Τόκιο, 17η ημέρα: Ασημένια χαρμολύπη για την Εθνική πόλο

Τόκιο, 17η ημέρα: Ασημένια χαρμολύπη για την Εθνική πόλο

 

Η ήττα της Εθνικής πόλο στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά των ανδρών από τη Σερβία με 13-10 άφησε μία γλυκόπικρη γεύση στο φινάλε των Αγώνων, αλλά η χαρά των ασημένιων παιδιών της πισίνας πάνω στο βάθρο παραμέρισε την όποια πικρία.

Η ελληνική υδατοσφαίριση έζησε το όνειρό της στο Τόκιο και επιστρέφει στην Αθήνα με ασημένιο μετάλλιο στο στήθος. Ο αρχηγός Γιάννης Φουντούλης έλαμπε από υπερηφάνεια, ανεμίζοντας τη γαλανόλευκη σημαία στην Τελετή Λήξης.

«Ποιος να το φανταζόταν, ότι θα κερδίζαμε ασημένιο μετάλλιο και θα νιώθαμε στενοχωρημένοι», είπε ο Θοδωρής Βλάχος. «Ζήσαμε ανεπανάληπτες στιγμές και φέραμε καινούριους φίλους στο άθλημα. Έκλαψα πάνω στο βάθρο, η απονομή θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Η ομάδα μας είναι ανανεωμένη και έχει πολύ μέλλον. Πρέπει να φας πρώτα τις σφαλιάρες σου, για να φτάσεις ψηλά».

«Δεν μπορούμε να γιορτάσουμε με την καρδιά μας, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο», είπε συγκινημένος ο Μάριος Καπότσης. «Έναν πόλεμο πολύ οδυνηρό, που μας έχει επηρεάσει όλους. Αφιερώνουμε την επιτυχία μας σε όλους τους Έλληνες που παλεύουν με τις φωτιές. Στους πυροσβέστες, στις οικογένειες που μάχονται σιωπηλά, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που παρέχει στέγαση, στον κύριο Γιαννακόπουλο που κάνει αναδάσωση, σε όλους, πίσω στην Ελλάδα…».

Ο τερματοφύλακας Μάνος Ζερδεβάς έκλαιγε και δεχόταν τα λόγια παρηγοριάς του Φουντούλη. «Δεν περίμενα να είναι τόσο απογοητευμένοι οι συμπαίκτες μου με το ασημένιο μετάλλιο, μου έκανε τεράστια εντύπωση», είπε ο κάπτεν της ελληνικής ομάδας. «Τους εξήγησα ότι αυτό που πετύχαμε είναι τεράστιο και πρέπει μόνο να χαμογελάμε από υπερηφάνεια».

«Αυτό το μετάλλιο είναι για μένα ολόκληρη η ζωή μου και το κέρδισα με τα φιλαράκια μου», είπε ο Ντίνος Γεννηδουνιάς. «Μαμά, μπαμπά, τα καταφέραμε! Το αφιερώνω στην οικογένειά μου, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες γενιές του πόλο, που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους».

Η ελληνική ομάδα προδόθηκε από την άμυνά της και βρέθηκε να χάνει 7-4 στο ξεκίνημα του τελικού. Αντεπιτέθηκε και ισοφάρισε σε 10-10, αλλά οι Σέρβοι υπερτερούσαν σε πείρα και ποιότητα.

Ο Θοδωρής Βλάχος χρησιμοποίησε τους Ζερδεβά, Γεννηδουνιά, Σκουμπάκη 2, Καπότση, Φουντούλη 2, Παπαναστασίου 1, Δερβίση, Αργυρόπουλο, Μουρίκη 1, Κολόμβο 1, Γκιουβέτση 1, Βλαχόπουλο 2, ενώ στην ομάδα ανήκε και ο δεύτερος γκολκήπερ Γαλανίδης.

H Tελετή Λήξης

Ο Γιάννης Φουντούλης, με το ασημένιο μετάλλιο να …σπαρταράει στο στήθος του πάνω από τη γαλανόλευκη φόρμα, ήταν ο πρώτος αθλητής που εμφανίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο για το σεμνό πάρτι της Τελετής Λήξης.

Λίγα λεπτά αργότερα, στην παρέλαση των αθλητών, ακολούθησαν οι υπόλοιποι παίκτες της Εθνικής πόλο με τον προπονητή Θοδωρή Βλάχο. Δεν είχαν περάσει καλά καλά ούτε δύο ώρες από την απονομή των μεταλλίων του τελικού του πόλο ανδρών, με το οποίο έκλεισε το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Η Τελετή Λήξης έγινε σε κλίμα συγκρατημένα πανηγυρικό, αφού οι Αγώνες κύλησαν σχετικά ομαλά και χωρίς το φούντωμα της πανδημίας που πολλοί φοβήθηκαν. Οι δείκτες των ημερών στην περιοχή του Τόκιο ήταν αυξημένοι (4.498 κρούσματα χθες), αλλά θεωρούνται ελεγχόμενοι.

Η δήμαρχος του Παρισιού Aνν Ινταλγκό παρέλαβε την Ολυμπιακή σημαία από τα χέρια του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ για τους Αγώνες του 2024. Ο Εμμανουέλ Μακρόν καλωσόρισε τον φίλαθλο πλανήτη σε απ’ ευθείας σύνδεση από το Παρίσι, όπου είχαν μαζευτεί χιλιάδες Γάλλοι -και πολλοί Ολυμπιονίκες- μπροστά στον στολισμένο με τα Ολυμπιακά λάβαρα πύργο του Άιφελ.

«Δώσατε στον κόσμο το πιο πολύτιμο δώρο, την ελπίδα», είπε ο Μπαχ, περιστοιχισμένους από αθλητές που εκπροσωπούσαν τις πέντε ηπείρους, αλλά και τον ξεχωριστό «πλανήτη» των προσφύγων. «Οι Ιάπωνες πρέπει να νιώθετε εξαιρετικά υπερήφανοι, για τους συναρπαστικούς και εμπνευσμένους Αγώνες που μας χαρίσατε».

Τα τελευταία μετάλλια

Η Ελλάδα τερμάτισε στην 36η θέση του πίνακα των μεταλλίων, με τα τέσσερα που κατέκτησε: δύο χρυσά με τους Στέφανο Ντούσκο (κωπηλασία, σκιφ), Μίλτο Τεντόγλου (στίβος, μήκος), ένα ασημένιο με την Εθνική ανδρών πόλο και ένα χάλκινο με τον Λευτέρη Πετρούνια (ενόργανη γυμναστική, κρίκοι).

Οι ΗΠΑ μάζεψαν τη μερίδα του λέοντος με 113 μετάλλια: 39 χρυσά, 41 ασημένια, 33 χάλκινα. Ακολούθησε η Κίνα με 38-32-18, ενώ η οικοδέσποινα Ιαπωνία πλησίασε τα 60 μετάλλια και τα 30 χρυσά.

Η Μεγάλη Βρετανία, η ομάδα της Ρωσίας και η Αυστραλία συμπλήρωσαν την εξάδα. Στη δεκάδα της «χρυσού βίβλου» πλασαρίστηκαν άλλες τέσσερις δυτικοευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία. Συνολικά, 93 χώρες κέρδισαν τουλάχιστον ένα μετάλλιο στο Τόκιο.

Στον μαραθώνιο κέρδισε και αυτή τη φορά ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο, Κενυάτης Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ακολούθησαν οι Αμπντί Ναγκεέγιε (Ολλανδία), Μπασίρ Αμπντί (Βέλγιο).

Στη ρυθμική γυμναστική, το χρυσό μετάλλιο στο ανσάμπλ κατέληξε στα κορίτσια της Βουλγαρία, η οποία μοιράστηκε το βάθρο με τις Ρωσία, Ιταλία.

Στην πυγμαχία, χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν σε διάφορες κατηγορίες ο Ουζμπέκος Μπαχοντίρ Γιαλόλοφ, ο Κουβανός Άντι Κρους, η Ιρλανδέζα Κέλι Χάρινγκτον και η Βρετανή Λόρεν Πράις.

Στην ποδηλασία, η Αμερικανίδα Τζένιφερ Βαλέντε κέρδισε το Omnium, η Καναδέζα Κέλσι Μίτσελ το σπριντ και ο σπουδαίος Βρετανός Τζέισον Κένι το κέιριν.

Στο μπάσκετ γυναικών, οι ΗΠΑ νίκησαν στον τελικό την ομάδα της οικοδέσποινας Ιαπωνίας με 90-75, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέληξε στη Γαλλία.

Οι Αμερικανίδες κέρδισαν το χρυσό και στο βόλεϊ γυναικών, με το εύκολο 3-0 επι της Βραζιλίας στον τελικό (25-21, 25-20, 25-14). Τρίτη ήταν η Σερβία.

Τέλος, στο χάντμπολ γυναικών, η Γαλλία κατέκτησε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο, με το 30-25 επί της Ρωσίας. Οι Νορβηγίδες έμειναν στο τρίτο σκαλοπάτι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter