Βουλή: Εκτός Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών η Κωνσταντοπούλου

Βουλή: Εκτός Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών η Κωνσταντοπούλου

Την εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών λόγω του κωλύματος που προκύπτει -σύμφωνα και με τη σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής- από το γεγονός ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είναι ταυτόχρονα συνήγορος δύο οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας.

Τα αίματα άναψαν ουκ ολίγες φορές στη διαδικασία, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο, και την κ. Κωνσταντοπούλου να ανταλλάσσουν βαριές εκφράσεις. «Δεν σέβεστε τους νεκρούς» κατηγόρησε τον κ. Μαρκόπουλο η Ζ. Κωνσταντοπούλου, με τον πρόεδρο να αντιτείνει: «Αφήστε το εμπόριο νεκρών, μην χτίζετε πολιτική καριέρα πάνω σε νεκρούς».

«Φασιστική πρακτική»

Κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος του όγδοου κόμματος υποστήριξε ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι Δ. Μαρκόπουλος και Θ. Πλεύρης, ενώ ανέγνωσε την εξώδικη δήλωση που απέστειλε ο σύλλογος ατόμων πληγέντων του δυστυχήματος, στο οποίο περιγράφεται ως απόπειρα συγκάλυψης η εξαίρεση της από τις εργασίες της Επιτροπής.

Επιπλέον, κατηγόρησε τον κ. Μαρκόπουλο πως μεθόδευσε δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αξία» με τίτλο: «Προς ολοταχώς για το Δρομοκαΐτειο η Ζωή», ψέγοντας τον πρόεδρο της Επιτροπής για υιοθέτηση της «φασιστικής πρακτικής» που σχετίζεται με τη ψυχιατρικοποίηση της πολιτικής.

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Μαρκόπουλος παρενέβη, λέγοντας: «Ψεύδεστε για να δημιουργήσετε εντυπώσεις πάνω στα πτώματα 57 νέων ανθρώπων. Είστε χυδαία! Θα τα πούμε σε άλλες αίθουσες…». Η κ. Κωνσταντοπούλου ανταπάντησε πως δέχεται μπούλινγκ και ισχυρίστηκε πως είναι αναρμόδιο και επίορκο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για τη γνωμοδότηση εξαίρεσης της.

Εντύπωση προκάλεσε δε ότι κατά την τεταμένη συνεδρίαση η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σηκώθηκε όρθια, με την κάμερα να τη δείχνει να περνά ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής κρατώντας έγγραφα. «Καθίστε κάτω, γίνεστε γελοία!» σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος, με βουλευτές της πλειοψηφίας να γελούν.

Εξόργισε και τον Κόκκαλη η Κωνσταντοπούλου

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής, Βασίλης Κόκκαλης, ξεκαθάρισε πως πρέπει να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του ΚΠΔ, προσθέτοντας πως «μακάρι να μπορούσε να καταθέσει ως μάρτυρες, αλλά υφίσταται κώλυμα».

Σε εκείνο το σημείο, η κ. Κωνσταντοπούλου παρενέβη, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για σύμπλευση με τη ΝΔ. «Δείχνετε ότι δεν σέβεστε κανέναν» σχολίασε οργίλως ο κ. Κόκκαλης προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εξαίρεση του Θ. Πλεύρη προκειμένου να κληθεί ως μάρτυρας διότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του από συγγενείς θυμάτων διότι συμμετείχε στην Επιτροπή που αποφάσισε το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Ο κ. Πλεύρης αρνήθηκε πως συντρέχουν λόγοι εξαίρεσης του, υποστηρίζοντας πως δεν γνωρίζει να έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον του. Ωστόσο, πρόσθεσε βολικά πως εάν προκύψει θέμα κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να εξαιρεθεί και να κληθεί ως μάρτυρας.

Τελικά, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έθεσε το αίτημα του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς ψήφιση, κάτι που θα τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

«Μεθόδευση»

Κατά της εξαίρεσης τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ δια του Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος έκανε λόγο για «μεθόδευση». Ίδια ήταν η στάση του ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να υποστηρίζει πως «δεν τίθεται κώλυμα», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, Παύλου Σαράκη.

Από την πλευρά των Σπαρτιατών και της Νίκης, οι Πέτρος Δημητριάδης και Τάσος Οικονομόπουλος αντίστοιχα τάχθηκαν κι εκείνοι κατά της εξαίρεσης, ενώ αντίστοιχη ήταν η θέση της ανεξάρτητης βουλευτή, Πέπης Πέρκα.

Το εξώδικο:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter