Το… σημιτικό ΠΑΣΟΚ δίνει το ρυθμό στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Το… σημιτικό ΠΑΣΟΚ δίνει το ρυθμό στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Αν και η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να πείσει ότι φέρνει την ανανέωση στην κεντρική πολιτική σκηνή,  κατάφερε να εκπέμψει ηχηρά την επιστροφή στο μέλλον του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.

Στο 3ο Συνέδριό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (20-22 Μαΐου 2022), αντί για το όλον ΠΑΣΟΚ, τον ρυθμό, επικοινωνιακά τουλάχιστον, τον δίνει το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκδοχές του.

Προφανώς δεν είναι  απλώς μήνυμα ενότητας η επιλογή να τεθεί επικεφαλής του προεδρείου του Συνεδρίου ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου.

Πολύ περισσότερο ηχηρή (και όχι μόνο για λόγους… συνεδριακού πρωτοκόλλου) είναι η επιλογή να είναι τόσο προβεβλημένοι στην παρεμβατική παρουσία τους, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης,  με ομιλία μάλιστα κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου,  και την επομένη (21.5.2022) ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και πρώην Προέδρος ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (ομιλία  πολυαναμενόμενη, ύστερα από την προ τριετίας διάρρηξη των σχέσεών του με την τότε ηγεσία υπό τη Φώφη Γεννηματά) καθώς και η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος και πρώην Υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου (συμμετοχή της σε πάνελ για την στέγη/κοινωνική κατοικία).

Παρεπιμπτόντως αξίζει να σημειωθεί ότι για τη δεύτερη ημέρα προγραμματίστηκε και η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού  και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

Όλα αυτά «εικονογραφούν» με έναν εύσχημο τρόπο την προοπτική του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τον πρόεδρο του Νίκο Ανδρουλάκη ως κόμματος που θέτει σε προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα και την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη (το «με κοινωνικό πρόσημο» που ακούγεται από το βάθος της σοσιαλδημοκρατικής κομματικής ταυτότητας είναι πάντα υπό αίρεση), σε μια περίοδο έντασης των επιπτώσεων από την ενεργειακή/οικονομική κρίση και με ενδεχόμενες εμπλοκές στα εθνικά.

Αυτό είναι ουσιαστικά το μήνυμα που επιδιώκεται ουσιαστικά να περάσει στο δημόσιο γίγνεσθαι και λειτουργεί, μέσω της πράσινης φρουράς των εκσυγχρονιστών, σαν σηματωρός των εξελίξεων πίσω από το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου που είναι «Η Κοινωνία στο Προσκήνιο».  Κι ας επιμένει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ότι  το κόμμα του πράσινου ήλιου προχωρά επαναφέροντας τα παλιά σύμβολα αλλά με προωθητική δύναμη τη φρεσκάδα της νέας γενιάς που πρωταγωνιστεί. Κι ας προβάλλει ότι διαμορφώνεται πρόγραμμα με  πολιτικές που αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τις αναπτυξιακές και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας .

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη λειτουργεί ως πολιτικό κείμενο που θα δώσει το πλαίσιο  στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με προμετωπίδα το τρίπτυχο που είχε προβάλλει πολιτικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά  -«ενότητα, αυτόνομη πορεία, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική ταυτότητα».

Όμως, όπως όλα δείχνουν, η νέα ηγεσία,  επιδιώκοντας να καταστήσει  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις με  ρόλο καθοριστικό στη διακυβέρνηση, θα αντιπαρατεθεί πλέον  κατά μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στα σοσιαλδημοκρατικά …αλώνια και σαλόνια. Και χαράζει την τακτική της αντίστροφης πίεσης προς το δικομματισμό, «σπάζοντας» παράλληλα και το ήδη ρημαγμένο αφήγημα περί αυτοδυναμίας της ΝΔ. Η νέα ηγεσία προβάλλει  την αλλαγή συσχετισμών με την ψήφο των πολιτών και με «σημαία» την κυβερνητική πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για μετεκλογικές συνεργασίες από τον πρώτο γύρο των εκλογών (που θα γίνουν με την σχεδόν απλή αναλογική-όριο εισόδου το 3%).

Οι 4602 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που μετέχουν για τη διαμόρφωση του πολιτικού σχεδίου για την επόμενη μέρα (θα συνεχιστεί η συζήτηση μετά το συνέδριο και οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα σε συνδιάσκεψη). Η μάχη των εσωκομματικών τάσεων για την εκλογή προσώπων επιρροής τους στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή θα είναι μεγάλη. Η σειρά εκλογής έχει σημασία. Όμως, για να μην υπάρξουν μεγάλες αντιπαραθέσεις θα διευρυνθεί ο αριθμός των αιρετών μελών της ΚΠΕ   από 130 που ήταν σε 300 άτομα.

Από το απόγευμα της Παρασκευής (20.5.2022), στο εναρκτήριο λάκτισμα των τριήμερων συνεδριακών εργασιών στο στάδιο Ταε Κβον Ντο του Φαλήρου, ξεκινά μια νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ προς τη σοσιαλδημοκρατία του κυβερνητικού…πραγματισμού που θα έχει τη σφραγίδα του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και προσώπων που θα αποκτήσουν θεσμική θέση στην ηγετική ομάδα (Ανδρέας Σπυρόπουλος, Στέφανος Ξεκαλάκης κ.ά.).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter