Το αεροδρόμιο της Καμπούλ ξανά στο στόχαστρο του ISIS – οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με drone και αμάχους

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ ξανά στο στόχαστρο του ISIS – οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με drone και αμάχους

Το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μπήκε στο στόχαστρο ενός πυραύλου, ο οποίος αστόχησε χτυπώντας ένα σπίτι σε κοντινή απόσταση. Οι ΗΠΑ «απάντησαν» στρατιωτικά εκτοξεύοντας πυραυλική επίθεση μέσω drone. Την ίδια στιγμή δύο Πακιστανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στα σύνορα με το Αφγανιστάν από πυρά αγνώστων ενόπλων.

Ο ISIS ξαναχτυπά

Επεισοδιακή και αιματηρή ήταν η προτελευταία μέρα της εξόδου της Δύσης από το Αφγανιστάν. Οι προειδοποιήσεις για νέο τρομοκρατικό χτύπημα είχαν υπάρξει και απεδείχθησαν ορθές. Όλοι βρισκόντουσαν σε κόκκινο συναγερμό από τους Ταλιμπάν έως τους Αμερικάνους. Εν τέλει μία ρουκέτα εκτοξεύθηκε προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ τη Κυριακή 29/8, όμως αστόχησε και χτύπησε ένα σπίτι. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο AP, θύμα της επίθεσης υπήρξε ένα παιδί, το οποίο έχασε τη ζωή του.

Οι Αμερικανοί χτύπησαν μετά από λίγο βομβαρδίζοντας με drone ένα όχημα που «μετέφερε πολλαπλούς βομβιστές αυτοκτονίας» του ISIS, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού στρατού. Το AP μετέδωσε τρία παιδιά σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα του χτυπήματος, παραπέμποντας σε δηλώσεις ανώνυμου Αφγανού αξιωματούχου.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 175 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη βομβιστική επίθεση που διαδραματίστηκε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από τον ISIS-K την Πέμπτη 26/8.

Πακιστάν

Δύο Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων ενόπλων τη Κυριακή 29/8 στα σύνορα του Πακιστάν και Αφγανιστάν, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και ο Πακιστανικός στρατός. Συγκεκριμένα, το συμβάν εξελίχθηκε στη περιοχή Μπατζαούρ. Πρόκειται για το πρώτο συμβάν τρομοκρατίας στο Πακιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Εκκενώσεις

Δύο μέρες έχουν μείνει πλέον για την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ. Συνολικά 114.000 Αφγανοί και ξένοι έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν, σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του εικοσάχρονου πολέμου της Αμερικής στο Αφγανιστάν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωση του τη Κυριακή 29/8 ανέφερε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τους Ταλιμπάν ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά τις 31/8 θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον έχουν τα κατάλληλα χαρτιά. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση υπογράφεται από 100 κράτη, ακόμη και από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν δήλωσε ότι μόλις 300 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα και υπολογίζεται ότι αυτοί θα απομακρυνθούν λίαν συντόμως. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διαθέτουν πρεσβεία την επαύριον της αποχώρησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter