απειλή του Ιράν, λέγοντας ότι αν τεθεί ποτέ δίλημμα ανάμεσα στα δύο, θα προτιμήσει την ασφάλεια της χώρας του.

Η Αριστερά στη χώρα ισχυρίζεται ότι ο Νετανιάχου δεν θα διστάσει να ξεκινήσει θερμό επεισόδιο με το Ιράν, τον Λίβανο ή ακόμη και με τη Γάζα, παρά την αντίθετη άποψη των υψηλόβαθμων στρατιωτικών.

Σε μια αντίστοιχη περίπτωση τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, η προσπάθειά του για αντίποινα σε αξιωματικούς της Ισλαμικής Τζιχάντ δεν ευοδώθηκε μόνο λόγω της αντίστασης του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και του γενικού εισαγγελέα.

Μπορεί ακόμη να δημιουργήσει μια έκρυθμη κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, αφού η ένταση είναι φρέσκια και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αμίρ Οχάνα είναι άνθρωπός του. Επίσης υπάρχει μια πιθανότητα σκληροπυρηνικοί οπαδοί του να δημιουργήσουν επεισόδια με στόχο τα μέλη του νέου συνασπισμού, τους οποίους θεωρούν προδότες αφού προέρχονται από το Λικούντ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter