Θεσσαλία: «Τέσσερις μήνες ζούμε από δωρεές, δεν έχουμε πάρει αποζημίωση», καταγγέλλει μια πολύτεκνη οικογένεια

Θεσσαλία: «Τέσσερις μήνες ζούμε από δωρεές, δεν έχουμε πάρει αποζημίωση», καταγγέλλει μια πολύτεκνη οικογένεια

Τέσσερις μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από το κράτος, όπως δικαιούνται, ενώ αναγκάζονται να επιβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φυσικά απουσιάζει και η πολύπαθη Θεσσαλία έχει αφεθεί στο έλεος.

Το documentonews.gr δημοσιεύει σήμερα την καταγγελία του Νικολάου Κάρρου και της Χαρούλας Μπορτζελάκη. Η οικογένειά τους είναι πολύτεκνη και οι δυο τους άνεργοι. Συγκεκριμένα είναι γονείς τεσσάρων παιδιών εκ των οποίων τα δύο είναι ανήλικα (15 και 9 ετών). Οι δυο τους, μόνιμοι κάτοικοι στο Σωτήριο Λάρισας παλεύουν με νύχια και με δόντια να συντηρήσουν την οικογένειά τους βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Ενώ έκαναν αιτήσεις στο δήμο Βόλου με υποσημείωση πως είναι πλημμυροπαθείς ώστε να βρουν εργασία, οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

Τέσσερις μήνες ούτε ένα ευρώ

Το πατρικό σπίτι τους και η κύρια κατοικία τους που στεγάζονται στο ίδιο οικόπεδο καταστράφηκαν ολοσχερώς στις πλημμύρες, μαζί και όλες οι εγκαταστάσεις, αφού φούσκωσαν ντουβάρια και το νερό έφτασε σχεδόν τα δύο μέτρα. Μάλιστα το ένα από τα δύο έχει κριθεί κόκκινο, δηλαδή μη κατοικήσιμο. Έχουν μείνει μόνο συντρίμμια, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες.

Φυσικά μαζί με τους τοίχους, τις οικοσυσκευές χάθηκαν και όλα τους τα υπάρχοντα. Σήμερα το σπίτι τους είναι γεμάτο με ξερή λάσπη και όπως λέει στο documentonews.gr η κ. Μπορτζελάκη «ούτε μια ανάμνηση δεν έμεινε, ούτε μια φωτογραφία», ενώ δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ούτε τα χωράφια τους αφού είναι πνιγμένα επίσης μέσα στη λάσπη» και συνεχίζει καταγγέλλοντας πως «Σωθήκαμε μόνοι μας. Η περιφέρεια έστειλε μία βάρκα και ένα πυροσβεστικό όχημα που μετά από λίγο χάλασε. Το ένα παιδί το σώσαμε στους ώμους και το άλλο στην αγκαλιά. Έβαλα παπούτσια στα πόδια μου στις 15 Νοέμβρη, μέχρι τότε κυκλοφορούσα με παντόφλες» συμπληρώνει η κ. Μπορτζελάκη.

Σφάλμα στην πλατφόρμα

Εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει λάβει ούτε την αποζημίωση των 6.600 ευρώ για τις οικοσυσκευές ούτε τα 10.000 ευρώ λόγω της ακαταλληλότητας του σπιτιού της. Η πλατφόρμα παρουσιάζει σφάλμα σχετικά με την αποδοχή του Ε9, μετά από κάποια τροποποίηση που χρειάστηκε να κάνουν. Το περίεργο είναι πως ενώ το σύστημα για τις αιτήσεις είναι ανοιχτό η αποδοχή του Ε9 έχει κολλήσει στην ημερομηνία 5/10 με αποτέλεσμα η οικογένεια να μην μπορεί να πάρει τα χρήματα που θα την βοηθήσουν να ορθοποδήσει.

Εδώ και τρεισήμισι μήνες φιλοξενούνται στο Βόλο από μία άγνωστη οικογένεια, την οποία γνώρισαν μέσω της προσφοράς της πρώτης κατά τις πρώτες μέρες της καταστροφής. Κατάφεραν να πάρουν 3.000 ευρώ μετά από γραπτή αίτηση στον Δήμο, ποσό που δόθηκε μετά την δεύτερη πλημμύρα από το Δήμο Κιλελέρ, τέλος Νοεμβρίου. Από αυτά τα χρήματα ξόδεψαν τα 1500 ευρώ για να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο ώστε να μην επιβαρύνουν άλλο την οικογένεια που με τόσο καλή θέληση τους φιλοξενεί όλο αυτόν τον καιρό. Η προθεσμία παραμονής τους στο ξενοδοχείο έληξε σήμερα. Όπως μας ενημέρωσε η Χαρούλα Μπορτζελάκη «τα παιδιά μου τα μοίρασα σε φιλικά σπίτια. Εγώ με τον άντρα μου θα μείνουμε σε ένα σπίτι στο Βόλο που νοικιάσαμε αλλά ακόμα δεν είναι κατοικήσιμο. Ούτε ρεύμα έχει ούτε φυσικά θέρμανση, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή».

«Στο έλεος του Θεού. Ζούμε από δωρεές»

«Τέσσερις μήνες είμαστε στο έλεός του Θεού. Ζούμε από δωρεές. Έχουμε δεχτεί κοροϊδία και μπόλικη ειρωνεία» ξεσπά η Χρυσούλα Μπορτζελάκη και περιγράφει με θλίψη πως τα παιδιά της αλλά και η ίδια με τον σύζυγό της ζουν απάνθρωπες στιγμές. «Τα παιδιά μου θέλουν να ντυθούν, να πάνε σχολείο, να κοινωνικοποιηθούν. Όλα αυτά έχουν μείνει πίσω για μας. τα Χριστούγεννα δεν είχαν ηρεμία, δεν είχαν δώρα, δεν είχαν χριστουγεννιάτικο δέντρο» περιγράφει η άνεργη μητέρα των δύο ανήλικων παιδιών στο documentonews.gr.

Τί πρέπει να γίνει για να ενδιαφερθεί τελικά η πολιτεία ώστε αυτοί οι άνθρωποι να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Πέρασαν ήδη τέσσερις μήνες. Έκκληση της οικογένειας μετά την δημοσιοποίηση της κατάστασής τους να ενδιαφερθούν επιτέλους οι αρμόδιοι και να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν την ζωή τους από την αρχή. Δεν ζητάνε ελεημοσύνη αλλά τα νόμιμα που δικαιούνται και η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα τους στερεί.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία: «Τα χειρότερα Χριστούγεννα της ζωής μας» – Σε απόγνωση οι κάτοικοι τρείς μήνες μετά τις πλημμύρες (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter