VAR: «Μη δημοσιεύετε τους διαλόγους με το VAR»

VAR: «Μη δημοσιεύετε τους διαλόγους με το VAR»

Το Documento αποκαλύπτει το περιεχόμενο του εγγράφου με το οποίο η FIFA απαγορεύει να βγαίνουν στον αέρα οι συζητήσεις

O Αγγλος αρχιδιαιτητής Μαρκ Κλάτενμπεργκ σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τη συνδρομή του VAR και τη δημοσιοποίηση διαλόγων κατά τη διάρκεια της χρήσης του σχολιάζει σε εβδομαδιαία βάση τα σφυρίγματα των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας εξηγώντας γιατί οι αποφάσεις τους ήταν σωστές ή λανθασμένες. Και αυτό το κάνει για λόγους «πλήρους διαφάνειας στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων εκ μέρους των διαιτητών αλλά και διαρκούς εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στο παιχνίδι».

Ο κακός χαμός

Μέσα στην εβδομάδα έγινε της… γραμμής το κάγκελο με αφορμή την ακύρωση γκολ του Ολυμπιακού στο παιχνίδι του με τον ΠΑΣ Γιάννινα (1-1). Η επιτροπή διαιτησίας πήρε θέση και δικαίωσε τον διαιτητή Δημήτρη Καραντώνη για την απόφασή του να μη μετρήσει το γκολ του Χασάν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι «χρησιμοποιώντας τη νέα τρισδιάστατη τεχνολογία (3D) χαράσσεται μια γραμμή…» και έτσι «διαπιστώσαμε ότι το κεφάλι και ο ώμος του επιθετικού βρίσκονται σε θέση οφσάιντ».

Για τη συγκεκριμένη φάση ο Κλάτενμπεργκ δεν δημοσιοποίησε τους διαλόγους του διαιτητή με τον χειριστή του VAR, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Σε επιστολή που απέστειλε στην ΚΕΔ σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «το παράδειγμα για το δήθεν οφσάιντ γκολ της ομάδας μας είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Το οποίο μάλιστα δολίως κάλυψε ο κ. Κλάτενμπεργκ στις δημόσιες τηλεκριτικές του (!!!) και για το οποίο φυσικά ακόμη και σήμερα η ΚΕΔ δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τις συνομιλίες μεταξύ διαιτητών γηπέδου και διαιτητών VAR ώστε με διαφάνεια (την οποία συνεχώς επικαλείται ο κ. Κλάτενμπεργκ) να μάθει ο φίλαθλος κόσμος τι ειπώθηκε και έγινε κατά το κρίσιμο χρονικό σημείο».

Το έγγραφο

Το Documento αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο εγγράφου του προέδρου της επιτροπής διαιτητών της FIFA Πιερλουίτζι Κολίνα στο οποίο επισημαίνεται ότι η παγκόσμια ομοσπονδία απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των διαλόγων του VAR, με εξαίρεση ορισμένες επιλεγμένες συζητήσεις ως παράδειγμα για εκπαιδευτικούς λόγους. Ο Μ. Κλάτενμπεργκ δημοσιοποιεί τους διαλόγους για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά αυτό το κάνει σε εβδομαδιαία βάση.

Το έγγραφο της FIFA έχει τίτλο «Ζωντανή μετάδοση της επικοινωνίας μεταξύ διαιτητών/VAR» και μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Θα θέλαμε να σας θυμίσουμε την πιο πρόσφατη απόφαση σχετικά με τη ζωντανή διαβίβαση των συνεννοήσεων μεταξύ διαιτητή/VAR. Στην 134η ετήσια γενική συνέλευση της IFAB το παραπάνω ζήτημα συζητήθηκε λεπτομερώς και αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η ζωντανή αναμετάδοση συζητήσεων μεταξύ των διαιτητών ενός αγώνα (π.χ. του διαιτητή με τους επόπτες). Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ζωντανή αναμετάδοση των συνεννοήσεων μεταξύ διαιτητή και VAR δεν επιτρέπεται, ενώ κάθε περιφρόνηση αυτής της απαγόρευσης συνιστά παραβίαση του πρωτοκόλλου VAR, όπως ορίζεται από τους κανονισμούς παιδιάς.

H FIFA γνωρίζει ότι ορισμένοι μέτοχοι ενδιαφέρονται να έχουν ακουστική πρόσβαση στους διαλόγους των διαιτητών για το συγκεκριμένο θέμα. Ετσι, για να βελτιώσουμε την κατανόηση της διαδικασίας εξέτασης μιας φάσης μέσω VAR οι διοργανωτές αγώνων επιτρέπεται να δίνουν στη δημοσιότητα ορισμένες επιλεγμένες συζητήσεις ως παράδειγμα για λόγους εκπαιδευτικούς μετά το τέλος των αγώνων».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter