Το πρόγραμμα του 7ου bio-Mechanical festival του Θεάτρου Χαλκίδας

Το πρόγραμμα του 7ου bio-Mechanical festival του Θεάτρου Χαλκίδας

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 7ου bio- mechanical Festival παρουσιάστηκε σε γνωστό καφέ της Χαλκίδας. Στην εισαγωγική της τοποθέτησης η πρόεδρος του Θεάτρου Χαλκίδας εμφανώς προβληματισμένη για την πορεία του φεστιβάλ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οργάνωση και η πραγμάτωση ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Η κ. Λιβανίου αναρωτήθηκε όμως αν τελικά η πόλη το έχει πραγματικά ανάγκη και έκλεισε με ένα μεγάλο ερωτηματικό για την πορεία του Φεστιβάλ.

Το λόγο πήρε η Κ.Δ του Θεάτρου και σκηνοθέτης της παράστασης ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ κ. Ιουλία Σιάμου παρουσιάζοντας το πρόγραμμα:

Ο τίτλος του φετινού 7ου bio- Mechanical festival είναι Βλέμμα στο τοπίο. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν τα λυρικά κινηματογραφικά τοπία του βραβευμένου σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου. Τα τοπία, όπως αναφέρει ο John Wylie, δεν έχουν σχέση μόνο με το τι βλέπουμε αλλά και με το πώς κοιτάμε. Τοπίο είναι το βλέμμα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Και το πώς κοιτάμε τα πράγματα δε σχετίζεται μόνο με τη βιολογική λειτουργία του ματιού. Το πώς βλέπουμε τα πράγματα είναι ένα πολιτιστικό ζήτημα.

Το βλέμμα του καλλιτέχνη, το βλέμμα της ανθρωπότητας ζητά ένα νέο όραμα για να περιπλανηθεί προσδοκώντας την αναζήτηση του τόπου του Άλλου.
Το δικό μας βλέμμα έχει στόχο να δημιουργήσει ένα τοπίο. Ένα τοπίο ελεύθερο για τη δημιουργική συνύπαρξη καλλιτεχνικών τάσεων. Ένα τοπίο όπου η έννοια της ελευθερίας να έχει την πραγματική της σημασία, αυτής που ρυθμίζει την κοινωνική μας ύπαρξη, ώστε να αναπτυχθεί ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ του τοπικού πολιτισμικού δυναμικού και της φιλοξενίας θεατρικών παραστάσεων, μουσικών εκδηλώσεων, αφιερωμάτων και διαλέξεων.

Προχωράμε στο νέο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ το οποίο περιλαμβάνει προφεστιβαλικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα στον θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος και στην πόλη της Χαλκίδας.

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη με την ομιλία της ζωγράφου Εύη Σαραντέα που πραγματοποιήθηκε στο Κόκκινο Σπίτι την 1 Ιουλίου Τίτλος της ομιλίας της Νοείται σοβαρή σκέψη δίχως ήθος; Μηνύματα από τα αρχαία αγάλματα διανοητών. Εκθέτει τα έργα της στο Κόκκινο Σπίτι από τις 20 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου.

Στη συνέχεια το Σάββατο 1/7 στην αυλή του Κόκκινου Σπιτιού Ο Σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ Το δίκτυο μονοπατιών που δημιουργήθηκε το 2022 και περιλαμβάνει 6 διαδρομές με συνολικό μήκος πάνω από 10 χιλιόμετρα και καλύπτει πολιτιστικές – περιβαλλοντικές θέσεις και προσέγγιση αρχαιοτήτων στο Μεγάλο και Μικρό Βουνό Αυλίδας, παρουσίασε την ομιλία του όπου και ακολούθησε ζωντανή μουσική με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια.

Την Τετάρτη 5/7 ο Πανευβοϊκός Σύλλογος ΑμεΑ “Άνθρωπος- Ελπίδα – Πολιτισμός” αποτυπώνει μια προσπάθεια υπέρβασης της καθημερινότητας με τη δεύτερη ταινία μικρού μήκους του Πετάγματα που θα προβληθεί στον θερινό κινηματογράφο Ρεξ.

Και το Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στις 8 Ιουλίου στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος με τη Μήδεια του Μποστ από το Θέατρο Χαλκίδας σε σκηνοθεσία της υποφαινόμενης. Το έργο γραμμένο το 1993 αποτελεί μια σάτιρα βασισμένη στην αρχαία δραματουργία και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με τον σαρκασμό του ο Μποστ ραπίζει τα στείρα ιδεολογήματα στα οποία βασίστηκε η κοινωνία μας. Έργο που γελοιοποιεί την αγραμματοσύνη , την αμάθεια, τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, τις παθογένειες, τον νεοπλουτισμό, τη διαφθορά, την οικονομική απάτη. Η σκηνική του παρουσίαση έχει ως κύριο όχημα τον κούφιο νεοπλουτισμό και την επίδειξή του με στοιχεία κιτς, ενισχύοντας κατά αυτό τον τρόπο τη διαχρονικότητα του έργου. Από τις 8 Ιουλίου και για 12 παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Και συνεχίζουμε με τις θεατρικές παραστάσεις

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Κόκκινο Σπίτι η Μάνια Παπαδημητρίου θα παρουσιάσει τον μονόλογο του Γιάννη Σολδάτου Αθηνά ΠΑΝΑΓΟΎΛΗ- ΕΠΙΤΆΦΙΟΣ σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη. Το έργο παρουσιάζει τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, μέσα από τις αναμνήσεις της μητέρας του Αθηνάς, σχολιάζοντας παράλληλα σημαντικότατα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας.

Την Τετάρτη 19/7 στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση Νεφελοκοκκυγία από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο ΑμεΑ “Άνθρωπος- Ελπίδα – Πολιτισμός”.

Μια ομάδα ανθρώπων αποχαιρετά την κατεστραμμένη πόλης της σε αναζήτηση μιας νέας, ιδανικής και ασφαλούς. Αφήνοντας πίσω τα ερείπια και τους εφιάλτες ονειρεύονται την δική τους Νεφελοκοκκυγία. Με αφορμή το έργο του Αριστοφάνη “Όρνιθες” η ομάδα της θεατρικής δημιουργίας του συλλόγου μέσα από αυτοσχεδιασμούς και όνειρα, σας καλεί να βρείτε κι εσείς την δική σας ιδανική πόλη.

Κείμενο παράστασης: Τζέμης Γιάννης
Σκηνοθεσία: Λιάκου Σοφία – Τζέμης Γιάννης

Την Πέμπτη 20 Ιουλίου στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος Η παράσταση Η ΜΑΝΤΌΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΟΎΝΙΝΟ ΠΑΛΤΌ του ΣΑΜΠΑΧΑΤΊΝ ΑΛΊ

Η βραβευμένη σκηνοθέτιδα (βραβείο σκηνοθεσίας Κάρολος Κουν) Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανέβασε για πρώτη φορά στην αθηναϊκή σκηνή το συγκλονιστικό μυθιστόρημα με την παγκόσμια απήχηση. Μια ιστορία αγάπης για τρία πρόσωπα.

Και είναι χαρά μας που θα την φιλοξενήσουμε.

Την Παρασκευή 28/7 ο Δήμος Βυρωνα «Καλλιτεχνικός -Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Ιάκωβος Καμπανέλλης» θα παρουσιάσει Το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παπαγιάννη. Το Μαουτχάουζεν αποτελεί έργο σταθμό στην Ελληνική Λογοτεχνία και συγκαταλέγεται στα κορυφαία έργα που κατέγραψαν την ασύλληπτη ναζιστική θηριωδία παγκοσμίως.

Και συνεχίζουμε με τις μουσικές εκδηλώσεις

Τετάρτη 12 Ιουλίου η ΡΊΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΎΛΟΥ & ΡΕΒΆΝΣ στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος. Υπόσχονται να μας χαρίσουν μια παράσταση που θα είναι για όλους μας σημείο αναφοράς.

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου η Μουσική Παράσταση ΤΡΑΓΟΎΔΙ ΜΟΥ, ΣΟΥ ΓΡΆΦΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ…

Από την Χορωδία Θεάτρου Χαλκίδας στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος Ένα Μουσικό Αναλόγιο για μικτή χορωδία, τρεις τραγουδιστές, τρία όργανα και αφήγηση, που ακροβατεί ανάμεσα σε γράμματα(επιστολές) και ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων. Των ανθρώπων που η ζωή –η ζωή τους- συνεχίζει να βρίσκει την ισορροπία της στις πιο αντιφατικές συνθήκες.

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου Θέατρο ΑυλιδείαςΑρτέμιδος. Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης, θα συναντηθούν επί σκηνής, για να αφηγηθούν ο καθένας με τον τρόπο του τα λυρικά τους παραμύθια. Αυτά τα παραμύθια που ο ακροατής πλάθει μόνος του, ταξιδεύοντας με τη μουσική και τους στίχους.

Λίγο μετά το δειλινό σε χώρους μυσταγωγικούς, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Παναγιώτης Μάργαρης θα δημιουργήσουν όνειρα, ταξίδια και παραμύθια, με την αρχή και το τέλος που νιώθει ο καθένας στην ψυχή του.

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου η Χριστίνα Μαξούρη στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος θα παρουσιάσει ΤΑ ΤΡΑΓΟΎΔΙΑ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΊΑΣ. Μια μουσική παράσταση αφιερωμένη στην «Αρχόντισσα του ρεμπέτικου» που ξεχώρισε και έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν. Η Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις εξαιρετικοί λαϊκοί μουσικοί, στήνουν το πάλκο τους και θα μας προσκαλέσουν σε ένα ακόμα ταξίδι στη ζωή και τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου.

Την Πέμπτη 27/7 η Χοροθεατρική Παράσταση ΧΑΙΡΕΤΊΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΊΑ από τον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδοκών «Άγ. Ιωάννης ο Ρώσος» στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος. Σκοπός της χοροθεατρικής αυτής παράστασης είναι η ανάδειξη των παραδόσεων των Μικρασιατών και η προσφορά τους σε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Όπως προείπα η έμπνευση για τον τίτλο του Φεστιβάλ προήλθε από το κινηματογράφο σύμπαν του Θ. Αγγελόπουλου και έτσι δε θα μπορούσαμε να μην
σχεδιάσουμε ένα αφιέρωμα προς τιμήν του.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Κόκκινο Σπίτι θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα με προσκεκλημένους τους:
Χάρις Παπαδόπουλος Πρόεδρος της Εταιρείας Σκηνοθετών
Χρήστος Μήτσης Κριτικός Κινηματογράφου/ Αθηνόραμα
Χρήστος Σκυλλάκος Κριτικός Κινηματογράφου
Γιάννης Σμοΐλης Δημοσιογράφος/ Κριτικός Κινηματογράφου
Αντώνης Κόκκινος Σκηνοθέτης
Γιάννης Σολδάτος συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης

Θα προβληθεί η ταινία των Γιάννη Σολδάτου –Αντώνη Κόκκινου Θόδωρος Αγγελόπουλος- Νίκος Παναγιωτόπουλος Ο καθένας και η μουσική του. Η καταγραφή μιας συνομιλίας μεταξύ των δυο σκηνοθετών το Καλοκαίρι του 1985, Μάτι Αττικής, εξοχική κατοικία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου… Σε εξέλιξη μία συζήτηση ανάμεσα στον οικοδεσπότη και στον Νίκο Παναγιωτόπουλου. Η συζήτηση καταγράφεται σε ένα μαγνητόφωνο… Ο χρόνος περνάει, η συζήτηση εκείνη χάνεται, ξεχνιέται, μαζί και δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε εκείνη τη συνάντηση.

Και με αφορμή το λογοτεχνικό έτος Άλκη Ζέη που ανακήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2023, σχεδιάσαμε ένα αφιέρωμα στο έργο της Άλκης Ζέη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου στο Κόκκινο Σπίτι.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί Διάλεξη από τον Αντώνη Αντωνίου την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος με τίτλο ΜΕΛΑΝΈΣ ΟΠΈΣ: Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΦΩΤΌΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΆΓΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ

Και στις 18 Ιουλίου στο Κόκκινο Σπίτι Η Ομάδα πρωτοβουλίας Πολιτών καλεί πολίτες , φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση στην εκδήλωση ενημέρωσης Όχι άλλη θυσία στην Αυλίδα για τη διατήρηση και επανάχρηση του Τσιμεντάδικου για την προστασία και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας

Και ολοκληρώνοντας με τις παράλληλες δράσεις :

Από την Tετάρτη 19/7 έως την Δευτέρα 24/7 στο Κόκκινο Σπίτι οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Εύβοιας, ΕΠΑΨΥ θα παρουσιάσουν την εκδήλωση με τίτλο Βλέμμα με Καλλιτεχνική Υπεύθυνη της Εκδήλωσης την Αγγελική Κουτσαυλή. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής, έκθεση φωτογραφίας και σεμινάρια art therapy. Στα εγκαίνια στις 20Ιουλίου θα παρουσιαστεί ένα δεκάλεπτο θεατρικό δρώμενο από την Ιωάννα Μερκουριάδου.

Και τέλος το Σάββατο 22/7 στο Χώρο Αυλιδείας Αρτέμιδος στις 18:00 το απόγευμα Ο σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, που συνοδεύουν στελέχη του Συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ Πεζοπορία θα πραγματοποιήσει πεζοπορία ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΒΟΥΝΟ ΑΥΛΙΔΑΣ.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρόεδρο του Φεστιβάλ Ζωή Λιβανίου που με το πείσμα της και το όραμά της συνεχίζει να δημιουργεί και να παλεύει για να υφίσταται αυτό το Φεστιβάλ παρά τις υπέρμετρες δυσκολίες, το διοικητικό συμβούλιο του Θεάτρου Χαλκίδας Μαίρη Χουλιέρη, Αναστάση Φριντζέλα, Βικτώρια Αδάμ, Ιωάννα Βαφειάδου- Χρυσικοπούλου, Άντα Μαντζουράνη, Ασπασία Μιχαλοπούλου που υποστηρίζει με θέρμη το Φεστιβάλ, την  καλλιτεχνική επιτροπή Μαίρη Μουρσελλά, Μαίρη Χουλιέρη, Αναστάση Φριντζέλα, Ευγενία Μαραγκού και φυσικά τον θίασο του Θεάτρου τους ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά( Βικτώρια Αδάμ, Νικόλ Βράκα, Ιωάννα Βαφειάδου- Χρυσικοπούλου, Μαρία Καράκωστα, Κώστα Καλόγηρο, Έστερ Σωτηρία Λουκά, Βασιλική Κοτσανταμπάνη, Κώστα Ντεγιάννη, Άννα Οταπασίδου, Δημήτρη Πράγια, Έλενα Φωτιά, Διονυσία Χρηστάκη για το ταξίδι μας αυτούς τους μήνες, τους συντελεστές της παράστασης( Σκηνικά Μαίρη Μουρσελλά, Κοστούμια Μαριάνθη Σπύρου, Χορογραφίες Αργυρώ Μαγκοπούλου, Μουσική Δημήτρης Πικράκης, Φωτισμός Βελισάριος Σκοπελίτης και τρέιλερ Ξανθή Ειρήνη Τζελά και ο Κωστής Ντεγιάννης που χωρίς αυτούς δε γίνεται να υπάρξει παράσταση, τις Βικτώρια Αδάμ και Έστερ Σωτηρία Λουκά υπεύθυνες για την προώθηση των εκδηλώσεων του φεστιβάλ στα ΜΜΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter