Τσίπρας: Ανάγκη ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για μία πιο βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη (Video)

Τσίπρας: Ανάγκη ένωσης των προοδευτικών δυνάμεων για μία πιο βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη (Video)

Παρέμβαση σε ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για εκδήλωση που πραγματοποιείται από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας.

Στην παρέμβαση του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «Εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια παγκόσμια πανδημική κρίση η οποια έχει θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τους θεσμούς μας και την καθημερινή μας ζωή Για δεκαετίες οι προοδευτικές αξίες και ιδέες δέχονταν επίθεση από συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Είτε επρόκειτο για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, το κράτος πρόνοιας και τη σημασία της κοινωνικής συνοχής, τις δημόσιες δαπάνες, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα εθνικά συστήματα υγείας, το ρολο του κράτους σε στρατηγικούς τομείς, καθώς και στην προστασία θέσεων εργασίας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων., το ρολο της ΕΚΤ και του δικαιώματος να εκδίδει ευρωομόλογα, την παροχή στήριξης από την ΕΕ προς κράτη μέλη μέσω επιδοτήσεων και όχι δανείων, την ανάγκη για ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, ή ακόμα και το να τίθεται η Υγεία πάνω από τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, την έρευνα των, οποίων χρηματοδοτούν με δις ευρώ οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.

Σήμερα, στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη αυτές οι ιδέες και αξίες δικαιώνονται με τον πιο τραγικό τρόπο.

Η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα.

Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι. Οι συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές δυνάμεις προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα έτσι ώστε η Ευρώπη μετά την πανδημία να επιστρέψει στο παρελθόν αντί να κάνει βήματα στο μέλλον.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν γύρω από ένα νέο συμβόλαιο για μια πιο κοινωνική, βιώσιμη και δημοκρατική Ευρώπη που προωθεί την Ειρήνη.

Πρέπει να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι πατέντες ώστε να παράξουμε περισσότερα εμβόλια για την Ευρώπη και τον COVAX- όλοι βλέπουμε τι γίνεται στην Ινδία.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με ένα Σύμφωνο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Κοινωνική Συνοχή και την Οικονομική Σύγκλισημ να ενισχύσουμε τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους σε μια νέα -πιο ψηφιακή- αγορά εργασίας, να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή και να αυξήσουμε τους φόρους στις πολυεθνικές. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα μετανάστευσης και ασύλου βασισμένο στην πραγματική αλληλεγγύη, το διαμοιρασμό της ευθύνης και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Πρέπει η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων να ξεπαγώσει. Και χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας βασισμένη στην προστασία του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας.

Ο Αλτιερο Σπινελι έγραψε από τη φυλακή πως η νίκη ενάντια στο φασισμό δε θα είχε μεγάλη σημασία αν η Ευρώπη δεν καταφέρει να ενωθεί και να βάλει τέλος στον εθνικισμό και τους ανταγωνισμούς που οδηγούν την ήπειρο μας σε κρίσεις ξανά και ξανά.

Πιστεύω ότι το μήνυμα του είναι σήμερα πιο σημαντικό από ποτέ».

Στην εκδήλωση πραγματοποιησαν παρέμβαση μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής Φραντς Τίμμερμανς, ο Επίτροπος Οικονομικών και πρώην ΠΘ της Ιταλίας Παολο Τζεντιλονι, ο πρώην ΠΘ της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος του PES Σεργκέι Στάνισεφ, η επικεφαλής των S&D Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ και ο νέος Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην ΠΘ της Ιταλίας, Ερρίκο Λέτα.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter