Ισραήλ: «Είμαστε σε πόλεμο με τη Χαμάς»

Ισραήλ: «Είμαστε σε πόλεμο με τη Χαμάς»

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς με ρουκέτες το πρωί του Σαββάτου, το Ισραήλ απάντησε με βομβαρδισμούς. Τα ισραηλινά Μέσα κάνουν λόγο για 22 Ισραηλινούς νεκρούς, ενώ οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ αναφέρουν ότι έχουν πιάσει αιχμαλώτους ισραηλινούς στρατιώτες.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο»

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε «πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο. Αυτή δεν είναι μια κλιμάκωχη, δεν είναι ένας κύκλος βίας. Η Χαμάς μας κήρυξε τον πόλεμο». Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την έναρξη της επιχείρησης «Σιδερένια Ξίφη», για την προστασία των πολιτών.

Από την πλευρά της, η Χαμάς είπε ότι η αιφνιδιαστική, μεγάλης κλίμακας στρατιωτική της επιχείρηση είναι απάντηση στη βεβήλωση του τεμένους Αλ Άκσα και στην αυξημένη επιθετικότητα των εποίκων. Η επίθεση, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, έγινε αφότου χιλιάδες έποικοι εισέβαλαν τις τελευταίες ημέρες στο Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής του Σουκκότ.

Ακολουθεί επίσης μια σημαντική αύξηση της βίας από τους Ισραηλινούς εποίκους εναντίον των Παλαιστινίων, η οποία σύμφωνα με τον ΟΗΕ σημειώνεται με ρυθμό τριών επιθέσεων την ημέρα για τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η επέλαση στην παλαιστινιακή πόλη Χουβάρα, την οποία πρόσφατα ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, είπε ότι πρέπει να ισοπεδωθεί.

Δήλωση Αμπάς

Στην πρώτη δημόσια δήλωση του Μαχμούντ Αμπάς, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αναφέρεται ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στον «τρόμο των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο ηγέτης της Φατάχ προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης  που περιελάμβανε πολιτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, όπου έδωσε οδηγίες για την παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Καταδίκη από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία

Η Βρετανία «καταδικάζει απερίφραστα» την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι. «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίζει πάντα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Κλέβερλι σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, δήλωσε «σοκαρισμένος από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών», ενώ ανέφερε ότι «το Ισραήλ έχει απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

 

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι το Βερολίνο «καταδικάζει κατηγορηματικά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Γάζα κατά του Ισραήλ». Ο Μπέερμποκ είπε ότι η Χαμάς «συμβάλλει στην εντατικοποίηση της βίας», προσθέτοντας ότι «η βία και οι πύραυλοι που στοχεύουν αθώους ανθρώπους πρέπει να σταματήσουν αμέσως». https://twitter.com/ABaerbock/status/1710564652860449199

Στο ίδιο μήκος κύματος καταδίκης κινείται και η ανάρτηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που δηλώνει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter