Βουλή: «Σωστή» για τον Χατζηδάκη η αποεπένδυση στις τράπεζες με 40 δισ. ζημία για το Δημόσιο

Βουλή: «Σωστή» για τον Χατζηδάκη η αποεπένδυση στις τράπεζες με 40 δισ. ζημία για το Δημόσιο

Με ναρκισσιστική διάθεση παρουσιάστηκε ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, η οποία -σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)- ζημίωσε το Δημόσιο κατά 40 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών -που απέκτησε την κωδική ονομασία 5046c ως στόχος της ΕΥΠ- εξήρε τα πεπραγμένα του και παράλληλα εξέφρασε τη λύπη και τη δυσφορία του για τη μελέτη του ΚΕΠΕ που εκθέτει την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.

«Η ανάλυση αυτή βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος» είπε, ενώ νωρίτερα είχε τονίσει πως η συγκεκριμένη μελέτη «χρησιμοποιήθηκε από την αντιπολίτευση», κάτι που του προκάλεσε λύπη! Παράλληλα, έπλεξε το εγκώμιο στο διαβόητο PSI, καθώς «το δημόσιο κατέβαλλε πολύ λιγότερα για την αγορά ομολόγων».

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε πως «το δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει περίπου 60 δισ. ευρώ από την αγορά ομολόγων, αλλά λόγω του PSI επέστρεψε τα μισά», εκτιμώντας το όφελος στα 28,2 δισ. ευρώ, κάτι «που αγνοείται από τους μελετητές» της επίμαχης έκθεσης.

«Η στρατηγική μας για την γρήγορη και αποφασιστική πολιτική αποεπένδυσης των τραπεζών ήταν σωστή» είπε με… μετριοφροσύνη ο υπουργός και εξήγησε σε τέσσερα σημεία πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, πως η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα, πως η διαδικασία της αποεπένδυσης «επιδρά θετικά στην οικονομία, στέλνει θετικά μηνύματα για την ανάπτυξη, την κεφαλαιαγορά και τις οικονομικές προοπτικές» και τέλος, πως η αγνόηση των προαναφερθέντων θα συνιστούσε κυβερνητική επιπολαιότητα.

«Με λίγα λόγια, εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο ευρύτερο περιβάλλον για να ωθήσουμε την οικονομία προς τα πάνω, το αντίθετο θα έδειχνε ερασιτεχνισμό και ελαφρότητα» διαπίστωσε και απευθυνόμενος στις διοικήσεις των τραπεζών διευκρίνισε (για τα μάτια του κόσμου) πως «η κερδοφορία δεν σημαίνει ασυδοσία και η στήριξη δεν σημαίνει αυθαιρεσία».

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Εκπαιδευμένοι σκύλοι ξεψαχνίζουν το οικόπεδο στη Λάρισα – «Εάν υπάρχουν ανθρώπινα υπολείμματα θα τα εντοπίσουμε»

Χρυσοχοΐδης: «Ατυχές περιστατικό» η γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων

Κολωνός: Θα ξαναδικαστεί η μητέρα της 12χρονης – Άσκησε έφεση η Εισαγγελία Αθηνών κατά της αθώωσης

Απομνημονεύματα Σόιμπλε: Το παρασκήνιο για Βαρουφάκη, Grexit, δημοψήφισμα και η «αναγνώριση» Τσίπρα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter