Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του φορολογικού νομοσχεδίου

Βουλή: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά του φορολογικού νομοσχεδίου

Σφοδρές επικρίσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχτηκε η πλειοψηφία για το φορολογικό νομοσχέδιο κατά την πρώτη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «Βάζετε ταφόπλακα στη μεσαία τάξη», «σχέδιο φοροεξόντωσης» και «μνημείο φοροεπιδρομής», είναι μόνο μερικές από τα σχόλια που διατυπώθηκαν για να περιγράψουν το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που θεσπίζει κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Μετά τα πυρά των κομμάτων της μειοψηφίας για τις fast track διαδικασίες νομοθέτησης που ακολουθεί και πάλι η κυβέρνηση, τον χορό της κριτικής άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος έκανε λόγο για «νομοσχέδιο – κυνήγι της μεσαίας τάξης» που θα επιφέρει «αλυσιδωτές παρενέργειες την κοινωνία και την οικονομία».

Επισήμανε δε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επέλθει «τσουνάμι κλεισίματος δραστηριοτήτων» και προέβλεψε πως «θα γιγαντωθεί η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή», υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «χρυσώνει το χάπι στους ελεύθερους επαγγελματίες με τη 50% μείωση τους τέλους επιτηδεύματος». «Βάζετε ταφόπλακα στη μεσαία τάξη και σπρώχνετε τους ελεύθερους επαγγελματίες στα όρια της φτωχοποίησης» είπε ο κ. Γαβρήλος και κατέληξε καλώντας την κυβέρνηση να θεσπίσει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ και να καταργήσει εντελώς το τέλος επιτηδεύματος.

«Τραγέλαφος»

«Η επιμονή σας να επιβάλλετε κάτι σαν κεφαλικό φόρο, θυμίζει τραγέλαφο» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Κουκουλόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την αμφιβολία του για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του νομοσχεδίου. «Φορολογείτε το επάγγελμα αντί για το εισόδημα. Σε ποια πολιτισμένη χώρα γίνεται αυτό;» αναρωτήθηκε.

«Θα καταψηφίσουμε»

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Χρήστος Τσοκάνης αποκάλεσε το νομοσχέδιο «σχέδιο φοροεξόντωσης», το οποίο προβλέπει «εξοντωτικούς φόρους για κατά φαντασία εισοδήματα». «Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τεράστια αγανάκτηση ακόμα και σε κόσμο που ψήφισε την κυβέρνηση» σημείωσε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος τη συμπολίτευση: «Είπατε ψέματα προεκλογικά και θα απολογηθείτε στον ελληνικό λαό». Ξεκαθάρισε δε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως ο Περισσός έχει καταθέσει πρόταση νόμου για δίκαια φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων.

«Θυμίζει μνημόνια»

Για νομοσχέδιο που «θυμίζει μνημόνια» μίλησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, καλώντας την κυβέρνηση να το αποσύρει, καθώς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης τάσσεται κατά. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο φοροεπιδρομής», κατηγορώντας τη ΝΔ για «κρυφή ατζέντα».

Κριτική άσκησε, επίσης, ο Γιάννης Κόντης από τους Σπαρτιάτες, αλλά και ο ειδικός αγορητής της Νίκης, Ανδρέας Βορύλας. «Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως έχει, θα υπάρξουν μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ και είναι πολύ πιθανό πολλά άρθρα να κριθούν αντισυνταγματικά» ανέφερε ο κ. Βορύλας.

«Τιμωρείτε ως φοροφυγάδες όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε προς τον Κωστή Χατζηδάκη η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Eλένη Καραγεωργοπούλου, βάζοντας στο στόχαστρο τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1 και Alpha για τα ελλειμματικά οικονομικά τους στοιχεία, αλλά και τη ΝΔ για την οποία ρώτησε την πλειοψηφία: «Μήπως θέλετε να το κλείσετε το μαγαζί;».

Διαβάστε επίσης: Άτακτη υποχώρηση Θεοχάρη μετά το «άδειασμα» από Μαξίμου για τη φορολογία ατομικών επιχειρήσεων

Tο τεκμαρτό κέρδος σπρώχνει επαγγελματίες και μικρομάγαζα στον γκρεμό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter