Τίτλοι τέλους στην δίκη των 36 ύστερα από έξι χρόνια

Τίτλοι τέλους στην δίκη των 36 ύστερα από έξι χρόνια

Στις 13 Ιουνίου, έπειτα από παλινωδίες αναβολών και διακοπών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου θα εκδώσει απόφαση για τους κατηγορούμενους του τελικού της ντροπής ΠΑΟΚ – ΑΕΚ το 2017

Εξι ολόκληρα χρόνια μετά τον πλέον ντροπιαστικό και αιματοβαμμένο τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας, το παιχνίδι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (2-1) στο Πανθεσσαλικό του Βόλου στις 6 Μαΐου 2017, η δίκη των 36 χούλιγκαν που κάθονται στο εδώλιο μπήκε στην τελική ευθεία. Επειτα από τέσσερις αναβολές και επτά διακοπές η δίκη φτάνει στο τέλος της, καθώς –εκτός νέου συγκλονιστικού απροόπτου που μπορεί να οδηγήσει σε μια ακόμη διακοπή ή αναβολή– τη μεθεπόμενη Τρίτη 13 Ιουνίου το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τους κατηγορούμενους. Εξι χρόνια μετά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, η πρόταση της εισαγγελέα, που εισηγήθηκε μεν την ενοχή των περισσότερων εκ των 36 κατηγορουμένων για τα επεισόδια του τελικού, παρουσιάζεται αποδυναμωμένη. Για τους περισσότερους πρότεινε να κριθούν ένοχοι βάσει της 8ης έκδοσης του 2021 του άρθρου 41 ΣΤ΄ του αθλητικού νόμου 2725/99, δηλαδή με την ευμενέστερη μορφή του και όχι με την τελευταία και πιο αυστηρή του 2022 (για τους υπόλοιπους πρότεινε απαλλαγή λόγω αμφιβολιών). Κάτι που σημαίνει ότι θα πέσουν στα… πολύ μαλακά.

Η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των 36 κατηγορούμενων και στις 13 Ιουνίου θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους ισχυρίστηκαν ότι ναι μεν βρίσκονταν στο γήπεδο στις 6 Μαΐου του 2017 αλλά δεν συμμετείχαν στα επεισόδια, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι βρέθηκαν στο λάθος σημείο επειδή προσπάθησαν να βοηθήσουν τους τραυματίες από τις άγριες συμπλοκές.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι βιαιοπραγία με αφορμή αθλητική εκδήλωση από δράστες που χρησιμοποίησαν μέσα ικανά και πρόσφορα να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων, καθώς και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Η ογκώδης δικογραφία περιλαμβάνει κατηγορούμενους από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, τα Γιαννιτσά, την Κατερίνη, την Ξάνθη, τη Βέροια και τον Βόλο, τους οποίους η αστυνομία ταυτοποίησε σε βάθος δύο χρόνων.

Να θυμίσουμε ότι τις άγριες συμπλοκές οπαδών των δύο φιναλίστ τόσο στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού όσο και στην πεζογέφυρα του σταδίου είχε παρακολουθήσει σοκαρισμένη όλη η Ελλάδα σε απευθείας μετάδοση, ενώ οι σκηνές αναπαράχθηκαν στα δελτία ειδήσεων όλου του πλανήτη. Το σκηνικό της απίστευτης βίας έδειχνε οπαδούς των δύο ομάδων να συμπλέκονται, να μαχαιρώνονται με άσβεστο μίσος, να καταστρέφουν και να καίνε περιουσίες, καθώς και δεκάδες τραυματίες να μεταφέρονται για νοσηλεία ή για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Βόλου. Οι δε ζημιές από τις καταστροφές μέσα κι έξω από το στάδιο του τελικού αλλά και από τις οδομαχίες στην πόλη του Βόλου ξεπέρασαν τις 300.000 ευρώ.

Δύο στους 36

Πώς όμως φτάσαμε στην τελική ευθεία έπειτα από έξι χρόνια; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οπαδοί του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ συγκρούονταν για περίπου τρεις ώρες πριν από την έναρξη του τελικού αρχικά στην πόλη και μετά έξω από το Πανθεσσαλικό. Στη συνέχεια οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν εντός του σταδίου και μάλιστα σώμα με σώμα, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

Η δίκη ξεκίνησε επιτέλους στις 5 Νοεμβρίου του 2022, έπειτα από τέσσερις αναβολές και πεντέμισι χρόνια, αλλά διακόπηκε για τις 29 Νοεμβρίου καθώς το παρών έδωσαν μόλις δύο από τους 36 κατηγορούμενους, οι δικηγόροι των οποίων επικαλέστηκαν διάφορα κωλύματα! Εκτοτε άρχισαν τμηματικά να καταθέτουν μάρτυρες και κατηγορούμενοι (συνολικά υπήρξαν επτά διακοπές) μέχρι να φτάσουμε στις 13 Ιουνίου οπότε θα εκδοθεί η απόφαση. Πολλοί από τους κατηγορούμενους είναι σεσημασμένοι χούλιγκαν που αλωνίζουν μέσα κι έξω από τα γήπεδα, γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα κανείς δεν ελέγχει κανέναν.

Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων έριξαν τις ευθύνες στις «άνευ προηγουμένου οργανωτικές ανεπάρκειες και εγκληματικές ελλείψεις των θεσμικών οργάνων όσον αφορά την κίνηση των οπαδών των δύο ομάδων. Αποτέλεσμα των ως άνω ήταν να συλληφθούν αδιακρίτως εκατοντάδες άτομα, κάποιοι εκ των οποίων ήταν απλοί φίλαθλοι, οι οποίοι είτε μετέβαιναν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι είτε κινούνταν πέριξ αυτού για να αποφύγουν διαπληκτισμούς».

Γήπεδο δίχως άδεια

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο τότε αστυνομικός διευθυντής Βόλου ενημερώθηκε για τη διεξαγωγή του τελικού στο Πανθεσσαλικό μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, το απόγευμα της 28ης Απριλίου. Την ίδια μέρα ενημέρωσε γραπτώς την ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι «το γήπεδο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας αθλητικής εγκατάστασης». Αυτό σήμαινε ότι δεν λειτουργούσε κυρίως το σύστημα του ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου. Στον φάκελο σημειώνεται επίσης ότι οι κάμερες ήταν μεν σε λειτουργία, όμως δεν υπήρχε σύστημα καταγραφής δεδομένων ούτε κέντρο επιχειρήσεων στο οποίο να καταλήγει η εικόνα των καμερών.

Τέσσερις μέρες πριν από τον τελικό ο ίδιος αστυνομικός διευθυντής επανέλαβε γραπτώς ότι δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας του γηπέδου και μεταξύ άλλων παραλείψεων ανέφερε και τα επεισόδια που είχαν γίνει δύο εβδομάδες νωρίτερα σε αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού Βόλου και Νίκης Βόλου. «Διευκρίνισα την ακαταλληλότητα της αθλητικής εγκατάστασης, η οποία, τρεις μέρες πριν τον αγώνα, στερούταν άδειας λειτουργίας και επισήμανα ότι έπρεπε να γίνει χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις» κατέθεσε ο αστυνομικός διευθυντής Βόλου.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, «στα πρακτικά της σύσκεψης για τον τελικό δεν υπήρξε απάντηση της ΕΠΟ, παρά μόνο η ενημέρωση από τον τότε εκπρόσωπό της Ζήση Βρύζα ότι θα εκδοθούν 19.206 εισιτήρια – 8.300 σε κάθε ομάδα και τα υπόλοιπα ελεύθερα στην τοπική κοινωνία. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται εξαντλητική περιγραφή του τρόπου μετάβασης των οπαδών στον Βόλο, των ξενοδοχείων όπου θα καταλύσουν οι αποστολές και των σημείων όπου θα σταθμεύσουν τα λεωφορεία, όμως τίποτα ουσιαστικό για την ασφάλεια των θεατών.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ταξίδεψαν μαζικά με 91 λεωφορεία, τα οποία υποτίθεται ότι… ελέγχθηκαν στα διόδια των Μαλγάρων κι επίσης έξω από τον Βόλο. Οι περισσότεροι οπαδοί της ΑΕΚ κινήθηκαν μεμονωμένα, εκτός από 20 λεωφορεία που ξεκίνησαν από την Αθήνα και… ελέγχθηκαν στις Αφίδνες και στο λιμάνι του Βόλου.

Οι θύρες του γηπέδου αποφασίστηκε να ανοίξουν στις 16.30. Προσωπικό ασφαλείας της ΕΠΟ είχε συμφωνηθεί ότι θα έλεγχε με σκάνερ τα εισιτήρια και θα κολλούσε πάνω σε αυτά τον αριθμό με τη συγκεκριμένη θέση. Το προσωπικό της ΕΠΟ φέρεται ότι δεν προσήλθε έγκαιρα στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει μισή ώρα το άνοιγμα των θυρών και να προκληθούν συνωστισμός και μεγάλη ένταση. Επιπλέον, όπως περιγράφεται, τουρνικέ δεν υπήρχαν στις εισόδους, επομένως στην πράξη δεν έγινε κανένας έλεγχος».

Το 1/3 των εισιτηρίων

Οπως κατέθεσε ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας της ΕΠΟ (δεν ήταν υπεύθυνος του τελικού στον Βόλο) «χτυπήθηκαν περίπου 7.000 εισιτήρια και προσκλήσεις από το σύνολο των 22.000». Ενώ ο μηχανικός εγκατάστασης και υπεύθυνος του γηπέδου κατέθεσε ότι ενημερώθηκε από το διαδίκτυο για την απόφαση της ΕΠΟ να γίνει ο τελικός στον Βόλο. «Τους ενημέρωσα ότι η εγκατάσταση δεν έχει άδεια λειτουργίας για διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων μεγάλης κατηγορίας διότι τον Νοέμβριο του 2014 η τότε επιτροπή ελέγχου αθλητικών εγκαταστάσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε έλεγχο που πραγματοποίησε έκρινε ότι το στάδιο δεν είναι κατάλληλο για τη διεξαγωγή τέτοιων μεγάλων αγώνων, λαμβάνοντας υπόψη παρατηρήσεις της αστυνομίας» κατέθεσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πήρε αμέσως εντολή να κλείσει το στάδιο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες για τον τελικό. «Μετά από αυτό η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας εξέδωσε άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια η Διεύθυνση Υγείας εξέδωσε την άδεια τέλεσης του αγώνα».

Οσο για τα πρωτοφανή σε αγριότητα επεισόδια, ο υπεύθυνος του γηπέδου κατέθεσε: «Χρησιμοποίησαν αντικείμενα που ξήλωσαν από τα WC, ειδικότερα βρύσες, νιπτήρες, ουρητήρες, κομμάτια καθρέφτη, πυροσβεστικές φωλιές […] Ηταν τέτοια η μανία τους που έβαλαν φωτιά σε χημικές τουαλέτες. Εγινα δε μάρτυρας –αν μπορεί κάποιος να τους πει ανθρώπους– ενώ διασώστες και αστυνομικοί παρείχαν σε κάποιους πρώτες βοήθειες, αυτοί αντί να τους ευχαριστήσουν τους έβριζαν».

Οπως κατέθεσαν οι μάρτυρες αστυνομικοί: «Πριν από την έναρξη του αγώνα οπαδοί και των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Στη συνέχεια αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο, ανέβηκαν στα επάνω διαζώματα και ξήλωσαν τις μεταλλικές κατασκευές ύψους τριών μέτρων που υπήρχαν σε κάθε πέταλο του γηπέδου. Ηταν συγκολλημένα σίδερα πακτωμένα στο τσιμέντο και στην κορυφή είχαν ακανθωτό σύρμα και παρ’ όλα αυτά υποχώρησαν. Οι χούλιγκαν μπήκαν στην πεζογέφυρα που ενώνει τα δύο πέταλα κι εκεί ζήσαμε σοκαριστικές καταστάσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter