Β. Κόκκαλης: Πότε θα αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς αγρότες; – Χρειάζεται αγροτικό ΕΣΠΑ για τη στήριξή τους

Β. Κόκκαλης: Πότε θα αποζημιωθούν οι πλημμυροπαθείς αγρότες; – Χρειάζεται αγροτικό ΕΣΠΑ για τη στήριξή τους
AP Photo/Vaggelis Kousioras

Διευκρινίσεις για το τελικό ποσό της αποζημίωσης αλλά και το χρόνο εξόφλησης των πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας, ζητά με δήλωσή του ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλης Κόκκαλης.

Προτείνει να εκπονηθεί ένα «αγροτικό ΕΣΠΑ» μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη:

«Σε οποιοδήποτε μέτρο το οποίο ανακουφίζει τους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς θα είμαστε σύμφωνοι αλλά οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αόριστες ως προς το υπόλοιπο της αποζημίωσης και το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους.

Δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής – ενδεικτικά – για το βαμβάκι είναι 300€/στρέμμα, για το καλαμπόκι 270- 280€/ στρέμμα, της βιομηχανικής τομάτας 1000€/στρέμμα ενώ για τους μελισσοκόμους είναι 200€/κυψέλη (λόγω του μελιού που περιείχαν), οι προκαταβολές που ανακοίνωσε το ΥΠ.Α.Α.Τ- δεδομένου ότι ΔΕΝ ειπώθηκε ποιο θα είναι το συνολικό ποσό- είναι μικρές.

Κτηνοτροφία.

1. Δυστυχώς η απώλεια ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με ΤΙΜΕΣ 2010 και όχι του 2023 διότι με απόφαση Θ. Σκυλακάκη και Γ. Στύλιου στις 08-05-2023 καθορίστηκαν οι τιμές αποζημίωσης για τους κτηνοτρόφους σύμφωνα με το έτος 2010. Κατάφωρη αδικία. Επίσης δεν ανακοινώθηκε αποζημίωση για τις αποθηκευμένες ζωοτροφές.

2. Σε θετική κατεύθυνση το μέτρο για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου με την επιφύλαξη ότι το ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα επαρκέσει. Αλήθεια έγινε πλήρης αποτίμηση της αξίας του ζωικού κεφαλαίου και των ζωοτροφών που χάθηκαν;

Αλιεία

Ανακοινώθηκε κρατική ενίσχυση de minimis χωρίς αναφορά στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής.

Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας χρειάζεται ένα ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΣΠΑ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Απαιτούνται χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα κρατήσουν τον αγρότη- κτηνοτρόφο – μελισσοκόμο – στην ύπαιθρο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter