Βηρυτός: Άνδρας κρατά ομήρους υπαλλήλους Τράπεζας – Ζητά να του δώσουν τα χρήματα του (Photos -Videos)

Βηρυτός: Άνδρας κρατά ομήρους υπαλλήλους Τράπεζας – Ζητά να του δώσουν τα χρήματα του (Photos -Videos)

Σκηνικό ταινίας θυμίζει περιστατικό σε τράπεζα στη Βηρυτό, όπου ένας εξαγριωμένος και οπλισμένος Λιβανέζος κρατά ομήρους το προσωπικό τράπεζας και απαιτεί τα χρήματα από τις καταθέσεις του που έχουν «παγώσει» λόγω έλλειψης ρευστότητας της χώρας. Η κατάσταση κλιμακώθηκε, αφού πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την τράπεζα, στήνοντας κανονική διαμαρτυρία εναντίον της τράπεζας και του νόμου που απαγορεύει την ανάληψη συναλλάγματος! Το επεισόδιο αυτό υπογραμμίζει την τραγική κατάσταση των πολιτών του Λιβάνου, που βιώνουν τη χειρότερη οικονομική κρίση στα χρονικά της χώρας.

Οι τράπεζες του Λιβάνου έχουν περιορίσει τις αναλήψεις για τους περισσότερους καταθέτες κατά τη διάρκεια της τριετούς οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, η οποία έχει αφήσει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Κατάσταση ομηρίας

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα, ο άνδρας ζητά να λάβει τις καταθέσεις του, ύψους $210.000, λόγω προβλήματος υγείας ενός οικογενειακού του προσώπου. Τουλάχιστον ένας ηλικιωμένος άνδρας αφέθηκε ελεύθερος από την τράπεζα λόγω της ηλικίας του και οι κυβερνητικοί διαπραγματευτές αναπτύχθηκαν για να ξεκινήσουν συνομιλίες με τον όμηρο, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Πήρε όμηρους πέντε υπαλλήλους του υποκαταστήματος και έναν πελάτη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Λιβάνου, σύμφωνα με το Reuters.

«Ο αδελφός μου έχει 210.000 δολάρια στην τράπεζα και θέλει να πάρει μόλις 5.000 δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς του νοσοκομείου» ανέφερε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο αδερφός του ένοπλου, και συμπλήρωσε πως θα παραδοθεί στις αρχές αφού του δώσουν τα χρήματά του.

Ο λιβανέζικος σταθμός ενημέρωσης Al-Jadeed ανέφερε ότι σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο πυροβολισμοί. Ο Λιβανέζικος Ερυθρός Σταυρός είπε στο Reuters ότι έστειλε ασθενοφόρο στο σημείο. Παράλληλα, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από την τράπεζα, ενώ πολλοί από αυτούς φώναζαν «Κάτω ο νόμος των τραπεζών!».

Η δημόσια οργή κατά των τραπεζών εν μέσω της δεινής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο Λίβανος οδήγησε πολλούς διαδηλωτές να συγκεντρωθούν έξω από την τράπεζα για την υποστήριξή του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, ένας άνδρας φώναξε: «Είμαστε καταθέτες και θέλουμε τα χρήματά μας! Είμαστε μαζί του, είμαστε έτοιμοι να τον βοηθήσουμε!».

Περιορισμός στη ρευστότητα

Οι λιβανικές τράπεζες έχουν περιορίσει τις αναλήψεις σκληρού νομίσματος, κυρίως εξωτερικό συνάλλαγμα σε δολάρια, για τους περισσότερους καταθέτες κατά τη διάρκεια της τριετούς οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, η οποία έχει αφήσει τα τρία τέταρτα του πληθυσμού να παλεύει για τα αναγκαία.

Από τότε που επικράτησε η οικονομική κρίση του Λιβάνου το 2019, πολλές εμπορικές τράπεζες έχουν αποκλείσει τους πελάτες τους από την ανάληψη σκληρού νομίσματος μέσω άτυπων ελέγχων κεφαλαίων.

Περιορίζουν τις μηνιαίες αναλήψεις μετρητών σε δολάρια ΗΠΑ και επιτρέπουν την ανάληψη περιορισμένων ποσών σε λίρες Λιβάνου με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο από το επιτόκιο της παράλληλης αγοράς , με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της αρχικής αξίας των καταθέσεων.

Οι τράπεζες λένε ότι κάνουν εξαιρέσεις για ανθρωπιστικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της νοσοκομειακής περίθαλψης, αλλά οι καταθέτες και οι εκπρόσωποί τους είπαν στο Reuters ότι αυτές οι εξαιρέσεις σπάνια εφαρμόζονται.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter