Βουλή: Ο Ανδρουλάκης πήρε το… βάπτισμα του πυρός με χλιαρή κριτική προς τη ΝΔ

Βουλή: Ο Ανδρουλάκης πήρε το… βάπτισμα του πυρός με χλιαρή κριτική προς τη ΝΔ

Πολιτικό χαρακτήρα επιχείρησε να δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη παρουσία του ως βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο με έμφαση στην προοπτική να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ την κύρια και αξιόπιστη αντιπολίτευση, σύμφωνα με τη «γραμμή» που έχει χαράξει η Χαριλάου Τρικούπη. Τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του στη Χαριλάου Τρικούπη γνώριζαν ότι το βάπτισμα πυρός του στη βουλή, με στραμμένα τα βλέμματα πάνω του από πολιτικούς αντιπάλους αλλά και στελέχη του κόμματός του να τον… ζυγίζουν, κατά τη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ήταν μια ευκαιρία για να φέρει με την προσωπική του σφραγίδα το κοινοβουλευτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την ομιλία του ως προέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να μην αναφερθεί στη φόρτιση που ενέχει η πρώτη εμφάνισή του αλλά να σηματοδοτήσει εξαρχής το πλαίσιο σχετικά με την άσκηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και την αντίληψη που θα κυριαρχήσει από την πλευρά των βουλευτών του κόμματός του στην κοινοβουλευτική διαβούλευση. Έτσι, ξεκίνησε μιλώντας για την τεράστια, όπως είπε, σημασία που έχει να αξιολογηθεί το διεθνές πλαίσιο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, αναφερόμενος στη επιπτώσεις που συνεχίζει να έχει η «παράνομη και βάρβαρη εισβολή του Πούτιν» που πυροδοτεί εξελίξεις, όπως σημείωσε.

Ανέδειξε τη σημασία που έχουν τα εθνικά ζητήματα και η εξωτερική πολιτική για μια παραγωγική οικονομία ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η χώρα με τη ενεργειακή της πολιτική και την ανάπτυξη παραγωγικών επενδύσεων να χτίσει το μέλλον της. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που έχει ανάγκη η Ελλάδα, όπως είπε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι χρειάζεται ρωμαλέα μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες. Μάλιστα, προέταξε τη δημιουργία ενός προοδευτικού δημοκρατικού ρεύματος-παράταξης ώστε η χώρα να απαλλαγεί από την αναξιοκρατία. «Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη του μέλλοντος, για τους νέους ανθρώπους», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως φάνηκε από την αρχή της ομιλίας του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, χωρίς κορώνες, ουσιαστικά εκπέμπει την απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη η αντιπολιτευτική τακτική της να στηριχθεί σε δυο πυλώνες: στην επίκριση σε ό,τι αρνητικό της κυβερνητικής πολιτικής αντιπαραβάλλοντας προτάσεις και στη συναινετική νομοθέτηση όπου χρειάζεται. Η γραμμή της νέας ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασιστεί να εκφράζεται με ανάπτυξη προγραμματικών θέσεων για τις βαθιές αλλαγές που, κατά το ΠΑΣΟΚ, έχει ανάγκη ο τόπος ενώ σε προτεραιότητα τίθενται οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος , η ενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις και η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, η τόνωση του εθνικού συστήματος υγείας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και οι πολιτικές για τη νέα γενιά και το δημογραφικό ενώ κεντρική θέση έχουν τα εθνικά θέματα και μεταξύ άλλων η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της σε σχέση και με τις δυνατότητες πίεσης προς την ΕΕ για να υπάρχει ευρωπαϊκή ασπίδα.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε ήπια τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γιατι έδωσε «εξωραϊσμένη εικόνα της χώρας». Επίσης, αρνητικές αναφορές κατά της κυβέρνησης αφορούσαν στα ζητήματα των υποκλοπών αλλά και στην ενδεχόμενη υποβάθμιση των ανεξάρτητων Αρχών. Όσον αφορά στην αναθεώρηση του άρθρου 16 , δεν ήταν αρνητικός αλλά έθεσε και πάλι ως ισχυρή προϋπόθεση την ουσιαστική ενίσχυση του του δημόσιου πανεπιστημίου.

Έχει πάντως ενδιαφέρον ότι κλείνοντας την ομιλία του απευθύνθηκε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αιχμή τις συνεχείς αναφορές προ των εκλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να τον συναντήσει. Σαν να επεδίωξε να “σπάσει ο πάγος” ή και να ήθελε να προσδώσει ευελιξία στην τεχνοκρατική ομιλία του, ο Νίκος Ανδρουλάκης του είπε:

«Και επειδή εδώ και ενάμιση χρόνιο παραπονιέστε, που δεν συναντηθήκαμε, ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. Να είστε βέβαιος για αυτό!»

Διαβάστε σχετικά: Υποσχέσεις, «αντίδωρα» και κληρονομιά Σημίτη στις προγραμματικές δηλώσεις Μητσοτάκη (Video)

Φάμελλος: Τα τρία νέα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ – Μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας, μέτωπο κατά της ακροδεξιάς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter