«Πρόοδο» των συνομιλιών με την Ουκρανία βλέπει ο Πούτιν ενώ οι Ρώσοι περικυκλώνουν Κίεβο και Οδησσό

«Πρόοδο» των συνομιλιών με την Ουκρανία βλέπει ο Πούτιν ενώ οι Ρώσοι περικυκλώνουν Κίεβο και Οδησσό

«Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά και σημειώνουν κάποια πρόοδο», δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Κρεμλίνο.

«Σίγουρα θα σας ενημερώσω για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία, πρώτα απ’ όλα για το πώς εξελίσσονται τώρα οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες τώρα διεξάγονται σχεδόν σε καθημερινή βάση», είπε ο Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS. «Υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις εκεί, όπως μου ανέφεραν οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», πρόσθεσε

Οι αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου έχουν ήδη πραγματοποιήσει τρεις γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία, αλλά η ημερομηνία και ο τόπος της τέταρτης συνάντησης δεν έχουν καθοριστεί. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρι Κουλέμπα συναντήθηκαν στην τουρκική επαρχία της Αττάλειας την Πέμπτη 10 Μαρτίου, ενώ παρευρέθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Μόσχα δεν αποκλείει συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων Πούτιν της Ρωσίας και Ζελένσκι της Ουκρανίας, αλλά θα πρέπει να έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία ώστε αυτή η συνάντηση να έχει αποτελέσματα, δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι δυνατό», είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωσε που είχε κάνει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ότι μια τέτοια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των Ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ωστόσο ότι «αντιπροσωπείες και υπουργοί» από τις δύο χώρες θα πρέπει να έχουν προηγουμένως διασφαλίσει ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν μια συνάντηση που θα «επιτύχει αποτελέσματα».

 

Ζελένσκι: Η Ρωσία αναπτύσσει Σύρους μισθοφόρους στην Ουκρανία

Παράλληλα, νέο μήνυμα έστειλε στον λαό του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγορώντας τον Βαλντιμίρ Πούτιν ότι έχει στείλει Σύρους μισθοφόρους στα εδάφη της χώρας του.

Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του, o Ζελένσκι συνέστησε υπομονή «μέχρι να φτάσουμε στη νίκη» και είπε ότι είναι σε ένα στρατηγικό σημείο οι επιχειρήσεις.

Εμφανίστηκε επίσης, να μην είναι ικανοποιημένος από όσα αποφασίστηκαν από τους Ευρωπαίους χθες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στις Βερσαλλίες, λέγοντας ότι χρειάζονται πιο δυναμικές κινήσεις από την ΕΕ.

Περικυκλώνονται ουκρανικές πόλεις

Στο μέτωπο του πολέμου, ο ρωσικός στρατός περικυκλώνει πόλεις όπως το Κίεβο και την Οδησσό οι οποίες συνεχίζουν να οχυρώνονται. Εντυπωσιακό είναι μονταρισμένο βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανία και δείχνει τις σφοδρές μάχες που εκτυλίσσονται στους δρόμους έξω από το Κίεβο.

 

Ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Κάτοικοι στο Λούτσκ υποστηρίζουν ότι ξύπνησαν στις 6.45 σήμερα το πρωί όταν τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης. Η Galina Padalko – πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Λούτσκ – τράβηξε μια φωτογραφία που δείχνει πυκνό μαύρο καπνό πάνω από το αεροδρόμιο.

«Μένουμε 2 χιλιόμετρα μακριά. Οι πύραυλοι μας ξύπνησαν. Ζούσαμε στο Χάρκοβο και φύγαμε από την πόλη την περασμένη εβδομάδα. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο 100 φορές την ημέρα. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό δεν ήταν τόσο κακό» αναφέρει.

 

Η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λουντμίλα Ντενίσοβα, δήλωσε πως τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που μπήκαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα.

Κρανίου τόπος το Χάρκοβο – Το βομβάρδισαν 89 φορές σε μια μέρα

Παράλληλα, σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται το Χάρκοβο το οποίο επίσης έχει περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, Όλεχ Σινεχούμποφ η Ρωσία φέρεται να βομβάρδισε 89 φορές κατοικημένες περιοχές μέσα σε μόλις μια μέρα με στόχο σχολεία, σπίτια αλλά και ένα ψυχιατρείο.

Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα ψυχιατρείο στην πόλη Izyum της ανατολικής Ουκρανίας σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη χαρακτηρίζοντας την επίθεση «έγκλημα πολέμου εναντίον αμάχων». Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ωστόσο, δεν υπήρχαν θύματα σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις ρωσικών δυνάμεων που χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η αδιάκριτη χρήση τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με εγκλήματα πολέμου.

Η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές είναι ασυμβίβαστη με τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διέπουν τη διεξαγωγή εχθροπραξιών, είπε η εκπρόσωπος Λιζ Θρόσελ.

Γερμανία: Συνάντηση Σολτς – Ερντογάν τη Δευτέρα στην Άγκυρα

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα την πρώτη του επίσκεψη στην ‘Αγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, τη συνάντηση θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης

Εφιάλτης δίχως τέλος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν ψυχιατρείο, κόλαση στο Ντνίπρο, πολιορκούν το Κίεβο (Photos – Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter