Το ΕΣΥ ασφυκτιά στην… κυριολεξία

Το ΕΣΥ ασφυκτιά στην… κυριολεξία
Μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Αττικής

Με… μαίες για προσωπικό και χωρίς συσκευές οξυγόνου οι αυτοσχέδιες κλινικές Covid-19 στα νοσοκομεία.

Οι γνώριμες τραγικές εικόνες της Θεσσαλονίκης κατηφόρισαν στην Αττική. Εκατοντάδες οι εισαγωγές, το σύστημα υγείας καταρρέει και η κυβέρνηση δεν έχει επιτάξει τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, αφήνοντας γιατρούς και νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν το κύμα με όσα λίγα μέσα και δυνάμεις διαθέτουν. «Η Αττική είναι σε πόλεμο» λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί και σημειώνουν με νόημα ότι «οι τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία θα είναι χειρότερες την ερχόμενη εβδομάδα».

Χαρακτηριστικό της χαώδους κατάστασης είναι ότι νοσοκομεία ξεκινούν εφημερίες χωρίς να διαθέτουν ούτε μία κλίνη ΜΕΘ, όπως το Θριάσιο την περασμένη Τετάρτη. Την Πέμπτη στον Ευαγγελισμό 57 από τις 58 κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες, ενώ νοσηλεύονται περίπου 180 ασθενείς στις κλινικές Covid, από τα 200 συνολικά κρεβάτια που διαθέτει για νοσηλεία. Την ίδια μέρα το Αττικό, στο οποίο διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του ιού μέσα στο νοσοκομείο, ήδη νοσηλεύει περίπου 250 ασθενείς με Covid και διέθετε μόλις 4 κενές ΜΕΘ. Συνολικά , 337 από τις 351 κλίνες ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν κατειλημμένες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα νοσοκομεία της Αττικής, όπου είναι εγκατεστημένος σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί ενίσχυσης με προσωπικό και υποδομές προκαλούν γέλιο. Γνώριζαν αλλά σφύριξαν ανέμελα. Δεν παραδειγματίστηκαν από την πρακτική άλλων χωρών. «Είχαμε πριν από την πανδημία συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, αλλά όταν καταλάβαμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς προμηθευτήκαμε κι άλλες» λέει στο Documento παθολόγος σε κλινική Covid-19 της Γενεύης για την προνοητικότητα της Ελβετίας και συμπληρώνει: «Οταν χρησιμοποιηθούν σωστά ο ασθενής μπορεί να αποφύγει διασωλήνωση και εντατική».

Προετοιμασία μηδέν, υποδομές για κλάματα

«Σε σχέση με τις ανάγκες είναι σίγουρα λιγότερα τα high flow και πολλές φορές οδηγούμαστε στη διασωλήνωση επειδή ακριβώς δεν υπάρχει διαθέσιμο μέσο προστασίας και διατήρησης στη ζωή» εξηγεί η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» Ελένη Μπάγια για την κατάσταση εν μέσω πανδημίας. «Μπορεί να μην αποτελεί θεραπεία της νόσου» διευκρινίζουν λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι και τονίζουν: «Δηλαδή εάν είχαμε ένα για κάθε ασθενή, δεν θα βοήθαγε, αλλά σίγουρα βοηθάει για να αποφύγουν κάποιοι άνθρωποι τη διασωλήνωση ώστε να έχουμε λιγότερους ασθενείς που θα δοκιμάζονται στις ΜΕΘ».

Στο ΕΣΥ του Κυριάκου Μητσοτάκη ωστόσο υπάρχει σημαντική έλλειψη – και δεν είναι η μόνη, καθώς πρώτιστη είναι οι δυσεύρετες κλίνες ΜΕΘ. Ετσι, διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις στα εν λόγω μηχανήματα σε κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς Covid-19. Τα μεγάλα νοσοκομεία διαθέτουν τις εν λόγω συσκευές σε μεγαλύτερο αριθμό –λόγω δωρεών–, όμως στα μικρότερα οι γιατροί μιλούν για ελλείψεις τις οποίες αποδίδουν στο κόστος αλλά και στα μειωμένα αντανακλαστικά της πολιτείας να τις προμηθευτεί έγκαιρα.

Σε πολλά νοσοκομεία όμως το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει ούτε καν τις λιγοστές συσκευές. «Ε χουμε πέντε τέτοια μηχανήματα και προς το παρόν δεν έχει πέσει η παροχή του οξυγόνου, ωστόσο οι τεχνικοί μας ενημερώνουν ότι δεν ξέρουν πόσο θα αντέξει. Έκαναν κάποιες τροποποιήσεις στο σύστημα τελευταία» λέει η παθολόγος του νοσοκομείου Νίκαιας Μαίρη Αγρογιάννη.

Σε κάποιες κλινικές, που μετατράπηκαν μάλιστα σε μια μέρα σε Covid-19, υπολειτουργούν ακόμη και οι επιτοίχιες παροχές οξυγόνου. «Οσο περισσότερα τέτοια μηχανήματα χρησιμοποιούνται σε ένα νοσοκομείο τόσο πιο πολύ μειώνεται η παροχή σε όλο το υπόλοιπο νοσοκομείο. Από όσο ξέρω, στο δικό μας πάνω από πέντε δεν μπορεί να σηκώσει το ίδιο το σύστημα, οπότε τίθεται και το ζήτημα κατά πόσο οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου μπορούν να αναβαθμιστούν και, αν ήταν δυνατό, γιατί δεν έχει γίνει εδώ και τόσο καιρό» λέει ο παθολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αιμίλιος Κακλαμάνος.

Οι υποδομές στο «έτοιμο από καιρό» ΕΣΥ δεν αντέχουν. Με αυτές τις περιγραφές των νοσοκομειακών γιατρών οι υπουργικές δηλώσεις περί σεβασμού της ανθρώπινης ζωής μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Μέσω κινητών τους καθοδηγούν οι παθολόγοι

Οι ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές έχουν ως συνέπεια την υποθεραπεία των ασθενών. Στη μάχη, όπως ήταν αναμενόμενο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι έγιναν –αλήθεια, πού;– προσλήψεις, έχουν μπει ήδη γιατροί και άλλων ειδικοτήτων. Οι ίδιοι δεν το επικρίνουν. «Ζούμε σε έκτακτες ανάγκες» λένε, ωστόσο βασική προϋπόθεση αποτελεί αυτές οι ειδικότητες να έχουν καθοδήγηση κάθε στιγμή από τους ειδικούς γιατρούς για Covid-19. Κι αυτό επειδή οφθαλμίατροι, γαστρεντερολόγοι, ενδοκρινολόγοι παρακολουθούν περιστατικά χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις.

«Στέλνουμε τις εξετάσεις των ασθενών μέσω Viber στους παθολόγους για να πάρουμε οδηγίες» λέει στο Documento ειδικευόμενη γαστρεντερολόγος που κλήθηκε να παρακολουθήσει μαζί με ειδικευόμενη ενδοκρινολόγο ασθενείς με Covid-19. «Η κλινική φτιάχτηκε σε μια πρώην γυναικολογική κλινική, η οποία δεν είχε καμία υποδομή. Μία μέρα πριν από την εφημερία έλεγχαν αν λειτουργούν τα οξυγόνα. Συσκευή high flow δεν υπάρχει, κάποια οξυγόνα ήταν σπασμένα, οπότε για τους ασθενείς που είχαν ανάγκη για οξυγόνο ενώναμε καλώδια από άλλες παροχές, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δυναμική του. Οι μισές νοσηλεύτριες ήταν μαίες από το “Ελενα” και δεν είχαν ιδέα για νοσηλεία παθολογικών ασθενών» σημειώνει και συνεχίζει:

«Έχουμε 19 ασθενείς που τους παρακολουθούν μια ειδικευόμενη γαστρεντερολόγος, μια ειδικευόμενη ενδοκρινολόγος και κάποιες φορές ένας ειδικευόμενος παθολόγος. Για παράδειγμα, τώρα που είναι απόγευμα δεν υπάρχει παθολόγος. Στέλνουμε τις εξετάσεις στο Viber και μέσω μηνυμάτων παίρνουμε οδηγίες. Δεν υπάρχει επιμελητής γιατρός αυτήν τη στιγμή για να πάρει την ευθύνη γι’ αυτούς τους ασθενείς. Μέχρι τώρα η ενημέρωση είναι όποιος επιδεινωθεί θα τον στείλουμε σε άλλα νοσοκομεία που έχουν επίσημα ΜΕΘ κορονοϊού» καταλήγει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter