«Θερίζει» ο κορονοϊός χωρίς κανένα μέτρο προστασίας- Νέα αύξηση σε θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία

«Θερίζει» ο κορονοϊός χωρίς κανένα μέτρο προστασίας- Νέα αύξηση σε θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορονοϊός εν μέσω τουριστικής περιόδου με τους σκληρούς δείκτες να παρουσιάζουν ανοδική πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μέσα σε μια βδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 136.077 νέα κρούσματα, 271 θάνατοι και 132 διασωληνωμένοι. Τα νέα δεδομένα κάνουν λόγο για μείωση έως 10% σε επίπεδο νέων μολύνσεων με 12.358 λιγότερες διαγνώσεις να καταγράφονται αυτήν την εβδομάδα, αλλά ταυτόχρονα αύξηση στους θανάτους κατά 60 νεκρούς συνολικά (+38%) και αύξηση στους διασωληνωμένους κατά 17 ασθενείς (+15%).

Αύξηση σημειώθηκε και στο ποσοστό των επαναλοιμώξεων αφού από τα 136.077 νέα κρούσματα (45.479 στην Αττική και 15.362 στη Θεσσαλονίκη) που καταγράφηκαν από τις 18 έως τις 24 Ιουλίου, το 19% αφορούσαν άτομα που είχαν νοσήσει και στο παρελθόν από Covid-19. Αύξηση κατά 10% σημειώθηκε και στις νέες εισαγωγές ασθενών στο σύστημα Υγείας.

Ανησυχητική είναι όμως η εικόνα και στα νοσοκομεία καθώς ανοδική πορεία καταγράφουν οι εισαγωγές για νοσηλεία λόγω λοίμωξης Covid-19. Η αύξηση των εισαγωγών ανησυχεί τους ειδικούς καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας μεγαλώνει, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει. Την τελευταία εβδομάδα εισήχθησαν 253 ασθενείς περισσότεροι, απ’ ότι το προηγούμενο επταήμερο.

Όσον αφορά τους θανάτους την περίοδο 18-24 Ιουλίου καταγράφηκαν 271 θάνατοι, που αφορούσαν στην πλειοψηφία τους άτομα 60 ετών και άνω με σοβαρά χρόνια ή οξεία υποκείμενα νοσήματα, ενώ σημαντικό ποσοστό αυτών ήταν και ανεμβολίαστοι.

Παυλάκης: Στις 600.000 τα ενεργά κρούσματα

Ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Παράρτημα Εμβολίων του Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τώρα, στη μέση του καλοκαιρινού κύματος, η Ελλάδα έχει περίπου 40-50 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και 33 θανάτους. Δεν το λες και τεράστια πρόοδο» ενώ συμπληρώνει πως «η χειρότερη περίοδος για μετάδοση του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι σήμερα. Αυτό το ξέρετε και εμπειρικά κοιτώντας γύρω σας, πόσους μολυσμένους ξέρετε, τους περισσότερους ούτε καν δηλωμένους, γιατί δεν πάνε στο νοσοκομείο».

Αιτιολογώντας την θερινή έξαρση των κρουσμάτων ο κ. Παυλάκης λέει ότι «δεν άλλαξε ο ιός, τουλάχιστον όχι δραστικά, παρά τα όσα λένε μερικοί ημιμαθείς ή άσχετοι. Άλλαξε η αντίσταση μας στον ιό λόγω εμβολίων και προηγούμενων μολύνσεων».

Εκτιμά δε ότι σήμερα τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 570.000 στην Ελλάδα, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 υπολογίζονταν σε περίπου 95.000. «Τεράστια αύξηση. Με ~600.000 ενεργά κρούσματα, σημαίνει: ένας στους 10-15 που συναντάτε στο δρόμο είναι μολυσμένος, και πολλοί είναι μεταδότες. Άρα η πιθανότητα για μόλυνση σήμερα είναι 5 φορές μεγαλύτερη από το Νοέμβρη του 2021», εκτιμά.

Προειδοποιεί δε ότι οι πολλές νέες μολύνσεις δίνουν το έναυσμα για νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού που διαφεύγουν των εμβολίων. «Ήδη ξέρουμε από πειράματα που προσπαθούμε να δημοσιεύσουμε τώρα, ότι το Ο4/5 ξεφεύγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τα εμβόλια από ότι τα προηγούμενα στελέχη. Άρα, λιγότερη προστασία, και οι μολύνσεις θα παραμένουν ψηλά. Έτσι θα δημιουργηθεί ο νέος ιός που θα φέρει το επόμενο κύμα», λέει χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter